Hlavní obsah
Lidé a společnost

Levandulová panika: Jak americká vláda pořádala hon na homosexuální úředníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Před 70 lety prezident Eisenhower podepsal exekutivní příkaz č. 10450. Tento vedl k vyšetřováním, výslechům, vyhazovům a perzekuci homosexuálů pracujících pro federální vládu.

Článek

Prezident Einsehower ale vlastně jen podepsáním příkazu kodifikoval procesy, které se děly už od 40. let a trvaly až do 70. let 20. století. Tomuto období se přezdívá levandulová panika, protože bulvární tisk, politici i značná část společnosti homosexuální muže tehdy posměšně označovala za „levandulové hochy“.

Homosexualita (natož transsexualita, intersexualita atd.) byla v té době nelegální, lidé ji nesměli projevovat a přiznávat. Zároveň byla vědci i veřejností vnímána jako psychické onemocnění, znak perverze či dokonce sklonů k trestné činnosti. A taky údajně mohla vést k tomu, že se člověk stane komunistou.

V té době probíhaly i hony na komunisty ve federální vládě i dalších úřadech, a hon se přenesl i na homosexuály. U nich se mělo za to, že budou kvůli svojí orientaci jednoduše vydíratelní a mohou tak být donuceni přejít na stranu Sovětů. Senátor Joseph McCarthy tvrdil, že homosexuálové i Sověti jsou neznabozi a brojí proti tradiční rodině.

Kongres proto začal aktivně vyšetřovat a šikanovat stovky zaměstnanců Ministerstva zahraničí. Vyšetřovatelé hledali znaky homosexuality: zaměřili se na svobodné zaměstnance, jejich hlas, chování/manýry, oblečení atd. Vybrané osoby nutili k rezignaci a také k donášení na ostatní. Zkrátka šlo o hon na čarodějnice.

Hovoří se až o 10 tisících LGBT+ obětí čistek, které skončily až na konci 60. let. Od 70. let se pravidla zmírnila, ale trvalo až do roku 1995, než Bílý dům vydal exekutivní příkaz zakazující diskriminaci v přístupu k tajným informacím na základě sexuální orientace.

Ministr zahraničí John Kerry se na konci Obamovy éry dokonce obětem omluvil. Jeho omluva však během Trumpovy vlády zmizela z webu Ministerstva zahraničí. Joe Biden pak minulý čtvrtek vydal oficiální prohlášení, v němž vyhlašuje 27.4. 2023 za den Výročí levandulové paniky a připomíná tuto tragickou kapitolu amerických dějin.

Ještě drobný dovětek: název levandulová panika je mimochodem označení, s kterým přišel profesor historie David Johnson. Ten v článku pro Washington Post varuje, že současné republikánské zákazy týkající se LGBTQI+ osob ve školách, knihovnách, armádě, ohledně zdravotní péče atd. mu připomínají právě mccarthyovskou éru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz