Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Nejsledovanější lékař internetu Marek Dvořák létá za pacienty záchranářským vrtulníkem a plní si sen

Instagramový účet Marka Dvořáka s lékařskými a záchranářskými radami sleduje přes 215 tisíc lidí. Foto: Archiv Marka Dvořáka

Být lékařem nebo záchranářem je pro každého z nás prestižní zaměstnání hodné respektu. Marek Dvořák dokonce obě kombinuje. Je členem pozemní i letecké záchranné služby v Hradci Králové a k tomu jako lékař pracuje na urgentním příjmu v nemocnici Motol. Pravidelně také edukuje veřejnost na svém instagramovém účtu, který má přes 215 tisíc sledujících. Jak se ke svému povolání vůbec dostal a proč ho baví MMA?

Kdy jste se rozhodl, že budete lékařem a jaká k tomu vedla cesta?
Od doby, kdy jsem začal nějak více vnímat svět, jsem chtěl být policistou. To se změnilo někdy kolem 10 roku života, kdy jsem absolvoval kurz první pomoci od Červeného kříže a chytlo mě to natolik, že jsem začal toužit po tom stát se doktorem urgentní medicíny a lítat s vrtulníkem. A to se mi nakonec splnilo.

Nyní pendlujete dokonce mezi několika místy – Hradec Králové a Praha. Je to náročné povolání?
Nevnímám to tak, žiju si svůj splněný sen. Pendlování mezi městy má svůj důvod. Práce na záchrance je jiná než práce na urgentním příjmu nemocnice. Mají ale společného jmenovatele, a tím je kriticky nemocný pacient. To je to, co nás baví, jakkoliv to zní zvláštně.

Jaké to je pracovat u záchranné služby, být u těch incidentů jako jeden z prvních?
Někdy je to zvláštní pocit. Slyšíte z dálky sirény kolegů hasičů, policie, zajímavý ruch na místě nehody. Lidé jsou v situaci, kterou zažijí pravděpodobně jednou za život, a my se snažíme, aby ta vzpomínka byla co nejméně bolestná.

První pomoc často na ulici přichází pozdě, jak je to možné?
Asi to bude víc faktorů, žijeme v rychlé době, hodně lidí má svých starostí dost a člověk ležící v bezvědomí na ulici není nic, kvůli čemu by byli ochotní se zastavit. Někdy je mi z toho smutno. Na svých přednáškách se snažím zdůrazňovat, že bychom si měli všímat lidí kolem sebe a v případě potřeby pomoci.

Máte sám děti, často zachraňujete právě i děti, změnil se váš pohled nějak po tom, co jste se stal otcem?
To se asi změní každému rodiči a zároveň zdravotníkovi. Snažím se si to nepustit pod kůži a nevnímat kriticky zraněné nebo nemocné dítě jako svůj příběh a zůstat profesionál.

Na Instagramu se snažíte sdílet právě lékařské rady, a hlavně i příběhy ze záchranky, jak lidé reagují?
Můj instagramový účet se stal přes noc slavným po tom, co jsem jako záchranář zasahoval u zástavy dechu syna Nikol Leitgeb (Štíbrové). Chtěl jsem na tom příkladu dát rady i dalším, které by takové neštěstí mohlo potkat, a od té doby sdílím podobné příběhy s lékařskými poznatky pro každého. Lidé reagují velice dobře a vždy mě potěší, když napíší, že se řídili mojí radou a někomu pomohli.

Co byste lidem poradil ohledně jejich zdraví, je opravdu důležitá prevence?
Nejlepší první pomoc je ta, kterou nemusíte poskytovat. Prevence je v mnoha věcech zásadní. Někdy by stačilo, aby se naši pacienti na 10 vteřin zamysleli a zhodnotili rizika a nemuseli jsme se potkat.

Zajímavostí je, že ve volném čase se věnujete MMA, co vás k tomu přivedlo?
Beru to jako fajn relaxaci, vypnutí psychického stresu a zlepšení kondice. Od doby, co se umím trošku líp prát, jsem se nesetkal s tím, že by mě někdo chtěl napadnout nebo se choval neurvale, možná to ti lidé nějak vycítí.

Související články

Zaručeně zlepší den

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Jak snížit riziko smrtelných nehod? Krevní test dokáže zjistit, že někdo 24 hodin nespal

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

U Kostariky byl objeven nový hlubinný červ

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Inspirace z knihovny: Kniha, která zaujala svět. Malý princ potěší i utěší

Mám pro vás hádanku. Pochází z planetky B612, přeje si nakreslit beránka a už více než…