Hlavní obsah

Pavelski-Seattle 4:5. Texaský veterán Joe řádil jako hokejový LeBron. Dallas ale hořce litoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V necelých 39 letech a po 17 sezonách v NHL na něj označení veterán sedí. Ale jen kvůli zkušenostem. Výkonnostně Joe Pavelski nezrezivěl ani náhodou a dokázal to i v úterním prvním zápase série druhého kola play off proti Seattlu, když obstaral všechny čtyři góly Dallasu. Na chlápka, který se vrátil do hry po otřesu mozku, věru slušná práce.

Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports, Reuters

Joe Pavelski prožil v NHL nevšední večer, proti Seattlu zařídil všechny čtyři góly Dallasu.

Článek

Jen konečný výsledek s Kraken si určitě představoval jinak, než 4:5 v prodloužení. Přesto se texaský ‚Zabiják Joe' stal nejstarším hráčem v dějinách zámořských bitev o Stanley Cup, který složil gólové kvarteto: 38 let a 295 dnů. Pavelski je přitom ještě o půl roku starší než LeBron James, nejlepší střelec dějin NBA, který aktuálně táhne v play off Los Angeles Lakers. „Působivé, velice působivé. Velká škoda, že jsme tenhle zápas prohráli," smutnil kouč Dallasu Peter DeBoer.

Jediná trefa Pavelskému chyběla, aby vyrovnal absolutní střelecký rekord vyřazovací části, který společně drží pětice Newsy Lalonde (1919), Maurice Richard (1944), Darryl Sittler, Reggie Leach (oba 1976) a Mario Lemieux (1989). V tomto tisíciletí se ještě pětigólový střelec v play off nenašel. Před kanonýrem Stars k tomu měl nejblíž v roce 2020 Denis Gurjanov, který čtyři góly (proti Calgary) nastřílel také v dallaských službách.

Pavelski se přitom vrátil do akce po šestnácti dnech od chvíle, kdy ho poslal na marodku nepěkný zákrok Matta Dumby z Minnesoty hned v prvním zápase play off. I když americký útočník utrpěl otřes mozku, dodával svým spoluhráčům kuráž a Dallas nakonec přes Wild postoupil v šesti zápasech.

Už ve třetí minutě duelu se Seattlem Pavelski střelou z kruhu ohlásil: Jsem zpátky! Ještě v první třetině precizně tečoval střelu od modré na 2:1 pro domácí. Jenže pak Seattle předvedl, že přes obhájce z Colorada nepřešel v úvodním kole nějakou náhodou. Dva góly za jedenáct sekund. Za další necelou minutu už to bylo 2:4 pro hosty.

Nepřekvapivě s tím začal něco dělat Pavelski, který ve třetí části nejprve dorazil za brankáře Seattlu Philippa Grubauera střelu Jamieho Benna a v 54. minutě usměrnil pod horní tyčku puk přímo ze vzduchu. Pavelski vs. Seattle 4:4!

„Hned na rozcvičce jsem cítil ohromnou dávku adrenalinu. Byl jsem nadšený," líčil hrdina večera.

O to víc musí Dallas mrzet, že historický večer útočníka s číslem 16 neproměnil ve vítězství. Ve 13. minutě prodloužení totiž praštil do puku z otočky Yanni Gourde a Kraken teď mají ze Západní konference ke Stanley Cupu nejblíž.

„Joe ovlivňuje všechny aspekty naší hry. A to nejen na ledě. Je to lídr, komunikuje s trenéry, usměrňuje hráče, vylepšuje naše přesilovky i hru pět na pět. Každou část našeho týmu dělá lepší," vypočítával DeBoer.

Seattle si před druhým zápasem série (pátek 3:30 SELČ) připomněl, odkud mu v Dallasu hrozí největší nebezpečí. „Budeme muset dát velký pozor, abychom ho v průběhu série ubránili," tuší kouč Seattlu Dave Hakstol.

V Dallasu ale věří, že Pavelského střelecká show inspiruje zbytek týmu. Když může hrát ‚jako pán' skoro devětatřicetiletý mazák, měl by se adekvátně zapojit i zbytek Stars.

Reklama

Související témata: