Tratě Krušnomana jsou beze sněhu - zatím, říká Tomáš Langhammer

3.05.2023 -
Již tuto neděli se do krušnohorských Klínů sjedou duatlonisti z tuzemska a přilehlých zemí na tradiční otvírák sezony - Krušnoman. Přečtěte si rozhovor s Tomášem Langhammerem, duší a hlavním organizátorem tohoto oblíbeného podniku na těžkých a krásných tratích.

První otázka se nabízí. Přípravy na Krušnoman Duathlon vrcholí a na co se můžeme těšit v roce 2023?

Do začátku Krušnoman Duatlonu nám chybějí pouhé dny a finalizujeme, co se dá. Rozmisťujeme pořadatele, řešíme kdo kam a co nebo odkud kam něco přivést, dovést. A do toho všeho se jako ředitel snažím nalákat poslední možné účastníky. Slíbit teplé počasí nemohu, ale co můžeme nabídnout je domácí servis, kde vše je předem vyřešeno a vždy se snažíme najít cestu, aby byl spokojený závodník a litera Krušnoman duatlonu zůstala v pořádku. Zázemí, tak jako vloni bude před sportovní halou na parkovišti, kde najdete jak cílový prostor či duatlonové depo a samozřejmě prezentaci. Tratě duatlonu beze sněhu – zatím.. 

Letos po osmnácté, to je už pěkná „long“ duatlonová historie...

To je skoro jedna triatlonová generace. Když si vezmu, že v roce 2005 jsme jeli poprvé, tak nyní v tomto roce se může stát, že na startu bude mladý muž či žena/slečna, která má datum narození stejný jako zrod dlouhého duatlonu v Krušných horách. Jde z toho až mráz po zádech. Zažili jsme snad všechno – sníh, ukrutný vítr, vedro, kroupy, zázemí zničené… - a pořád „žijeme“. Prošli jsme si punkovými začátky i „pohárovými“ statusy (Triexpert Cup, Classic Cup či Czechman Tour), abychom se opět po letech vraceli k těm kořenům duatlonu ve stylu punku. Každá věc má svůj vývoj. Myslím, že jsme pro dlouhý duatlon v České republice udělali hodně a za to patří velký díky nejen mým kamarádům, rodině, ale i závodníkům, kteří se do Krušných hor rok co rok vracejí.

 

Nedávno si dával na sociální sítě přehled vítězů a vítězek Krušnomana. Na koho se můžeme těšit letos a už teď vidíš někoho v roli favorita závodu?

Opět a my jsme rádi, si najde cestu na start Jan Wainer – trojnásobný vítěz. Určitě mu bude sekundovat litvínovský rodák Jan Hradecký, který tyhle náročné závody umí. A nesmíme zapomenout na Oto Ottenschläger, který vloni bojoval o přední umístění. Mezi ženami je to hodně otevřené a určitě si nedají ani metr a budou bojovat jako správné lvice. 

Opět na sociální sítí jsem zahlédl, že tento ročník bude Mistrovství Krušnoman Království. Můžeš něco prozradit?

Nemohu ani naznačovat – samozřejmě je to nadsázka. Legrace musí být a smích nám prodlužuje život. Samozřejmě to „království“ existuje. Je všude tam, kam oko Krušnomana I. dohlédne. Takže když je jasno a dobré světelné podmínky, tak vidím až do Prahy.. 


Pro úplné nováčky - na co se mohou připravit (běh, cyklistika)?

Běžecká část vede čistě po přírodních cestách s převýšením odpovídající Krušným horám. Při špatném počasí bych doporučoval botky krosové, když by bylo sucho, klidně bych si to líznul v silničních s lehkým vzorkem. Občerstvení po cca 2,5km. Převýšení na té LONG variantě necelých 300 výškových metrů, což je skoro rovina a na té kratší 6ti km distanci je necelých 200m, taková lehce nahnutá Polabská nížina. Jedna zajímavost – na běžeckém okruhu je i segment tzv. Heartbreak Hill – KOM – 0,9km. Zatím nejrychlejší čas drží Radim Goj za 4:30 minut, druhý Karel Zadák se 4:34 a ten stejný čas má i Oto Ottenschlager. Mezi ženami je TOP trojka Tereza Zimovjanová (5:02), druhá Klára Černá (5:38) a třetí Rita Milunicová (5:42). 

Dostáváme se k cyklistice. Mnoho registrovaných řeší zda kolo silniční a nebo tzv. časovku. Můžeš poradit?

Pokud závodník chce jet „závod“ o co nejlepší výsledek, volil bych časovku. V případě, že si to chce užít a sem tam se pokochat nádhernými pohledy – volil bych silničku. Převýšení je jednoduché, co okruh, to 500 výškových metrů. Chci jen upozornit, že cyklistika je bezháková a to jak pro dlouhou, tak i pro krátkou variantu. 


Registrace je možná na místě? Vím, že to pořadatelé nemají úplně rádi, ale někteří zvažují do poslední chvíle i s ohledem na počasí, které v Krušných horách je „krušné“.

Ano, registrace je možná na místě, ale je to přesně tak jak píšeš – pořadatel pak řeší na poslední chvíli místo v depu či finisher medaile, aby zbylo na všechny. Pokud mohu apelovat přes náš rozhovor – jestli váháte – raději se registrujte, ať víme, že je tu možná varianta s místem. 

A na samotný závěr našeho rozhovoru poslední otázka. Pořádáním duatlonu letos nekončíte, na co se máme ještě připravit?

V červnu s kamarády dělám takovou akcičku, o které dám mimořádně informaci až se uskuteční. V červenci v Mostě pořádáme společně se Statutárním městem Most 21.ročník Krušnoman Cross Triathlon Most na distancích 400m plavání, 16km MTB a 6km běhu. Kdy plaveme na Matyldě, cyklistika na Resslu, kde najdete nádherné singltreky a běžecká část je třešinkou na dortu, kdy závodníky pouštíme vyběhnout na hrad Hněvín - dominantu města Mostu. No a v srpnu punkový večírek na distancích železného muže – KOT/PUNK 2023. Mimochodem je to – jak mi někdy s punkovou radostí píšeme – nejrychleji vyprodaný triatlonový večírek v ČR. Za necelých 90 minut je „hotovo“.

Chtěl bych za závěr poděkovat všem, kteří dočetli až sem 😊 .

foto: Martin Vinař

Hodnocení:
Přečteno 499x
RUBRIKY ČLÁNKŮ
AKTUÁLNÍ ČLÁNKY
28.4.24IRONMAN Texas ovládli Hermandez a Matthews, Jana Richtrová ovládla AG
26.4.24Výsledkový servis
17.4.24Youri Keulen a Ashleigh Gentle ovládli triatlon Singapore T100
7.4.24Drama a kontroverze na IRONMAN 70.3 Oceanside 2024: Vítězství Sanderse a Knibb a sporné diskvalifikace.
28.3.24Olympijský šermíř Beran ocenil železnou ženu z Havaje. Stala se sportovcem roku Prahy 14
20.3.24Ironman nedávno aktualizoval svá pravidla, přinášející několik významných změn.
11.3.24Dominance Ditleva a Lee zahájila éru T100 v Miami
2.3.24McKenna a Sodaro ovládli Ironman Nový Zéland
19.2.24Dříve stačilo do tepla jen jezdit a dnes by tam triatlonista pomalu měl bydlet celou zimu, říká Pavel Wohl
6.2.24Mistrovství světa Ironman 70.3 pro rok 2025 míří do Marbelly ve Španělsku