Ceny OSF za novinařinu: Respekt, ČT, Deník N. Samá Ukrajina

03.05.2023 22:15

Nadace OSF již potřinácté ocenila ve středu 3. května novinářskou cenou nejlepší novináře za rok 2022. Mezi nominacemi dominovalo téma ruské agrese na Ukrajině a prezidentské volby. Mezi oceněnými jsou Petra Procházková z Deníku N, Ondřej Kundra a Tomáš Brolík z Respektu nebo Michal Kubal a Vojtěch Hönig.

Ceny OSF za novinařinu: Respekt, ČT, Deník N. Samá Ukrajina
Foto: Youtube
Popisek: Nadace OSF ocenila Novinářskou cenou nejlepší příspěvky uplynulého roku.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28130 lidí
Ceny se udělují v celkem čtrnácti kategoriích, do jedenácti z nich může nominovat veřejnost. Mezi nominacemi dominovalo téma ruské agrese na Ukrajině a prezidentské volby.

V kategorii psané žurnalistiky se udělují tři ceny. Cenu za nejlepší rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem.

Ocenění za nejlepší psanou reportáž si odnesli Ondřej Kundra a Tomáš Brolík z Respektu za téma vyšetřování válečných zločinů.

Ocenění za nejlepší psaný komentář dostal Stanislav Biler z on-line magazínu JÁDU za text, ve kterém vystupuje proti způsobu fungování současné společnosti. Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek natočili Adéla Paclíková, Ondřej Golis a Petr Orozovič z ČT1 na téma ruských špionážních postupů v Evropě.

V audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž dostali Michal Kubal a Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“.

Zvláštní novinářskou cenu v kategorii Cena za inovativní online žurnalistiku si odnesli redaktoři Seznam Zpráv Pavel Kasík a Matouš Lázňovský za článek o omikronu. Cenu za Solutions Journalism – žurnalistiku zaměřenou na řešení si odnesly Dominika Hromková a Michaela Endrštová z Aktuálně.cz za téma nasazení mentorů, kteří pomáhají mladým učitelům.

Cena za regionální žurnalistiku míří do MF Dnes Brno a Jižní Morava Marku Osouchovi a Jiřímu Punčochářovi za rozhovor s hokejovým bossem Liborem Zábranským o jeho politických aktivitách.

Nadace OSF uděluje také zvláštní ceny, jako je Cena Karla Havlíčka Borovského, kterou získal zahraniční zpravodaj ČT Václav Černohorský za zasvěcené zahraniční zpravodajství v časech mírových i válečných. Nebo Novinářskou křepelku, kterou získal Jan Cibulka z iRozhlasu za otevírání a zpřístupňování nových témat veřejnosti.

U porotců rezonovala také sonda do slovenské společnosti čtyři roky po vraždě novináře Jána Kuciaka v kategorii nejlepší audiovizuální rozhovor, za který si odnesli cenu Nikola Klepáčková a Lukáš Nechvátal z Investigace.cz, nebo investigativní příspěvek Petra Třešňáka zachycující dlouhodobé týrání klientů s chováním náročným na péči. Zvláštní cenu si odnesl Petr Koubský za analytické texty mapující dějiny Ruska a Ukrajiny. 

Novinářskou cenu pořádá Nadace OSF od roku 2010 a oceňuje v ní novinářské počiny, které nevšedním způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. V každé kategorii získá vítěz finanční odměnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

OSF je naprimo Sorosuv majetek. Nejak nam to v clanku zapomeli napsat..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseZastavmeJe , 04.05.2023 10:06:54

|  6 |  0

Další články z rubriky

Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

14:25 Netflix nebo HBO. Nebaví, zruším předplatné. Proč to nejde u ČT, ptají se lidé

Jak oznámil ministr Baxa z ODS, připravovaná mediální novela znamená změny. Místo 135 Kč se bude pla…