Desítky milionů pro rodinu bývalého ministra Tomana: Prodávají státu pozemky, které před lety nakoupili

Miroslav Toman

Pamatujete si na bývalého ministra zemědělství Miroslava Tomana? Relativně méně nápadný politik dokázal spolu se svou rodinou uzavřít doslova životní obchody. V době, kdy byl ještě náměstkem na ministerstvu, získal za poměrně prazvláštních okolností pozemky od státu. Ty letos prodává opět státu, nicméně za více než 100 milionů korun. Navíc může dosáhnout na další miliardy korun. Ministerstvo se v minulosti pozemků zřeklo. Již tehdy bylo jasné, že na nich vznikne obchvat.

Osminásobek odhadní ceny pro Tomanovy firmy

Neskutečné peníze, o kterých by se obyčejným smrtelníkům mohlo tak pouze zdát. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) letos v únoru koupilo pozemky v Praze a v Praze-Běchovicích. Jejími vlastníky jsou firmy Agrotrade a. s. a její dceřiná společnost Xaverov trade a. s. Ve vedení této firmy není nikdo jiný než Miroslav Toman starší. A Konkrétní stavba, která na nich bude stát? Stavba 511 Běchovice – dálnice D1 a přeložka silnice 1/12 Běchovice – Úvaly.

Výstavba obchvatu se plánuje už delší dobu

Konkrétně se o obchvatu pražských městských částí Běchovice, Újezd nad Lesy a města Úvaly mluví už od 90. let. Už tehdy se přely firmy patřící Tomanovým se státem o mnohé pozemky, které se řadí k firmě, jež Tomanovi získali díky privatizaci státní podnik Xaverov. Už tehdy museli všichni vědět, že cena pozemků půjde nejspíše nahoru a jejich vlastník na nich vydělá neskutečné peníze. V roce 2005 dorazil na ministerstvo zemědělství Miroslav Toman mladší, což vedlo k tomu, že pozemky spadají pod Xaverov. Státní pozemkový fond vše posvětil a bylo to.

Prohlášení ministerstva zemědělství přineslo průlom

Spor o pozemky mohl vyhrát stát. Šance byla velká. Disponoval jedním pravomocným rozsudkem a dvěma dalšími prvoinstančními. Stát to ale vzdal. Konkrétně bývalý ředitel fondu Petr Šťovíček proces ukončil. Fond nemovitostí se pozemků vzdal ve prospěch Tomanových. Zajímavé je i to, že část pozemků nakonec vlastnila kyperská společnost Elvikox. Ta je novináři z portálu iRozhlas spojována právě se Šťovíčkem. Podezřelého toho bylo hodně, nicméně podle našeho právního řádu zřejmě nikdo nekradl ani netuneloval.

Zdroj: Autor, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/byvaly-ministr-zemedelstvi-miroslav-toman-pozemky-stat-rsd.A230501_155159_domaci_misl, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/restituce-petr-stovicek-bohumil-dvoracek-elvikox-kypr-jiri-hermann_2007130530_ako

Miroslav Toman: Náhledové foto Ministerstvo zemědělství České republiky

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.