MENU

Generál Řehka a náměstek Blažkovec jednali

s generálem Timem Radfordem


Bezpečnostní situace v Evropě, role naší armády při posilování východního křídla Aliance, aktualizace regionálních plánů NATO či konflikt na Ukrajině byly hlavními tématy jednání náčelníka Generálního štábu Armády ČR generálmajora Karla Řehky s generálem Timem Radfordem. Zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě (DSACEUR) přijel v úterý 2. května do ČR na dvoudenní oficiální návštěvu. Program zahájil na Vítkově, kde ho s vojenskými poctami přivítal generál Řehka. Následující den se s generálem Radfordem na Ministerstvu obrany setkal náměstek Daniel Blažkovec.

Generálové po ukončení slavnostního ceremoniálu na Vítkově diskutovali o vypracování nových obranných plánů NATO, které jsou důležitým krokem k posílení kolektivní obrany Aliance, jasně definují hlavní úsilí, role jednotlivých národů a vyčleněné síly. „Rusko představuje hrozbu pro stabilitu a bezpečnost v Evropě. Samotná existence obranných plánů představuje jeden z nástrojů odstrašování a posiluje obranné postavení pro případ krize nebo konfliktu,“ vysvětlil generál Řehka. Alianční regionální plán se rozšířil o Finsko, nyní zahrnuje 13 zemí NATO, přičemž Švédsko je stálým partnerem.

Pro Českou republiku vyplývají díky její poloze úkoly hostitelské země, tedy zajištění veškeré logistické podpory cizím státům přesouvajícím se přes naše území.

Významným bodem jednání byla podpora a pomoc Ukrajině. Armáda České republiky se v roce 2022 zapojila do Asistenční mise Evropské unie EUMAM UA pro výcvik Ozbrojených sil Ukrajiny. Výcvik probíhá jak ve výcvikových prostorech v České republice, tak na území členských států EU, a to díky mobilním výcvikovým týmům. Naši vojenští instruktoři tak připravují chemiky, odstřelovače, zdravotníky a ženisty.

Generál Radford se zajímal o nasazení našich jednotek v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence). Jednotky Armády České republiky působí v Pobaltí v rámci Alianční předsunuté přítomnosti eFP (Enhanced Forward Presence) od července 2018, kde budeme i nadále působit.

Od poloviny roku 2022 Češi velí mnohonárodnímu úkolovému uskupení na Slovensku. Jeho vznik je snahou posílit východní křídlo Severoatlantické aliance kvůli nevyprovokované agresi Ruska vůči Ukrajině. V souladu se schváleným mandátem budou jednotky Armády ČR nasazeny na území Slovenska do konce roku 2024.

Náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec jednal s Timem Radfordem v prvé řadě o financování obrany. „Informoval jsem generála Radforda o našem úsilí zajistit resortu a armádě minimálně 2 % HDP. Letos v lednu schválila vláda novou legislativní úpravu financování obrany, která garantuje minimální výdaje na obranu právě v této výši. Chceme-li bezpečnou Evropu, musíme mít moderní armádu a bez dostatečného financování toto zajistit nelze,“ sdělil po jednání Daniel Blažkovec.

K dalším tématům rozhovoru patřila aktualizace regionálních plánů NATO i Obranné strategie ČR a účast našich vojáků v aliančních misích v Pobaltí a na Slovensku.

Na další snímky se můžete podívat – ZDE.

Text: pplk. Ing. Vlastimila Cyprisová, OdKV KaGŠ Armády ČR
Foto: prap. Petr Dohnal, Armáda ČR

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.