Srbská policie zatkla střelce, který ve čtvrtek zabil osm lidí

foto Policejní specialisté zkoumají automobil ve vesnici Dubona u města Mladenovac, asi 50 kilometrů jihovýchodně od srbské metropole, kde střelec ve čtvrtek večer zabil osm lidí a 13 dalších zranil. 5. května 2023.

Bělehrad - Srbská policie dnes zatkla střelce, který ve čtvrtek večer u srbského města Mladenovac zabil osm lidí a 14 dalších zranil. Nejmladší oběti bylo 15 let, uvádějí místní média. Dva zranění ve věku 21 a 23 let jsou ve vážném stavu, informovala dnes státní televize RTS.

Po střelci pátraly stovky policistů několik hodin. Podle reportéra RTS prohledávali v okolí místa střelby dům po domu, zatímco další policisté pátrali s pomocí vrtulníků a dronů. Pachatel, který z místa ujel autem, byl nakonec zadržen nedaleko města Kragujevac. Místní média střelce označují iniciálami U.B., podle nich je ročník narození 2002.

Srbský deník Blic hovořil s jedním ze sousedů střelcovy rodiny. "Stydím se za to, že jsou z této vesnice. Před pár lety je jeden ze sousedů nahlásil za to, že střílejí. Sebrali jim zbraně, ale za tři dny jim je zase vrátili. Pořád stříleli. Zabíjeli psy. Uroš (střelec) arogantně jezdil autem po vesnici. Bylo mu jedno, koho potká. Všichni mu museli uhýbat," popsal soused.

Podle srbských médií se střelba odehrála v několika obcích u města Mladenovac, asi 50 kilometrů jihovýchodně od srbské metropole. Střelec nejprve zahájil palbu z automatické pušky na skupinu lidí sedících u ohně, následně odjel autem o několik kilometrů dál, kde střílel na další osoby. Pak opět nasedl do auta a odjel směrem do centra vesnice Dubona, kde zastřelil další dva lidi - policistu mimo službu a jeho sestru. Následně se dal na útěk a celou noc po něm pátralo přes 600 policistů. Zatčen byl kolem osmé hodiny ráno. Policie zadržela rovněž jeho děda a strýce. U muže byly nalezeny i granáty a množství munice.

Podle srbské ministryně zdravotnictví Danici Grujičićové utrpěli zranění mnohonásobná poranění a museli podstoupit operace. Jak nicméně dodala, stav všech je stabilizovaný.

Incident se odehrál den poté, co 13letý chlapec v bělehradské škole zastřelil osm spolužáků a pracovníka ostrahy. Událost způsobila v Srbsku obrovský šok a v zemi platí ode dneška třídenní smutek.

Podle srbských médií začala čtvrteční střelba na školním dvoře, kde zřejmě došlo k hádce. Po ní se útočník vrátil s automatickou puškou a začal střílet. Pak pokračoval v náhodné střelbě z jedoucího automobilu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 03:00 13°C

Celá předpověď