Vinařství Jančura nově v Lahvotéce: Osobitá vína ze severu Slovácka

Vinařství Šimona Jančury se nachází na severním okraji slovácké podoblasti. V Kudlovicích tvoří vína, která můžeme nazvat autentickými. Rozhodně jsou svébytná a ukazují další polohu tuzemských vín.    

Vinař Šimon Jančura

Od roku 2020, kdy se pro Šimona Jančuru stalo vinařství hlavním zdrojem obživy, už produkce stoupla na 15 – 18 000 lahví ročně. Vlastních hroznů z necertifikovaného biorežimu má pouhý hektar, většina tedy pochází z nákupu. Vždy ale ze slovácké podoblasti tak, aby mohl ukázat zdejší specifika.

Bio hrozny na vinici Šimona Jančury z Vinařství Jančura.

Všechny totiž zakváší autochtonními kvasinkami pomocí zaočkování moštů a i další procesy probíhají bez přidávání dalších enologických přípravků. Platí to i pro řadu Fresh z nerezových tanků, která tvoří dvě třetiny produkce a je určená k běžné konzumaci. Možná trochu překvapivě jsou nejprodávanějšími víny Müller Thurgau a aromatická Lena.

Vinař Šimon Jančura leží na dřevěných sudech ve sklepě svého Vinařství Jančura.

Zejména pro červená vína je ve sklepě připraveno 22 dřevěných sudů. Jeho červená jsou velmi oblíbená, a tak tvoří více než třetinu produkce, plánem je se v budoucnu dostat až na polovinu. V omezených šaržích jsou pak připravována vína speciální. Například Ryzlink rýnský s šestidenní macerací slupek a následným zráním v dubovém sudu nebo oranžové víno z hliněné amfory kvevri.

Pokud rádi experimentujete, určitě vyzkoušejte tato specifická vína ze severního okraje Slovácka.

Vinař Šimon Jančura za stánkem na festivalu vín.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 80269

Tip na víno ke koupi u vinaře

Tip na víno ke koupi u vinaře