Spolchemie pokračuje v rekonstrukci čistírny

blank

Ústecká chemička Spolchemie začala v roce 2022 modernizovat čistírnu odpadních vod. První etapa byla dokončena loni na podzim. Nyní pokračuje druhá etapa, na jejímž konci by měl být do provozu uveden další bioreaktor. Celková investice přesáhne 110 milionů.

„Čistírna sloužící pro čištění odpadních vod z výroby epoxidových pryskyřic sice stále vykazovala vysokou účinnost, nicméně třicetiletý provoz se podepsal na celkovém technickém stavu. Ochrana životního prostředí i odpovědnost vůči okolí, přírodě, obyvatelům i klimatu je jedním z pilířů našeho podnikání, a proto jsme se rozhodli uskutečnit postupnou obnovu této pro životní prostředí tolik důležité technologie,“ popsal důvody investice generální ředitel Daniel Tamchyna.

První etapa byla dokončena na podzim 2022 a zahrnovala výstavbu nového biologického reaktoru, výměnu homogenizačních nádrží, emisního biofiltru, potrubí a řídicího systému. Akreditované měření v rámci zkušebního provozu podle Spolchemie prokázalo, že čistírna splňuje nejen předepsané limitní hodnoty, ale i to, že nový bioreaktor má oproti původnímu o 5 % vyšší účinnost. Na konci druhé etapy Spolchemie uvede do provozu druhý bioreaktor, jeho provoz včetně nových rozvodů vzduchu a nových aeračních systémů by měl výrazně přispět ke zvýšení účinnosti a stabilitě čistírny.

Scroll to Top