Galerie Felixe Jeneweina zahájila výstavu obrazů Markéty Zlesákové

Výstava obrazů Markéty Zlesákové byla v Galerii Felixe Jeneweina města Kutné Hory v 1. patře Domu U havířů v Šultysově ulici zahájena 5. května. Výstavu je možné navštívit do 26. června.  

Jak při vernisáži uvedl kurátor výstavy Aleš Rezler, ředitel Galerie Felixe Jeneweina města Kutné Hory, Markéta Zlesáková patří k autorům, pro které přesídlení z velkoměsta do vzdálenější lokace v hornaté a zalesněné oblasti náchodského pohraničí znamenalo možnost koncentrace a příklon k podnětům, které bezprostřední kontakt s přírodou nabízí. „Její tvorba osciluje mezi užitou textilní tvorbou a malbou. Grafické školení vnáší do její malby vyšší míru abstraktního myšlení, propojuje-li reálné vize s imaginací prostoru autonomního ornamentu. Vykrajuje tvary vegetace, maluje věci jako zjednodušené tapety nebo se promalovává k vlastnímu jinému barevnému vidění světa, připomínajícímu op-artovou zkratku. Je inspirována osobní zkušeností z různých kulturních prostředí, obdivuje islámský ornament, prolínání a složitosti pralesních spletí a vegetace exotických krajin – Thajsko, Bali, Nový Zéland, Tongánské království – , kde pobývala,“ uvedl kurátor výstavy.

O hudební zpestření vernisáže se postarala kytaristka a zpěvačka Sabina Uxová z Kolína.

Výstava potrvá do 26. června. Navštívit ji v netradičním čase se zájemcům naskytne 19. května, kdy při příležitosti Muzejní noci budou výstavní prostory přístupny veřejnosti až do 22. hodiny. V rámci Muzejní noci je 19. května na programu od 19 hodin koncert skupiny MIG9 BABOČKA.

pra

Zavřít menu