Zámek ve Slezských Rudolticích zahájil po dvouleté opravě sezonu

foto Zámek ve Slezských Rudolticích na Bruntálsku 6. dubna 2023 zahájil novou sezonu po dvouleté opravě, která přišla přibližně na 450 tisíc eur (více než 10,5 milionu korun). Zámek (na snímku z 5. května 2023) během rekonstrukce dostal nové podlahy, dveře, střechu, fasádu, repasovaná okna a upravovalo se i celé nádvoří. Návštěvníkům se otevřela i nová část zámku, ve které vzniklo regionální muzeum s expozicemi týkajícími se druhé světové války či socialismu.

Slezské Rudoltice (Bruntálsko) - Zámek ve Slezských Rudolticích na Bruntálsku dnes zahájil novou sezonu po dvouleté opravě, která přišla na více než 10,5 milionu korun. Zámek má nové podlahy, dveře, střechu, fasádu, repasovaná okna a upravovalo se i celé nádvoří. Návštěvníkům se otevřela i nová část zámku, ve které vzniklo regionální muzeum s expozicemi týkajícími se druhé světové války či socialismu. ČTK to řekl kastelán Tomáš Zemba.

Fotogalerie

Rudoltický zámek patří obci. Rekonstrukce ale byla financována z česko-polského projektu, do nějž byly zapojeny ještě zámek Linhartovy ve Městě Albrechticích a polský zámek Moszna. Původní zámecká expozice byla částečně přístupná i po dobu oprav.

Zemba řekl, že udělat ze zámku regionální muzeum se snažili už od roku 2010, kdy tam začal působit s partou dobrovolníků. "Ono se nám to trošku vymklo z ruky. My jsme chtěli tak tři čtyři místnůstky a dneska otevíráme druhý okruh. Od loňska máme otevřený historický okruh, no a teď otevíráme regionální muzeum," řekl kastelán.

Z původního vybavení zámku se prakticky nic nedochovalo. V části, kde je historická expozice, tak uvidí lidé mobiliář, který je zapůjčen nebo který věnovali mecenáši a návštěvníci zámku. "Pomalu, ale jistě náš zámek zaplňují dary našich turistů. Což je úžasné," řekl Zemba.

I v loni otevřených částech přibyly další artefakty, právě ty věnované návštěvníky. "K historickému okruhu otvíráme další sál a to je v přízemí sál posledního majitele zámku, kterým byl koňský handlíř Franz Andres," řekl kastelán.

V nově otevírané části návštěvníci uvidí například paličkovanou osoblažskou krajku. "V Osoblaze byla škola paličkované krajky. Zanikla odsunem Němců po druhé světové válce," řekl kastelán. Je tam také řada předmětů z války nalezených v okolí, kde se v zemi stále nachází množství válečných pozůstatků.

"A velký sál je věnován socialismu, nebo lépe řečeno 20. století. Máme tam artefakty, jako jsou první televize, rádia, plus medaile a řády, bankovky, hračky. Máme to opravdu jako takové regionální muzeum," řekl Zemba.

Pokud se podaří sehnat peníze z nějakého dalšího projektu, chce v úpravách zámku pokračovat. "Potřebovali bychom vstupní vrata vyměnit z obou dvou stran. Příchozí cestu bychom chtěli udělat žulovou až k bráně a hlavně udělat repas brány, protože ta potřebuje opravit. No a pak jsme získali dotaci na zámeckou fontánu, která se bude asi příští rok dělat, a nějaké lavičky a další takové ty drobnosti," řekl kastelán.

Na zámku už se konala stezka odvahy a připravuje se v něm řada dalších akcí, například noční prohlídky, svatojánský zámecký bál, dětský karneval nebo dožínky. Od května je zámek otevřen o víkendech a svátcích od 10:00 do 17:00, o prázdninách pak od úterý do neděle. Po domluvě s kastelánem lze ale památku navštívit celoročně. Podrobnější informace najdou zájemci na internetových stránkách zámku.

Původně renesanční zámek vznikl ve Slezských Rudolticích v 16. století. Největší rozkvět zažil po barokní přestavbě v 18. století za Alberta Josefa hraběte z Hodic, kdy se stal jedním z kulturních center Slezska. Říkalo se mu Slezské Versailles a navštěvovalo ho mnoho šlechticů a umělců včetně pruského krále Bedřicha II.

Od té doby ale zámek upadal. Byla v něm například tkalcovna, přišel o jedno patro i měděnou střechu. Za druhé světové války tam mimo jiné sídlila část německého ministerstva propagandy, po válce místní národní výbor. V 50. a 60. letech minulého století prázdný zámek chátral, po rekonstrukci sloužil až do roku 2004 jako sklad zdravotnického zásobování. Pak se stala správcem a roku 2008 majitelem zámku obec, která jej zpřístupnila veřejnosti a postupně ho opravuje.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď