Hlavní cenu Anifilmu získal snímek Můj románek s manželstvím

foto Vyhlášení výsledků Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm, 6. května 2023 v Liberci. Režisér Miloslav Frič získal ocenění za nejlepší videoklip.

Liberec - Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé na 22. ročníku mezinárodního festivalu Anifilm dnes v Liberci získal snímek Můj románek s manželstvím od nezávislé lotyšsko-americké autorky Signe Baumaneové. Film vznikal sedm let a na jeho výrobu přispělo vedle kulturních a grantových institucí také bezmála 1700 individuálních dárců. Poprvé ho diváci viděli loni v New Yorku. Cenu za nejlepší celovečerní film pro děti porota udělila francouzskému filmu Myška a medvěd na cestách Jeana-Christophera Rogera a Juliena Chhenga.

Vítěze dnes porotci ocenili v prostorách liberecké Technické univerzity. V kategorii krátkých filmů zvítězil snímek portugalského režiséra Joao Gonzaleze Obchodníci s ledem. Ze studentských filmů si porotci vybrali film z Tokijské univerzity múzických umění Dům ztracené naděje režiséra Džinkju Džeona. Mezi nenarativními a abstraktními animacemi získal cenu snímek Jeskyně útržků čínské režisérky Chcaj Chcaj-pej.

Cena za nejlepší videoklip zůstává stejně jako v předchozím roce doma, získalo ji video Lenka Dusilová: Białe konie od režiséra Miloslava Friče. V kategorii VR filmů uspěli němečtí režiséři Pedro Harres a Andre Correas s filmem Z hlavního náměstí. V soutěži počítačových her v kategorii nejlepší počítačová hra pro děti zvítězil projekt izraelského studia Happy Juice Games Lost in Play a cenu za nejlepší výtvarný počin v počítačové hře si odnáší hra Pentiment z amerického studia Obsidian Entertainment. O jedné ceně rozhodli svým hlasováním i diváci. Jimi udělovanou diváckou Cenu Libereckého kraje získal maďarský celovečerní film Čtyři duše kojota.

Na festivalu se udělovaly i národní ceny Český obzor, o jejichž vítězích svým hlasováním rozhodovala Rada animovaného filmu. Cenu za nejlepší české animované dílo získal krátký film Deniska umřela režiséra Philippa Kastnera. Snímek se zároveň stal i nejlepším studentským filmem. Za nejlepší český krátký film porotci označili snímek Husa režiséra Jana Míky. V soutěži českých zakázkových děl pak uspěl široký autorský tým Barbora Halířová, Diana Cam Van Nguyen, Magdalena Hejzlarová, Michaela Režová, Ondřej Slavík, Thanh Mai Tranová a Zdeněk Durdil za sérii Design a transformace: Příběhy českého designu 1990-2020.

Šestidenní festival v Liberci skončí v neděli. V mezinárodních soutěžních sekcích se utkalo deset celovečerních filmů, 36 krátkých filmů, 35 filmů studentských, 22 videoklipů, 23 abstraktních a nenarativních snímků a 12 VR filmů. V mezinárodním klání soutěžilo také 15 počítačových her. Anifilm se po přestěhování z Třeboně koná v Liberci počtvrté. Všechny programy letošního Anifilmu navštívilo přes 35.000 diváků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď