Hledání míst na korunovaci v Londýně byl očistec. Ta nejlepší se zabírala týden dopředu

Odhaduje se, že korunovaci Karla III. sledovala u televizních obrazovek a na sociálních sítích až miliarda lidí. Rozhodně nejvíc si ale jedinečnou atmosféru užily statisíce diváků v ulicích Londýna.

„Je to skvělá oslava. Každá její minuta. Ostatní to cítí také tak. Když projel kočár, byly to skvělé okamžiky,“ líčila CNN Prima NEWS Tracy Ann Smithová, jedna z mnoha přihlížejících. Kdo chtěl sledovat vše takzvaně z první řady, musel projít doslova očistcem. Nestačilo přijít den předem. Nejlukrativnější místa kolem trasy korunovačního průvodu bylo potřeba zabrat už týden dopředu. A poslední noc byla chladná.

„Vzadu jsme si udělali tak trochu party. Maličko jsme si připili. Naštěstí nepršelo. Bůh ochraňuj krále,“ uvedl Marc Corser. Někteří pak přijeli i z větší dálky, jen aby Karla III. podpořili. „Král Karel je naší oporou, milovali jsme naši královnu a tohle jsou další generace. Takže je to pro nás naprosto úžasné,“ řekla Jill Coughlinová, která na korunovaci přijela z Essexu.

ČTĚTE TAKÉ: Brity trápí inflace, na korunovaci ale šly miliardy. Pomůže to britské ekonomice?

Kdo se nevešel do davů kolem trasy korunovačního průvodu, mohl vše, včetně slavnostního aktu, sledovat na velkoplošných obrazovkách. „Příchod krále Karla III. do Westminsterského opatství sledoval zaplněný Hyde Park v neutuchajícím dešti doslova bez dechu,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Anna Kadavá.

Většina lidí se shodla, že se jedná o historický okamžik. „Jsou to historické chvíle, proto u toho chceme být. Stejně tak, jako byl pohřeb nebo sedmdesátileté jubileum královny,“ popsala jedna z přihlížejících. Lidé také vyzdvihovali také organizaci celého dne, která byla podle jejich slov špičková.

Tagy: