Do Velichovek přijel konvoj amerických vojenských vozidel

foto Přehlídka vojenské historické techniky Mise Velichovky, která připoměla 78. výročí konce druhé světové války, 8. května 2023, Velichovky, Náchodsko.

Velichovky (Náchodsko) - Stovky lidí dnes v lázeňském areálu ve Velichovkách na Náchodsku při vzpomínkové akci nazvané Mise Velichovky přihlížely příjezdu konvoje historických amerických vojenských vozidel. Připomněly si tím 78. výročí konce druhé světové války a zároveň událost z 8. května 1945, která se přímo váže k Velichovkám. Američané tehdy přijeli do Velichovek, aby s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem vyjednali kapitulaci. ČTK to řekli organizátoři akce. Tuto událost od roku 1997 v lázeňském parku připomíná památník.

Kolona historických vojenských vozidel dnes krátce po poledni vyjela z Hořic na Jičínsku. "Máme 28. ročník akce Mise Velichovky. Sešlo se asi 30 amerických historických vojenských vozidel, převážně z druhé světové války," řekl dnes ČTK pořadatel Lukáš Kulhánek.

Hlavním organizátorem akce s širokým doprovodným programem jsou velichovské lázně. "Odhaduji, že příjezdu samotné kolony přihlížela asi tisícovka lidí. Celkovou účast v areálu na dnešní akci odhaduji mezi 4000 až 5000 osobami. Není to překvapení, akce má svoji historii, vlastní účast je hodně ovlivněna počasím. Počasí dnes vyšlo, takže účast je podle našich předpokladů," řekl ČTK ředitel společnosti Lázně 1897 Petr Čermák.

Z historických pramenů vyplývá, že do lázeňského města Velichovky před 78 lety přijel ozbrojený konvoj 23. průzkumné squadrony, která byla součástí 16. obrněné divize 3. armády USA generála George Pattona.

"Mise, které velel podplukovník Robert H. Pratt, vyrazila z Plzně 7. května 1945. Vezli zajatého německého plukovníka generálního štábu Wilhelma Meyera-Detringena, který měl oznámit maršálu Schörnerovi kapitulaci německé armády, tedy, že je konec války. Mise se ve Velichovkách uskutečnila dopoledne 8. května. Téhož dne se Američané vrátili zpět do Plzně," řekl ČTK Kulhánek.

Podle něj mohlo ještě na konci války dojít na území Čech ke značným ztrátám na životech, protože Schörner, který velel rozsáhlé armádě, nebyl o konci druhé světové války informován. "Nepodařilo se doložit, jestli s misí Schörner jednal. Nicméně ve Velichovkách velení armády bylo a kapitulaci akceptovalo," řekl ČTK Kulhánek.

Americký ozbrojený konvoj vyrazil přes demarkační linii do Velichovek, kde v tamních lázních měl velitel německé armády Střed Schörner své sídlo. Podle některých pramenů se Schörner již v místě nenacházel, avšak americká jednotka zde údajně získala část německého archivu. Mise jednala s jeho zástupcem. Schörner prý před spojenci uprchl letadlem do Alp. Velichovky byly osvobozeny až 11. května poté, co se sovětská armáda probila z Polska. Rusové totiž ještě 9. května sváděli v okolí Náchoda s německými jednotkami úporné boje.

Součástí dnešního programu akce Mise Velichovky byl doprovodný kulturní program, včetně ukázek vojenské historické techniky, hudebních a divadelních představení nebo ukázek zvyků a módy období první republiky. Nechyběly ani stánky s řemeslnými výrobky a občerstvením.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď