Propojka odvede auta z centra Světlé, součástí silnice má být i most přes řeku

  11:46
Město Světlá nad Sázavou podniká poslední kroky směřující k vybudování silniční propojky od skláren k nádraží. Nová komunikace včetně druhého mostu přes Sázavu má odvést dopravu z centra. Město vykupuje pozemky a pracuje na administrativě. Zbytek zůstane na Kraji Vysočina. Ten ale příliš nespěchá.

V místech, kde je nyní ve Světlé nad Sázavou lávka pro pěší, má stát most pro silniční dopravu. Ten bude součástí nové propojky mezi sklárnami a nádražím. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

„Až na jeden poslední máme vyřešeny veškeré pozemky ke stavbě potřebné. Zbývá dohodnout se s jediným vlastníkem. Záležitost ještě není uzavřena, ale rýsuje se tu jakási trojsměna,“ řekl světelský starosta František Aubrecht (KDU-ČSL).

Radnice se projektem intenzivně zabývá od roku 2019. Na své náklady nechala vypracovat studii i dokumentaci pro územní řízení, postupně získává všechny potřebné pozemky. Nyní společně s Krajem Vysočina, který bude hlavním investorem díla, začíná pracovat na podkladech pro získání stavebního povolení.

Novou propojku Světlá potřebuje jako sůl. Přibližně 300 metrů dlouhá silnice by vedla z výpadovky na Havlíčkův Brod. Odbočovala by v prostoru mezi sklárnami a prodejnou Penny. Její součástí by byl most přes Sázavu směrem k nádraží. Stát by měl v místech, kde je nyní lávka pro pěší.

Hlavním důvodem pro vybudování nové silnice je dostat nákladní dopravu z centra města. Pokud vozy míří ze Světlé na Habry a dále na Kolín, musí projet hlavním náměstím Trčků z Lípy. To ovšem nyní nechala Světlá nově upravit. Jeho proměna skončí do pololetí letošního roku. Vedení města má obavy, aby těžká auta nové povrchy ihned neponičily.

Výrazný nárůst dopravy

K náměstí se v posledních měsících přidal ještě druhý důvod. „V souvislosti s plánovanou vysokorychlostní tratí stoupne význam naší železniční stanice,“ předpovídá světelský starosta.

„Má se stát uzlem, kde bude vysokorychlostní trať napojena na konvenční železnici. Očekáváme proto výrazný nárůst dopravy k nádraží ze širokého okolí města,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Rosecký (nez., Pro Světelsko). „Být za čtyřicet minut v Praze, to bude velké lákadlo,“ dodal.

I kvůli plánům na vybudování vysokorychlostní trati (VRT) se zvýšil mezi investory zájem o Světlou. Už nyní se budují dvě nové bytovky, v plánu je stavba dalších tří. K tomu soukromí majitelé ohlásili přípravu parcel pro rodinnou výstavbu. Na více než šestitisícové město zájem nevídaný. Správa železnic začíná v souvislosti se zahájením stavby VRT opatrně zmiňovat rok 2027.

Proto by vedení města chtělo mít novou přeložku co nejdřív. Kdy to ovšem bude, není zatím vůbec jasné. Kraj za minulých vedení s přípravou nikterak nespěchal a v minulosti s odkazem na nižší intenzitu provozu město od plánů spíše odrazoval. Ke konkrétním krokům se rozhoupal až v posledních měsících.

„Je uzavřena smlouva na vyhotovení dokumentace pro stavební povolení, která bude vypracována do října. Bude následovat zajištění pravomocného stavebního povolení do května 2024,“ prozradila vedoucí odboru silničního hospodářství Kraje Vysočina Hana Strnadová.

Začne se do roku 2025?

Následně kraj vyhlásí soutěž na projektanta prováděcí dokumentace. Ta by měla být hotová v roce 2025. Až její součástí bude předpokládaný rozpočet stavby.

Před pár lety se orientačně operovalo s částkou přes sto milionů korun, ta už nyní ale bude zřejmě mnohem vyšší. „Termín výstavby nelze v současné době přesně stanovit,“ upozornila Strnadová.

Investice prozatím není zahrnuta ve střednědobém plánu kraje. Rovněž není definitivně určeno, z čeho bude v budoucnu hrazena – zda z rozpočtu kraje, nebo z evropských fondů.

Světlá by přitom chtěla, aby se do roku 2025 začalo stavět. O přeložku silnice II/347, jak je investice oficiálně nazývána, usiluje už přes patnáct let. Nynější chystaná trojsměna pozemku by měla být ze strany města posledním krokem, který může ve věci učinit.

„Věřím, že jsme na dobré cestě se domluvit. Pokud by to nevyšlo, mohlo by v krajním případě dojít k vyvlastnění pozemku. To by ovšem už řešil Kraj Vysočina a přípravy by to mohlo zpomalit. Nechtěli bychom se do takové situace dostat,“ naznal František Aubrecht.

  • Nejčtenější

Vesnice odmítla řetězec, radši si otevřela vlastní samoobslužnou prodejnu

31. května 2024  15:48

Čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu bude lidem k dispozici nová samoobslužná prodejna v...

Čtyři mistři světa jsou z Vysočiny. Už za mlada to byli hvězdy i pracanti

27. května 2024  17:45

České hokejové zlato pobláznilo i Vysočinu. V týmu čerstvých mistrů světa jsou totiž hned čtyři...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Martin je do hokeje blázen, až jsme ho museli krotit, vzpomíná Nečasův otec

2. června 2024

Premium Ačkoliv jindy reaguje na telefonáty či esemesky téměř okamžitě, případně pouze s minimálním...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Část historie USA uchovávají v Chotěboři, slavná pouta zaujala i National Geographic

31. května 2024

Premium I ve sbírkách oblastních muzeí se dají čas od času najít nečekané rarity. Vyprávět by o tom mohli v...

Horácká aréna se začíná zvedat, střecha bude patřit k největším v Česku

4. června 2024  8:43

Začátek stavby měl sice poměrně znatelné zpoždění, ovšem od té doby, co se starý Horácký zimní...

Začala demolice tři staletí starého domu v Pohledu, ustoupí rozšíření křižovatky

3. června 2024  16:11

Demolicí rodinného domu zahájilo Ředitelství silnic a dálnice rekonstrukci křižovatky na silnici 19...

U cesty našli mrtvého muže, leželo vedle něj kolo. Příčinu smrti určí pitva

3. června 2024  14:03

Tělo muže bez známek života našli v neděli lidé u cesty mezi Dolní Cerekví a osadou Hutě na...

Pěstitele jahod potrápily jarní mrazy, oblíbené samosběry ale neohrozily

3. června 2024  12:02

O dva týdny dříve než ve většině předešlých sezon zahájili farmáři na Vysočině oblíbené samosběry...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...