Ilustrační foto. Zdroj: Wikimedia Commons

Větší riziko astmatu či zvýšeného tlaku. V průmyslových oblastech se žije hůř, vyplývá z výzkumu

Porovnání kvality života s ohledem na zdravotní stav na Ostravsko-karvinsku coby průmyslové oblasti a Českých Budějovicích coby neprůmyslové oblasti bylo předmětem výzkumu, který provedli čeští vědci z několika pracovišť v rámci projektu HAIE (Zdravé stárnutí v průmyslovém prostředí, který je spolufinancován Evropskou unií). Výsledky výzkumu na nedávné konferenci PREVON Národního screeningového centra prezentovala Hana Tomášková z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví na lékařské fakultě Ostravské univerzity.

Do studie se v letech 2020 až 2022 zapojilo 3247 respondentů ve věku od 35 do 65 let. Formou dotazníku odpovídali na otázky týkající se svého zdravotního stavu, vnímání rizik, životního stylu a celkové spokojenosti se životem. Odpovědi od respondentů z obou regionů poté výzkumníci porovnali a vyhodnotili. Mimo to se snažili zjistit, které zdravotní problémy mohou souviset s kvalitou životního prostředí a které další faktory mohou ovlivňovat subjektivní zdraví.

Zdroj: Prezentace Hany Tomáškové

Jedna z infografik, kterou Tomášková představila, ilustrovala vliv všech faktorů na hodnocení subjektivního zdravotního stavu respondentů. Viditelně z něj vyplývá, že jako horší svůj zdravotní stav označovali takoví účastníci výzkumu, kteří byli věkem starší, žili v průmyslové oblasti, trpěli obezitou, kouřili a neudržovali sociální kontakty. Obyvatelům Moravskoslezského kraje rovněž hrozí statisticky vyšší riziko výskytu astmatu, vysokého krevního tlaku a hladiny cholesterolu. „Vzhledem k věku kohorty (středněvěcí) byl zjištěn relativně nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění, ale byl zjištěn vyšší výskyt rizikových faktorů těchto onemocnění,“ prezentovala Tomášková.

Zdroj: Prezentace Hany Tomáškové

Kromě zdraví se respondenti vyjadřovali i k obecným problémům, které obyvatelé obou regionů vnímají až na výjimky podobně. Na škále od 1 do 5, kde nejnižší číslovka představuje nízké vnímání závažnosti a nejvyšší číslovka naopak vysoké, se na prvním místě shodně umístilo zdraví (vlastní i dětí). Větší rozdíly dle regionu lze vidět jen ve vnímání rizik spojených s kriminalitou, stavem životního prostředí a nezaměstnaností. Všechny tyto parametry jsou vnímány jako závažnější v Moravskoslezském kraji.

Zdroj: Prezentace Hany Tomáškové

Co se týče znečištěného ovzduší, zde všechny aspekty tohoto problému rovněž citelněji vnímají v Moravskoslezském kraji, a to ať už jde o prašnost, znečištěná veřejná prostranství, zatěžující automobilovou dopravu, hlučnost, zápach či znečištění toků. Nutno ovšem podotknout, že celkově této problematice přikládali respondenti menší význam, než otázkám na obecné problémy.

Zdroj: Prezentace Hany Tomáškové

Výzkum se rovněž zaměřil na percepci faktorů ovlivňujících zdraví. A za použití stejné hodnotící škály jako v předchozích otázkách se respondenti z obou regionů prakticky shodovali na míře jejich vlivu. Významný vliv obyvatelé jak Moravskoslezského, tak Jihočeského kraje přiřkli trvalému nervovému vypětí, obezitě, nedostatku pohybu, kouření, špatným stravovacím návykům, životnímu prostředí a stylu, pracovní zátěži a pracovním podmínkám.

Filip Krumphanzl