V Boskovicích končí koloběžky. Zjistilo se, že v malém městě je málo uživatelů

  11:42
Po zimní pauze se do českých měst vrátily elektrické koloběžky. To však neplatí pro jihomoravské Boskovice, ve kterých společnost Bolt službu zrušila. A ani přes oblibu u obyvatel ji kvůli zhoršené ekonomické situaci a rostoucím nákladům na provoz zatím neplánuje obnovit.

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Boskovice jsou podle Boltu nejmenším městem na světě, kde byla jeho služba mikromobility dostupná. V loňském roce zde společnost zaregistrovala přes dva tisíce aktivních uživatelů, kteří najeli kolem 37 tisíc kilometrů.

„Přestože Boskovičtí naše koloběžky využívali rádi, jedná se o menší město s necelými 12 tisíci obyvateli, což výrazně omezuje počet uživatelů služby. Přitom je stále potřeba udržovat logistické a servisní zázemí,“ vysvětluje Jaroslav Ostrčilík, konzultant PR agentury WS Czech zastupující Bolt.

Elektrické koloběžky se šíří i do menších měst, stížnosti s nimi

Vypůjčit si sdílené koloběžky mohli lidé v Boskovicích tři sezony od roku 2020. Možnost, že by zelené dopravní prostředky byly zase k dispozici, zůstává nejistá. „Až budeme připraveni provoz v Boskovicích obnovit, vrátíme se i se spoustou inovací, na což už se těšíme,“ hlásí Ostrčilík.

Podle boskovického místostarosty Lukáše Holíka (ANO) nemělo vedení města na rozhodnutí společnosti žádný vliv a náhradu za její koloběžky zatím nehledá. Uživatele elektrických dopravních prostředků bude radnice o ukončení služby informovat e-mailem.

Na jednom místě pro auto zaparkujete 20 koloběžek, říká viceprezident Boltu

„Už od listopadu se uživatelům zobrazuje v aplikaci informace o zimním ukončení sezony. Dále jim pošleme mail, kterým jim poděkujeme za důvěru městu a za pozitivní přístup ke spolupráci,“ informuje Holík.

Koloběžky Bolt jsou k dispozici v sedmi českých městech, kromě Prahy, Brna a Ostravy také v Olomouci, Pardubicích, Frýdku-Místku a Českých Budějovicích. Elektrická vozítka k vypůjčení nabízejí i společnosti Lime, která je provozuje v Brně, či Yoyoway, jejíž koloběžky jezdí ve Znojmě.

Autor: