Hlavní obsah

Veterán F1 o legendárním Schumacherovi a jeho synovi: Mick si procházel peklem, mám pro něj jen slova uznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nehoda ikony formule 1 Michaela Schumachera mu převrátila život naruby. Svého snu stát se po vzoru otce závodníkem se ale Mick Schumacher nevzdal. Navzdory složitému období, kterým si rodina legendárního jezdce od osudného prosince roku 2013 nadále prochází, se dnes čtyřiadvacetiletý rodák ze švýcarského Genolieru do kolotoče F1 nakonec probojoval. A ačkoliv z něj pro letošní sezonu vypadl, bývalý závodník a veterán formule 1 Johnny Herbert má pro mladého Němce jen slova uznání.

Foto: Profimedia.cz

Rezervní jezdec týmu Mercedes Mick Schumacher v Miami.

Článek

Schumacher junior debutoval ve formuli 1 s Haasem v roce 2021. V jednom z nejhorších vozů startovního pole dosáhl dvakrát na body až v nadcházejícím ročníku. Pro finanční injekcí oživený tým to ale bylo málo. Ničemu nepřidaly ani opakované karamboly, které tým hodně bolely po finanční stránce, a pro rok 2023 byl syn legendy nahrazen ostříleným Nico Hülkenbergem.

Ačkoliv se může zdát, že syn jednoho z nejlepších jezdců všech dob měl cestičku do prestižního seriálu umetenou, podle Herberta je opak pravdou.

„To, v jakém stavu se po nehodě nachází Michael, je velmi smutné i pro Micka," řekl v rozhovoru pro ICE36 osmapadesátiletý Herbert. O Schumachera staršího, jehož zdravotní stav po osudné nehodě na lyžích rodina veřejně nekomentuje, se stará rodina a tým zdravotnického personálu.

Podrobnosti Schumacherova stavu jsou zahaleny tajemstvím, důvodů k optimismu je ale pramálo. Herbert v rozhovoru přiznal, že je ohromen tím, jak se Schumacher mladší s rodinou tragédií vyrovnal a přitom si energicky šel za vlastním závodnickým snem.

„Pro Micka to nemůže být snadné, kvůli tomu, čeho jeho táta dosáhl. Když byl mladší, jeho táta tam pro něj byl. Po té nehodě už tam pro něj ale být nemohl a nemohl ho vést. Bylo mnoho lidí, kteří za ta léta Mickovi pomohli, ale myslím, že bylo mnoho situací, kdy svého tátu potřeboval," řekl Herbert na adresu Micka, který aktuálně působí v roli rezervního jezdce týmu Mercedes.

"Vypořádal se s tou situací bravurně. Bylo na něj upřeno spoustu pozornosti ze strany médií kvůli tomu, kým je. Pak všechna ta očekávání, které se snažil naplnit. Ten tlak na jeho osobu byl pekelný," řekl bývalý pilot Bennetonu nebo Lotusu, který má na kontě několik pódiových umístění včetně třech vítězstvích ve Velkých cenách.

Herbert doufá, že Mick ve formuli 1 ještě neřekl poslední slovo. Podle něj se může Schumacherovi v blízké době naskytnout příležitost zaskočit za některého z jezdců a snad by mohl ještě ukázat, co v něm skutečně je.

Reklama