Mary Hong

10. 5. 2023

Je to již osm let, co čínská komunistická strana provedla 9. července 2015 masivní vlnu zatýkání, při níž uvěznila stovky právníků a aktivistů za lidská práva v rámci akce známé pod názvem zátah 709. Oběti represí dodnes čelí útlaku ze strany čínského režimu – a to i poté, co byly propuštěny z vězení.

Někteří z právníků a aktivistů v Pekingu nedávno promluvili o své situaci a o tom, jak jim čínský režim nadále přináší do života a do jejich domova „utrpení“.

Policista stojí na stráži před pekingským soudem č. 2, 31. srpna 2006. (Peter Parks / AFP via Getty Images)

Jedna z obětí sdělila deníku The Epoch Times, že jejich přítomnost uvádí čínský komunistický režim do rozpaků, protože v Pekingu je mnoho zahraničních diplomatů. Opakované vystěhovávání je podle nich pouze „trik“, kterým se je režim snaží donutit k odchodu z Pekingu.

Z právníka bezdomovcem

Právník Wang Čchüan-čang se v dubnu 2020 po téměř pěti letech věznění konečně shledal se svou ženou a tehdy sedmiletým synem.

Od jeho propuštění však rodinu – a dokonce i každodenní cesty jejich dítěte do školy – provází policejní dohled.

Wang, obhájce politických aktivistů, obětí vyvlastňování půdy a stoupenců pronásledovaného duchovního hnutí Falun Gong, byl odsouzen na čtyři a půl roku za takzvané „podvracení státní moci“, což je eufemismus pro jakékoliv aktivity neschvalované komunistickým režimem.

26. dubna jim majitel domu odpojil elektřinu a rodina Wangových se musela přestěhovat do místního hostince.

Wang Čchüan-čang s manželkou Li Wen-cu a jejich synem. Wang, právník zabývající se lidskými právy, byl v Číně uvězněn bez soudního procesu v srpnu 2015. (Se svolením Li Wen-cu)

Právníkova manželka Li Wen-cu na Twitteru 29. dubna ráno napsala, že v den kdy opouštěli svůj domov, sledoval je více než tucet policistů. Jeden z policistů v civilu k ní přistoupil a poradil jí: „Proč se s tím vším obtěžovat? Nebylo by hezké vrátit se do Šan-tungu?“

Její manžel totiž pochází ze Šan-tungu, ale právnickou praxi vykonával v Pekingu.

2. května se rodina přestěhovala do pekingského hotelu Hi Inn. Asi deset minut poté, co se ubytovali, přišel pracovník obsluhy a požádal je, aby odešli. Následně souhlasil s jejich pobytem na jednu noc.

Li na Twitteru napsala: „Chtějí nás jen vyhnat z Pekingu.“

Li Che-pching se setkal s opakovaným vystěhováním

Li Che-pching je na snímku před svým uvězněním v polovině roku 2015. (Se svolením Rádia Svobodná Asie)

Právník Li Che-pching byl odsouzen do vězení za takzvané „podněcování k podvracení státní moci“ – další vágní obvinění, které Peking často používá proti disidentům. Li byl známý tím, že obhajoval politické disidenty a zranitelné skupiny v Číně, včetně podzemních křesťanů, obětí nuceného vystěhování a lidí praktikujících Falun Gong.

Li byl propuštěn v květnu 2017.

Jeho manželka Wang Čchiao-ling uvedla, že rodina zažila od zátahu 709 v roce 2015 opakované nucené vystěhování, ke kterému je přinutil tamní režim.

Vysvětlila, že ačkoli jejich nájemní smlouvy na byt byly podepsány na jeden nebo dva roky, pronajímatel je pak často žádal, aby se vystěhovali ještě před vypršením nájemní smlouvy.

Pronajímatel například ústně souhlasil s prodloužením jejich nájemní smlouvy před jejím vypršením v září 2021.

Avšak v době, kdy byl pronajímatel na služební cestě v zahraničí, pověřil zástupce, aby Liovi a jeho rodině řekl, že se mají odstěhovat, s tím, že pronajímatel je pod velkým tlakem.

Vedle opakovaného vystěhovávání musí jejich rodina snášet neustálý dohled. „U vchodu stojí nejméně čtyři vozidla a více než tucet policistů v civilu“ pokaždé, když opouštějí svůj dům, řekla Liova manželka 2. května čínskému vydání deníku The Epoch Times.

Jsou sledováni, kdykoli vyjdou z bytu.

V poslední době se podle ní pronásledování i nucená vystěhování vystupňovaly. „Vlastně ani moc nechápeme, proč,“ říká paní Wang Čchiao-ling.

Vystěhovaný aktivista

Ťi Feng, účastník studentských protestů na náměstí Nebeského klidu v roce 1989, byl nedávno vystěhován ze svého pekingského bytu místní policií.

Ťi Fengovo rodné město se nachází v Kuej-čou na jihozápadě Číny.

Pan Ming, přítel Ťi Fenga, řekl 3. května deníku The Epoch Times, že Ťi je nyní nucen žít na ulici v Pekingu a jeho věci jsou dočasně uskladněny u jeho přítele.

„Policie dokonce poslala zástupce místní komunity, aby navštívili byt jeho přítele a ujistili se, že u něho (Ťi Feng) nezůstane,“ řekl Ming.

Ming se domnívá, že čínský režim se obává vlivu právníků a aktivistů za lidská práva, a považuje to za ohrožení své legitimity.

„Od studentských protestů v roce 1989 uplynulo 44 let. Ťi Feng se nehodlá vzdát. Nebude se režimu podřizovat,“ řekl Ming.

Zahanbení

Právník Kao (pseudonym) je také obětí opakovaného vystěhování ze strany pekingské policie.

Uvádí, že úřady za ním nikdy nepřišly přímo, ale pracovaly proti jeho rodině v zákulisí. Takové zákeřné praktiky vytváří pro právníky v Pekingu zabývajícími se lidskými právy nesmírně obtížnou situaci, mají velké problémy sehnat nějaký pronájem.

„Jeden pronajímatel mě chtěl vystěhovat s tím, že ohrožuji bezpečnost státu a že nejsem vlastenec,“ řekl Kao.

Kao řekl, že vystěhování je podle něho jen prostředkem, jak je donutit opustit Peking.

„Právníci a disidenti jsou častým cílem zahraničních ambasád v Pekingu. To režim velmi zneklidňuje,“ míní Kao.

Na této zprávě se podílel Hong Ning.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Přečtěte si také

VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba
VIDEO: „Pokud necháme rozmělnit základy naší civilizace, může to mít fatální důsledky,“ říká senátor Hraba

Rozhovor se senátorem Zdeňkem Hrabou. Jak se dívá na pronikání tzv. genderové ideologie do právního prostředí a do školních osnov? Jak vnímá dopady Green Dealu a jak pohlíží na svého protikandidáta Dominika Haška?

Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19
Bývalý ředitel CDC říká, že je nejvyšší čas přiznat „významné vedlejší účinky“ vakcín proti covidu-19

Mnozí úředníci, kteří se snažili varovat veřejnost před možnými problémy s vakcínami proti covidu-19, byli pod tlakem donuceni mlčet.

Klasická hudba mění mozek – zde se dozvíte jak
Klasická hudba mění mozek – zde se dozvíte jak

Hlavní rozdíl mezi klasickou a populární hudbou spočívá v tom, že klasická hudba má jedinečná pravidla – a mozek je má rád...

Zakažte mobily, říká americká guvernérka Sandersová
Zakažte mobily, říká americká guvernérka Sandersová

Skutečnými inovátory současnosti jsou ti, kteří digitální vlně říkají „ne“.

Chronická bolest zad – časté příčiny, snadná domácí cvičení pro rychlou úlevu
Chronická bolest zad – časté příčiny, snadná domácí cvičení pro rychlou úlevu

Každý člověk je jiný a vypořádat se s bolestí zad může být náročné. Pokud se potýkáte s chronickou bolestí zad...