Zde může být vaše reklama.

NOVÁ DOMINANTA Červený kostel je po rekonstrukci nejhezčí částí třídy Svobody

Červený kostel je po rekonstrukci nejhezčí částí třídy Svobody

foto: Olomoucký fotograf

11. 05. 2023 - 15:32

Už jen pár dní schází do okamžiku, kdy začne nová etapa v historii Červeného kostela na olomoucké třídě Svobody. Původně německý evangelický kostel, vybudovaný v neogotickém slohu v roce 1901, se během dvacátého století proměnil ve sklad knih a až teprve ve století jednadvacátém získává úplně novou funkci kulturního centra.

Tuto novou éru Červeného kostela má důstojně zahájit několikadenní festival od 17. května. Už teď ale mohou Olomoučané vidět, jak se změnila celá lokalita. Hned poté, kdy po mnoha měsících zmizela plechová ohrada okolo staveniště, se ukázalo, že tady vznikla příjemná piazzetta s posezením, novými designovými stojany na kola a novou zelení. Kostel má důkladně vyčištěnou fasádu a řadu nových kovových prvků od sochaře Jana Dostála. Rekonstrukce celého objektu a stavba nového foyer je dokončena. Ve foyer je už vytvořena veliká stěna z knih, které knihovně darovali lidé, na své místo se vrátila kazatelna a restaurátorským zásahem prošly také původní nápisy na zdi uvnitř kostela.

Vše vypukne ve středu 17. května v dopoledních hodinách, kdy bude Červený kostel předán prostřednictvím symbolického klíče z rukou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka do užívání Vědecké knihovně. Po následné tiskové konferenci se naplno rozběhne program pro veřejnost. V prostorách pod chóry bude již nainstalovaná výstava fotografií Jindřicha Štreita. Zcela novou výstavu, připravenou pro tuto výjimečnou událost, si poprvé návštěvníci prohlédnou během komentovaných prohlídek, které budou probíhat po celý festival.

Zajímavou premiéru si tady odbude i nová kniha Les v domě populární spisovatelky Aleny Mornštajnové. Nový román tady bude mít premiéru v podobě autorského čtení. Kniha Les v domě se hned po vydání stala nejdiskutovanějším českým románem kvůli sporům o to, zda autorka „vytěžila“ hlavní námět díla z traumatického příběhu výtvarnice, vystupující pod pseudonymem Toy Box. Kapacita auditoria pro autorské čtení Aleny Mornštajnové je už dnes vyčerpaná.

Několikadenní oslavy pokračují dalším programem. Spolu s Olomouckým krajem proběhne v pátek 19. května celonárodní zahájení Muzejní noci, doplněné o večerní komentované prohlídky pro veřejnost. Milovníci hudby se mohou těšit na koncert Moravské filharmonie Olomouc či hudební vystoupení Moniky Štreitové s doprovodem, připravena je beseda s olomouckým restaurátorem a výtvarníkem Radomírem Surmou, program zpestří módní přehlídka návrhářky Šárky Ordošové. Festival zakončí 21. května sousedská slavnost městské části Olomouc-střed, která nabídne mimo jiné i ochutnávku z regionálních potravin. Vše o programu najdete zde https://www.vkol.cz/akce-a-udalosti

Rekonstrukce a dostavba evangelického kostela každopádně přináší Olomouci vítaný nový kulturní objekt a také citlivě upravené veřejné prostranství, na jehož výsledné podobě měli podíl architekt Miroslav Pospíšil a významný olomoucký sochař Jan Dostál.

Foto: Olomoucký fotograf

Další články