Kraj podpoří sociálně slabé rodiny, na kroužky mohou získat až čtyři tisíce

  16:42
Jihočeský kraj spustí od 1. června program pro sociálně znevýhodněné rodiny. Až čtyřmi tisíci na jedno dítě tak podpoří rodiče, kteří si nemohou dovolit pro své potomky zaplatit mimoškolní aktivity, jako jsou kroužky, sport nebo doučování cizích jazyků. Záměr ve čtvrtek schválili krajští zastupitelé.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Bílek, MF DNES

„To, jestli bude člověk ve svém životě úspěšný, nebo ne, neovlivníme. Můžeme se ale pokusit poskytnout všem dětem stejné startovní podmínky, aby mohly naplno rozvinout svůj potenciál,“ vysvětlil jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Nový program Pomáháme s kroužky pro jihočeské děti navazuje na akci My v tom Jihočechy nenecháme, která měla rodinám a seniorům pomoci se zvládnutím vysokých cen energií.

Za dobu jejího fungování vyplatil kraj znevýhodněným obyvatelům celkem 70 milionů. Samotným rodinám s dětmi pak rozdal 10 milionů a pomohl zhruba šesti tisícům dětí. Na nový program kraj vyčlenil 20 milionů s tím, že výsledná částka bude nejspíše nižší.

Předchozí podpora se dočkala kritiky za administrativní složitost, proto se na kraji rozhodli systém ještě více zjednodušit. Vše se tak nyní uskuteční online bez nutnosti čekat ve frontě nebo dokazovat výši svého příjmu.

Jak se zapojit do programu

Rodiče se zaregistrují na stránce krouzkyprojihocechy.cz, kde uvedou, jaké sociální dávky pobírají. Tyto informace zkontroluje úřad práce, následně na stránky nahrají fotografii rodného listu svých dětí a na každé z nich získají kredit čtyři tisíce. Ten pak mohou utrácet za mimoškolní aktivity, které pod svým profilem na stránky zadají volnočasové organizace jako domovy dětí a mládeže či sportovní oddíly.

„Spolupracujeme s úřadem práce, který pro nás zkontroluje, zda žadatelé splňují podmínky pro podporu. Ta nyní nebude podmíněna výší příjmu, ale využíváním alespoň jedné z možných sociálních dávek. Druhou podmínkou pak je, že žadatel nesmí být na úřadu práce déle než půl roku,“ popsal Kuba.

To oceňují i samotní poskytovatelé mimoškolních aktivit, kterým tak odpadne mnoho starostí. „Administrativa nebyla nijak složitá. Problém nám ale dělala především ochrana osobních údajů. Rodiče nám kvůli udělení příspěvku nosili spoustu citlivých informací, které jsme museli skladovat, což pro nás bylo komplikované,“ vysvětlila ředitelka Domova dětí a mládeže České Budějovice Hana Korčáková.

Doplnila, že o předchozí podporu byl vysoký zájem a využilo ji minimálně 60 dětí. Proto se zapojí i do nového programu, který by mohl ke kroužkům a mimoškolnímu vzdělání dostat i děti, jež by se k nim za jiných okolností nedostaly.

Dostanou virtuální kredit

Záměr kraje vítá i ředitel jihočeské pobočky úřadu práce Ivan Loukota. „Žadatelům o práci dnes nejvíce chybí takzvané měkké dovednosti, jako je schopnost týmové práce nebo poučení se z vlastních chyb. Problémem začíná být také tělesná zdatnost. To vše jsou věci, které se děti mohou naučit v kroužcích, a proto je jejich podpora prospěšná i pro pracovní trh,“ myslí si.

Loukota nemá obavy, že novinka příliš zatíží zaměstnance úřadů práce. „Provést kontrolu žádosti by neměl být problém, všechny informace máme k dispozici v přehledné formě, a tak není potřeba na tuto činnost vyčlenit ani speciální personál,“ vysvětlil Loukota.

Hejtman také připomněl, že sociální podpora nespočívá v plošném rozdávání peněz, ale v cílené a účinné pomoci. S tím pak souvisí i zvolený systém vyplácení, který má zaručit, že rodiče částku určenou na mimoškolní aktivity nepoužijí na cokoliv jiného.

„Nedostanou peníze, ale na stránkách programu jim dáme virtuální kredit. Ten pak utratí za kroužky a jiné mimoškolní aktivity, které budou na stránkách zadané od různých organizací,“ upřesnil Kuba.

Podpůrný program se při předběžných jednáních nesetkal s odporem opozičních stran, a je tak pravděpodobné, že bez větších problémů projde i čtvrtečním zasedáním krajského zastupitelstva.

„O navázání na program My v tom Jihočechy nenecháme jsme diskutovali se všemi předsedy stranických klubů a nikdo nebyl proti. Debata se vedla pouze o tom, zda pokračovat beze změn, nebo zda systém podpory pozměnit,“ okomentoval opoziční zastupitel za ANO Jiří Svoboda.

Program podpory Pomáháme s kroužky pro jihočeské děti má pokračovat až do června 2024. Sociálně slabším rodinám by měl pomoci se zvládnutím inflace.

  • Nejčtenější

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Popsané zdi a napůl rozbitá okna, pár matrací na spaní a jedna malá kamna s hrncem na plotně....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zaměstnanci letiště dávají výpovědi kvůli šikaně. Nezvládli tempo, řekl Kuba

25. dubna 2024  15:11

Už deset zaměstnanců společnosti Jihočeského letiště České Budějovice podalo v posledních týdnech...

Lidé křičeli, ať nám naloží víc, vzpomínaly „máničky“ na masakr v Rudolfově

23. dubna 2024  5:38

V Českých Budějovicích uspořádali akci, která připomněla, že uplynulo 50 let od brutálního zásahu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Spisovatel Štifter v knize odhaluje utajená místa Novohradských hor

28. dubna 2024  9:24

Vměstnat na téměř 140 stran odlehlá a přesto zajímavá místa Novohradských hor? O to se pokusil...

Mostecké házenkářky v úvodním semifinále porazily Písek

27. dubna 2024  17:29

Mostecké házenkářky vstoupily do semifinále českého play off interligy vítězstvím. Úřadující...

Svlékl se a šel do vody. Hasič dostal cenu za záchranu řidiče z potopeného auta

27. dubna 2024  10:34

Petr Benda z Tábora získal druhé místo v anketě Hasič roku 2023. Každý den se otužuje, dbá na...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...