Ruský rozpočtový deficit v prvních čtyřech měsících překročil celoroční cíl

foto Pohled na moskevský Kreml - ilustrační foto.

Moskva - Ruský rozpočtový deficit od letošního ledna do dubna dosáhl 3,42 bilionu rublů (zhruba 960 miliard Kč), takže překročil celoroční vládní cíl. Vyplývá to z údajů ruského ministerstva financí. Ve stejném loňském období ruský rozpočet vykázal přebytek 1,2 bilionu rublů. Nyní je však pod tlakem kvůli růstu výdajů v souvislosti s válkou na Ukrajině a propadu příjmů z ropy a plynu.

Rozpočtové výdaje se za první čtyři měsíce letošního roku meziročně zvýšily o 26 procent, zatímco rozpočtové příjmy klesly o 22 procent. Samotné příjmy z ropy a plynu se propadly o více než polovinu, napsala agentura Bloomberg.

Ruská vláda si pro celý letošní rok naplánovala rozpočtový schodek 2,9 bilionu rublů. "Bilance ruského rozpočtu se v dubnu dál zhoršovala. Vláda sice usiluje o omezení výdajů, údaje však neukazují, že je v tomto směru úspěšná. Stoupající veřejné výdaje pravděpodobně v příštích měsících povedou k růstu inflace," uvedl ruský ekonom Alexander Isakov.

Ministerstvo tvrdí, že za růstem rozpočtových výdajů stojí zálohové platby ze začátku roku, které v dalších měsících nebudou pokračovat. Neupřesnilo, čeho se tyto platby týkaly, podle ekonomů však zřejmě souvisely s výdaji na válku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď