Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nevyžádanou hypnózu přemůže láska. Ben Affleck tápe v v iluzorním světě

Společně to vyřeší. Policista Danny Rourke (Ben Affleck) a jeho parťačka Diana Cruzová (Alice Braga) zatápějí tajemnému hypnotikov foto: Vertical

Recenze
Myšlenka, že realita kolem nás může být jen zdánlivá a v jistý moment se začne bortit, inspirovala už dost filmů, mezi nimiž samozřejmě čelné pozice zastávají Matrix sourozenců Wachovských nebo snímky Počátek a Tenet Christophera Nolana.
  14:00

Film Roberta Rodrigueze Hypnotik se s nimi v budoucnu asi jedním dechem jmenovat nebude, na to působí příliš odvozeně, a navzdory některým efektním akčním scénám přece jen trochu dietně. (A chybí mu dostatek odstupu na to, aby mohl být případně vykládán jako chytrý a úsporný komentář ke známým velkofilmům.)

Ale jako příležitostná hříčka s osvědčeným principem slouží docela dobře, svým prolamováním vrstev zdánlivé skutečnosti dokáže překvapovat, a dokonce to celé na závěr dává jakýs takýs smysl.

Trauma starostlivého otce

Hlavním hrdinou je policista Danny Rourke (Ben Affleck), který se těžce vyrovnává se skutečností, že v minulosti neodkázal zabránit zmizení své malé dcery. Právě když je opět uznán schopným služby, rozběhne se podivný případ – kdosi policii upozorní na hrozící bankovní loupež, jejíž pachatel ovšem postupuje značně nestandardními prostředky a zdá se, že všechny okolo sebe manipuluje extrémně účinnou hypnózou.

HYPNOTIK

USA 2023

Režie: Robert Rodriguez

Hrají: Ben Affleck, William Fichtner, Alice Braga ad.

Premiéra 11. 5.

Danny navíc uvnitř ohrožené banky narazí na znepokojivou stopu, která by mohla vést k nalezení jeho dcery. A začnou se dít další divné věci. Realita ztrácí pevné kontury a Danny musí čelit tajemnému hypnotikovi (William Fichtner) i svým vlastním nejistotám. Naštěstí se přitom také seznámí s příjemnou věštkyní Dianou (Alice Braga), s jejíž pomocí se postupně dobere k poznání toho, co je iluze a co je skutečné.

Nepřekvapivě se jako jedna z mála jistot v iluzorním světě ukáže láska, která nejenže přenáší hory, ale přemůže i nevyžádanou hypnózu.

Těsně vedle

Pocit znejistěné reality, do něhož se Hypnotik trefuje, je bezpochyby stále aktuální a sílící záležitost – ovšem sázka na starou dobrou hypnózu působí momentálně trochu nepřípadně. Manipulace se skutečností a lidským vědomím se odehrává v přímém přenosu na jiných platformách a vžít se do představy, že místo umělé inteligence je ústředním nástrojem k ovládnutí lidstva trénink jedinců s telepatickými schopnostmi, dá trochu práci. Nepomůže v tom ani herectví Bena Afflecka, které tu nikterak nepřekračuje své limity (a nic je k tomu ani nenutí).

Mezi zkraje zmíněné relativní klady Hypnotika je ovšem nutné připočíst ještě jeden zásadní: film trvá jen maličko přes 90 minut a nezastírá tak svou povahu kratochvíle.

Autor:

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...