InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Folk koncert kapel Spolektiv a Jistem

    sobota 11.5 19:00 - Na Ostrově, ul. Na Dubovci, Strakonice

  • Koncert kapely Parkán

    sobota 11.5 20:00 - Podskalí – Hospůdka Ostrov, Strakonice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na mezinárodní rally přispěl kraj dva miliony. Někteří skřípali zuby

 Autor: Autoklub ČR

    Autor: Autoklub ČR

JIŽNÍ ČECHY - Velká debata se na čtvrtečním krajském zastupitelstvu rozpoutala kolem žádosti Autoklubu České republiky o dvoumilionovou dotaci na uspořádání jedné z etap světového seriálu WRC – World Rally Championship. Ze třinácti dílů rally seriálu se právě odehrává pátý – po Monte Carlu, Švédsku, Mexiku a Chorvatsku se nyní jede v Portugalsku. Do Jihočeského kraje má zavítat předposlední, dvanáctý závod mezi soutěžními zastávkami v Chile a v Japonsku, a to od 26. do 29. října. Ne všichni krajští zastupitelé ale byli nadšení z poskytování peněz mimo dotační programy kraje. A někteří měli i výhrady k žadateli – tedy k Autoklubu ČR.


Předkladatelem návrhu na poskytnutí dotace byl náměstek hejtmana Pavel Klíma (TOP 09-KDU-ČSL). Řekl, že Autoklubu se podařilo dostat do České republiky druhý největší seriál automobilových soutěží po Formuli 1. Říjnový závod pod názvem Central European Rally má začínat prologem v Praze, pak se pojede v Jihočeském a Plzeňském kraji a také v Bavorsku a Rakousku. Náměstek Klíma podotkl, že starostové jihočeských obcí, kterých by se průjezd rally týkal, už projevili souhlas. Kraj akci vnímá jako zviditelnění a příležitost pro cestovní ruch, denně etapy mívají až 200 000 diváků.

Zastupitel a písecký místostarosta Josef Soumar (Piráti) ale řekl, že nad takovým výdajem z krajských peněz skřípe zuby. „Uvádí se, že za dva miliony se pořídí dresy, mediální prostor – ale co v něm bude? Navíc my v Písku s Autoklubem nemáme dobrou zkušenost. Jednali jsme o odkoupení dopravního hřiště a to, že nám ho Autoklub odmítl prodat za odhadní cenu a dal hřiště do aukce, se dostáváme na dvojnásobnou cenu. Za mě se u rally jedná o komerční akci a ta proběhne i bez našich dvou milionů," konstatoval Soumar.

Hejtman Martin Kuba (ODS) podotkl, že Autoklub už na akci dostal 34 milionů od Národní sportovní agentury a taky příspěvek Plzeňského kraje už je schválený. „Tím nás postavili před hotovou věc, navíc starostové to na svém území chtějí," dodal.

Jiří Švec (STAN), starosta Lišova, oznámil, že tuto věc nepodpoří: „Za jednodenní akci na území kraje mi to nepřijde jako nějaké terno. To bych ty peníze dal radši na sportovní vyžití našim školám." Odmítavě vystoupil i Josef Knot (STAN). Ani on nevěří, že vynaložená částka přinese kraji nějaký efekt. „I já mám z Písku s Autoklubem negativní zkušenost a protože bydlím vedle areálu Autoklubu v Písku na Hradišti, vidím, že závodníci přijedou se stany, jídlo si vezou sebou a do města ani nezavítají," zpochybňoval smysl pro cestovní ruch.

Hejtman Kuba řekl, že částka mu v kontextu ostatních krajem podpořených akcí přijde únosná. Lucie Korytářová (Piráti) připomněla, že dva miliony jsou přesně ta částka, kterou krajští zastupitelé neschválili pro environmentální vzdělávací programy na celý rok. Hejtman Kuba oponoval, že tyto projekty kraj nepodpořil proto, že existují i státní programy, z nichž lze čerpat. Ekonomický náměstek Tomáš Hajdušek (ODS) poznamenal, že otázka nezní, jestli sport na školách nebo rally, protože částka bude kryta z rezervy kraje, na letošní rozpočet nebude mít žádný vliv. „To je prostě špičková mezinárodní akce, která se odehrává v kraji, stejně jako třeba Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově," podotkl Hajdušek.

Příspěvek pro rally prošel, ale jen těsně – 30 hlasy, když minimum v 55 členném zastupitelstvu představuje 28 hlasů. Proti byli Josef Soumar a Lucie Korytářová z pirátského klubu, 18 zastupitelů se hlasování zdrželo.

Diskuse k článku - 15 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Michal 

    Reagovat

     

    To bude nádhera. Snad se mi splní sen a uvidím na vlastní oči jezdce Mistrovství světa WRC.

    Vloženo 15.5.2023 23:07:52

  • Roman Chovanec 

    Reagovat

     

    No prostě naše vláda je banda idiotů vůbec nevědí o co jde protože komu se podaří jsem dostat tak velkou světovou událost, sám jsem aktivně jezdil rallye a jsem nadšený že se tato událost pojede v Česku za to chci poděkovat všem kteří se na tom podílí, už se moc těším.

    Vloženo 15.5.2023 08:34:55

  • Šimi P. 

    Reagovat

     

    Josef Knot ( STAN ) je opravdu gejzír inteligence. Jasně že závodníci bydlí a stravují se ve svém což ani jinak nejde ale těch jsou desítky , ovšem návštěvníků jsou statisíce a musí někde bydlet a jíst a ne jeden den ale několik dní protože domácí fanoušci budou vyrážet do Rakouska a Německa z Jižních Čech.

    Vloženo 14.5.2023 18:31:11

  • Ona 

    Reagovat

     

    Což raději postavit domov důchodců, než proletět výfukem a co ty emise????? Najednou nevadí???

    Vloženo 12.5.2023 21:28:17

  • M 

    Reagovat

     

    Autoklub rozprodává svůj majetek takže nepotřebuje tuto podporu. Proč ji raději nedat do regionálního sportu.Ten třeba rozhodně AČR nepodporuje.
    Viz třeba krajský motokrosový sport.
    Pan hejtman by měl přihlížet k těmto faktům a nehazet peníze do světové studny.
    Diváci kteří chtějí přijedou stejně.

    Vloženo 12.5.2023 21:23:24

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace