Prvně jatka, pak mírová dohoda. Češi na úvod MS porazili Slováky

Foto: Markéta Křížová

12. května 2023, 17:44

Marek Hedbávný

(RIGA, od našeho zpravodaje) Čeští hokejisté otočili nepříznivě vyvíjející se utkání se Slovenskem a mistrovství světa zahájil výhrou 3:2. Dvakrát skóroval Lukáš Sedlák, jednou se trefil Roman Červenka.

První třetina se hrála na ostří nože. Tvrdý souboj střídal ještě tvrdší souboj... Nejprve schytal tvrdý hit od Patrika Kocha útočník Filip Chlapík, o chvíli později dostal kolenem Jiří Černoch a v bolestech zamířil do šatny.

Emotivní derby, které i díky skvělé akustice v Areně Riga (a hlavně početnému výjezdu fanoušků obou týmů) doprovázela strhující atmosféra, navíc přineslo pořádnou divočinu i ve skóre. Už v páté minutě poslal Slovensko do vedení Martin Chromiak, jenž parádní střelou z první z vrcholku kruhu využil první slovenskou přesilovku – 0:1.

Poslat Slováky do vedení? To nechcete. Naštěstí se jako správný lídr ukázal Roman Červenka, který začal tam, kde loni skončil. Nejproduktivnější hráč minulého MS po krásné kombinaci první lajny srovnal na 1:1. Jak se říká: první rána, kapitána!

Přetahovaná nicméně pokračovala. Slabší chvilku si totiž vybrala česká jednička Šimon Hrubec, který si nešťastně srazil puk do vlastní branky. Gól na 2:1 pro Slovensko připsali rozhodčí obránci Mislavu Rosandićovi.

Pak navíc Slovensko dostalo výhodu další přesilovky. Místo toho, aby odskočilo do trháku, si ale nedalo pozor na zadní vrátka. Lukáš Sedlák objel branku a zasunul puk k tyči, překvapil tím brankáře Škorvánka i všechny fanoušky u televizí – 2:2.

Závěr divoké dvacetiminutovky poznamenal už zmíněný faul na Jiřího Černocha. Rosandić za úder kolenem dostal trest na pět minut plus do konce zápasu, Češi následnou přesilovku rychle využili a po ťukesu a teči dobře postaveného Lukáše Sedláka se poprvé v utkání dostali do vedení – 2:3.

Bylo jasné, že po jatkách z první třetiny oba trenéři své týmy uklidní. Byl to až příliš velký hurá hokej s mnoha individuálními chybami.

A skutečně: druhá třetina se nesla v úplně jiném duchu. Po ošetření se do hry vrátil Jiří Černoch a mužstva od té doby dávala pozor na zbytečná vyloučení. Stejně tak zlepšila defenzivu, i proto se v prostřední části skóre nijak neposunulo.

Obrysy jakési mírové dohody platily také ve třetí třetině. Emoce dál plály, ale v mnohem menší míře, než tomu bylo při atypickém úvodu. Nepadly navíc ani další góly, Češi tedy uhájili jednogólový náskok a na úvod šampionátu zapisují nesmírně cenné tři body nad nevyzpytatelným federálním rivalem.

SLOVENSKO – ČESKO 2:3 (2:3, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandić (Lantoši) – 7. Červenka (Kubalík, Chytil), 14. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. Sedlák (Kubalík, Tomášek).
Rozhodčí: Fernandez (USA), Schrader (Německo) – Briganti (USA), Kroyer (Dánsko).
Vyloučení: 3:3, navíc Rosandić (Slovensko) 5 minut plus do konce zápasu.
Využití: 1:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku:
 26:22 (14:10, 6:5, 6:7).
Diváci: 7 800.
Nejlepší hráči: Mário Grman – Lukáš Sedlák.
Slovensko: Škorvánek – Kňažko, P. Koch, Grman, Ivan, Jánošík, Rosandić, Gajdoš – Kelemen, Hrivík, Pánik – Cehlárik, Hudáček, Sukeľ – Chromiak, Tamáši, Regenda – Okuliar, Lantoši, Čacho. Trenér: Ramsay.
Česko: Hrubec – Kempný, Kundrátek, Dvořák, Košťálek, Jordán, Zbořil, Knot, Němeček – Červenka, Kubalík, Chytil – Smejkal, Chlapík, Špaček – Sedlák, Sobotka, Tomášek – Beránek, Flek, Černoch. Trenér: K. Jalonen.

Tabulky základních skupin

ZDE.

Další program českého týmu na MS

Neděle 14. května:
19:20 Česko – Kazachstán 

Pondělí 15. května:
19:20 Česko – Lotyšsko

Čtvrtek 18. května:
15:20 Česko – Slovinsko

Sobota 20. května:
11:20 Norsko – Česko

Neděle 21. května:
19:20 Česko – Švýcarsko

Úterý 23. května:
15:20 Kanada – Česko

Pozn.: začátky utkání MS jsou uvedeny v českém čase. V Lotyšsku je o hodinu více.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz