Erdogan zmínkou o puči vyvolal obavy o vývoj po volbách, pokud prohraje

foto Podporovatelé Recepa Tayyipa Erdogana v tureckých prezidentských volbách na mítinku v Istanbulu, 12. května 2023.

Ankara - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jemuž průzkumy před nedělními volbami přisuzují spíše porážku, dnes příspěvkem na twitteru vyvolal podle některých komentářů obavy o pokojné předání moci v případě výhry opozičního lídra. Prezident totiž vyzval své příznivce, aby "bránili svou budoucnost" podobně, jako to udělali 15. července 2016. Tehdy se část armády neúspěšně pokusila o převrat a na Erdoganovu výzvu vyšli lidé do ulic, což si vyžádalo 251 obětí.

"Pokud to bude nutné, budeme bránit naši nezávislost a budoucnost za cenu našich životů, jako jsme to udělali v noci 15. července," napsal Erdogan na twitteru. "Jsme tu pro náš národ, který ctíme a jemuž sloužíme... čelili jsme mnoha zradám, překonali jsme mnohá protivenství a bojovali o vlastní existenci," dodal turecký prezident. V kampani také prohlašoval, že ve volbách se rozhoduje i o "nezávislosti Turecka". Podle Erdogana opozice v případě výhry "předá zemi západnímu politickému a ekonomickému imperialismu".

Podobně se už koncem dubna vyjádřil ministr vnitra Süleyman Soylu. "Patnáctý červenec byl pokus o skutečný převrat, 14. květen bude pokus o převrat politický," uvedl Soylu.

Na Erdoganův dnešní tweet reagoval známý turecký novinář Can Dündar, který žije v exilu v Německu. "Uvědomil si, že prohraje, a poslal vzkaz, výzvu k převratu na ulici. Turecko čeká poslední test, který dokáže, že poražený ve volbách nemůže vyhrát na ulici," napsal Dündar, který byl v roce 2020 v Turecku v nepřítomnosti odsouzen ke 27 letům vězení za špionáž a podporu terorismu kvůli zveřejnění fotografií vozů s tureckými zbraněmi pro syrské povstalce.

Turecká státní televize TRT tento týden ve své anglické verzi na webu mimo jiné přinesla dlouhý článek o historii převratů v Turecku. "Turecko zažilo několik vojenských převratů od vzniku republiky v roce 1923, ale za Recepa Tayyipa Erdogana se upevnila turecká demokracie a vliv armády na politický a sociální život se výrazně snížil," uvedla TRT o vládě prezidenta, za něhož skončily ve vězení tisíce lidí za kritiku jeho autoritářského režimu.

Podle průzkumů veřejného mínění by Erdogana mohl už v neděli v prvním kole porazit lídr opozice Kemal Kiliçdaroglu. Ten naopak dnes znovu vyzval ke klidu a na jeho mítinku vládla optimistická nálada. "Budeme žít společně v míru, jako bratři a sestry, obejmeme se, ukončíme boje. Toto je moje povinnost, můj slib," řekl Kiliçdaroglu na mítinku v černomořském Samsunu. Heslo jeho kampaně zní Slibuji a svůj předvolební spot nazval Slibuji, že jaro zase přijde.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď