Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Kanaďané zkrotili lotyšský entuziasmus hned na začátku a došli si pro pohodový triumf

Tohle se nepovedlo. Lotyši nezvládli vstup do domácího světového šampionátu a v Rize podlehli Kanaďanům 0:6. Zámořští hráči s javorovými listy na dresu vykročili za výhrou hned na začátku a výsledek i hru kontrolovali až do konce.

Kanaďané zmrazili natěšené domácí fanoušky už v prvních pěti minutách. Nejprve se prosadil Lawson Crouse po 52 sekundách a v čase 4:56 zvýšil na 2:0 povedenou tečí Scott Laughton.

Lotyši sice sáhli ke změně brankáře, když nejistého Ivarse Punnenovse nahradil Arturs Šilovs, ale ke změně obrazu hry to nevedlo. Nakonec se ani Šilovs nevyvaroval slabšího momentu, když ho Samuel Blais překonal ze záporného úhlu z rohu kluziště, a favorit se radoval v zápase už počtvrté. Třetí branku předtím zařídil autor tří bodů MacKenzie Weegar, další dvě trefy vstřelili Joe Veleno a Jack McBain.

V kanadské brance měl o poznání méně práce Samuel Montembeault a bez většího vytížení si došel pro nulu. Také proto, že v největší šanci selhal Andris Džerinš, jenž prudkou přihrávku Rihardse Bukartse přizvedl do břevna.

"Chtěli jsme mít dobrý start, a to se nám povedlo. Udělali jsme všechno, co jsme chtěli a dodrželi náš herní plán. Takže to bylo dobré," hodnotil kapitán vítězů Tyler Toffoli. "Prožil skvělý start v reprezentaci a snad v tom bude pokračovat," dodal Toffoli na adresu produktivního obránce Weegara, spoluhráče z Calgary Flames v NHL.

Mistrovství světa v hokeji – skupiny B (Riga):

Lotyšsko – Kanada 0:6 (0:2, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 1. Crouse (Glass, Krebs), 5. Laughton (Weegar, Middleton), 29. Weegar (Quinn, Toffoli), 36. Blais (Krebs, Hunt), 54. Veleno (Weegar), 56. McBain (Carcone, Fantilli). Rozhodčí: Hribik (ČR), Heikkinen (Fin.) - Hofer (Něm.), Yletyinen (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 0:1. Diváci: 9260.

Lotyšsko: Punnenovs (5. Šilovs) - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Andersons - Roberts Bukarts, Indrašis, Batna - Balcers, Ločmelis, Keninš - Rihards Bukarts, Džerinš, Dzierkals - od 41. navíc Smirnovs. Trenér: Vitolinš.

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Barron, Bear, Joseph, Myers, Hunt - Blais, Veleno, Lucic - Carcone, McBain, Fantilli - Quinn, Laughton, Toffoli - Crouse, Glass, Krebs - Neighbours. Trenér: Tourigny.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články