Nejlepší kámoši na MS! Úžasné, culí se Američan Farrell. Jaký je život na Harvardu?

Trio z Harvardu Coronato & Farrel & Thum spolu na MS | Foto: USA Hockey & Harvard University

13. května 2023, 18:39

Daniel Krátký

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Vstup do turnaje vyšel na jedničku Spojeným státům, které možná trochu překvapivě přehrály domácí Finy 4:1. A svým pohybem rozbourávali finskou obrannou hradbu hlavně mladíci, kteří ještě v letošní sezoně bavili v univerzitní NCAA. Jedním z těch nejzajímavějších jmen je Sean Farrell.

Za dospělý tým nehraje americký útočník poprvé. Na MS si zahrál už loni, byl také u poslední olympiády v Číně.

„Byl to zážitek na celý život. Byla opravdu pocta reprezentovat Spojené státy na takové akci, jako je olympiáda,“ líčí hráč ročníku 2001.

Prospekt Montrealu se pro Hokej.cz rozpovídal během volného dne Američanů. Co řekl o MS, životě na Harvardu nebo organizaci Canadiens?

Jak si to zatím užíváte v Tampere?
Je to tady super, zábavné město, líbí se nám tu. První zápas byl také skvělý, fanoušci byli dobří, a navíc jsme vyhráli. A to je ta hlavní velká zábava.

Z tribuny to vypadalo, že jste si zápas proti Finům opravdu užívali. Kličky, individuální akce a sebevědomí. Cítíte to tak také?
Byl to náš první zápas na MS, předtím jsme si zahráli ještě pár přáteláků. Ale myslím, že to bylo z naší strany dobré, i když se ještě poznáváme. Je vždycky super začít turnaj vítězstvím. Hráli jsme celkem dobře, ale pořád máme hromadu toho, co můžeme zlepšit.

Na MS jste vyrazil se dvěma spolužáky z univerzity v Harvardu. Jak vy, tak i Matt Coronato a Henry Thun už máte smlouvy v NHL, takže je to takový „One Last Dance“ ve vašem podání, že?  
Jojo, ale je to fakt úžasné! Matt a Henry jsou moji nejlepší kámoši. Je fakt super, že si takhle na závěr sezony ještě zahrajeme na nějakou dobu naposledy spolu. Je to zábava, byli jsme spolu i ve městě, užíváme si to spolu.

Jaký je život studenta na Harvardu?
Dobrý! Teď to bude můj třetí rok. Moc se mi tam líbí, je tam spousta skvělých a zajímavých lidí. Ve škole je to samozřejmě trochu těžší, navíc teď se smlouvou v NHL. Ale není to nic tak hrozného.

Ve filmech kolikrát vypadá studentský život v USA jako jedna velká party. Ve vašem případě je to ale spíš o tvrdé práci, že?
(směje se) Jasně, rozhodně je to hodně náročné, člověk musí tvrdě pracovat jak na ledě, tak taky ve škole. A hlavně se musí soustředit na obě věci, musí oboje dělat naplno. To je to náročné. Ale dá se to.  

Harvard je hodně prestižní škola, na kterou je dost náročné se dostat. Jak to bylo ve vašem případě?
Popravdě to bylo asi v pohodě. Vždycky jsem ve škole byl bez problému, nejsem snad úplně hloupý. Rodiče mi vždycky zdůrazňovali, že pro mě musí být škola důležitá. A tak to bylo po celé moje mládí. Takže dostat se na Harvard asi nebylo tak moc těžké. A taky mi pomohlo to, že mi jde hokej (usmívá se).

Baví vás učení? Spoustu hokejistů po světě na školu nerado vzpomíná.
Popravdě docela jo. Chodil jsem na spoustu zajímavých hodin ve škole, o to více na Harvardu. Takže jsem si to docela užil, za ty roky jsem si našel pár fakt hodně zajímavých předmětů.

St. Louis? Skvělý učitel a nejlepší hráč všech dob!

Na závěr sezony jste si střihl několik zápasů v NHL za Montreal Canadiens. To musela být velká odměna, že?
A hlavně velký zážitek! Canadiens mají opravdu neskutečnou základnu fanoušků, hrát před nimi byl velký zážitek. Vyzkoušet si pár zápasů v NHL mi určitě pomohlo, byla to skvělá zkušenost. Navíc jde o velkou motivaci před létem. Vím, na čem musím ještě pracovat.

Vašim trenérem v Montrealu je Martin St. Louis. Jaký byl?
Skvělý! Fakt je dobrý učitel. Hlavně v tom, že i on byl tím menším hráčem jako já. Takže si od něj můžu vzít opravdu hodně. Je to jeden z nejlepších hráčů všech dob, takže pohybovat se kolem něj během tří týdnů, kdy jsem byl v Montrealu, bylo fakt cool.

Canadiens jsou nejslavnějším týmem světa. Celé město řeší jen a jen hokej. Bylo to znát? Cítil jste nějaký tlak?
Je tam rozhodně takový skrytý tlak než v jiných městech. Člověk se ale snaží hlavně soustředit na hokej. Na druhou stranu je to také dobrá věc. Když se s tím člověk naučí pracovat a bude úspěšný, tak si užije spoustu zábavy s výbornými fanoušky, kteří milují hokej. A to bych chtěl zažít.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz