Neumí ještě číst ani psát, ale už se pouští do stavění mostů, projektování domů nebo celých ulic

14. květen 2023 07:47

Mateřská škola v Dolní Branné na Vrchlabsku se zapojila do projektu Malá technická univerzita. Cílem je naučit děti základům polytechnologie, ukázat jim, jak se staví a buduje podle projektů. Pod dohledem lektora plánují a budují domy, ulice, nebo třeba mosty. Na jednu lekci se vydala i redaktorka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

„Dobrý den děti, udělejte si dvojice. Než budeme stavět podle návodu, tak budete chvilku stavět podle fantazie.“ Lektor Radek Beneš právě děti seznamuje s tím, co je dnes čeká. „Postavíte most, který je právě tak akorát velký na tuhle řeku. Jak bude most vypadat, to je zcela na vás. Do toho vám mluvit nebudu.

Děti dostaly první úkol, paní učitelka Martina Kobrlová zrovna rozdělává krabici s legem a děti si začínají vybírat kostičky. „Potřebujeme děti naučit stavět podle návodu nebo výkresu a zároveň jim musíme dát dostatek prostoru na seberealizaci. Na skutečné stavbě je fantazie zakázaná, ale děti ji potřebují, vysvětluje Radek Beneš.

Jak jsou takto malé děti vnímavé? Dokáží pochopit principy staveb a architektury? „Dokáží. A při těchto lekcích nám děti doslova technicky rostou před očima, dodává Radek Beneš.

Čtěte také

„Technické vzdělávání je v současnosti velice žádoucí, děti potřebujeme naučit zručnosti a nějakým návodem je přimět k tomu, aby dál rozvíjely svoji fantazii při práci se stavebnicí.

„Budeme za chvíli stavět velký most podle návodu." Děti tak už v tuto chvíli čeká stavba opravdového mostu. „Návod máme číslovaný a musí se dodržovat úplně přesně. Teď už žádné vymýšlení, začínáme stavět podle předlohy. Na začátku si vezmu jednu velkou kostičku a na ni, nahoru, přidám dvě malé. Děti se tak učí technologický postup.

Děti postupně sestavují další pilíře mostu. Potom je spojí dohromady a vznikne most, po kterém se budou moci i projít.

Spustit audio

Související