Více klíšťat se objevuje i na místech, kde se jim dřív nedařilo. Počet nakažených boreliózou v Česku roste

Hygienici varují před stoupající aktivitou klíšťat po mírné zimě, kterou máme za sebou. Klíšťata se navíc vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, kde dřív nebyla. Potvrzuje se to třeba v Libereckém kraji, kde vzrůstá počet onemocnění klíšťovou encefalitidou v oblastech, kde dřív hygienici žádné případy neevidovali.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V současné době není k dispozici žádná vakcína, která by lidi chránila před boreliózou

Klíšťata se letos vyskytují i ve vyšších nadmořských výškách, kde dříve nebyla (ilustrační foto) | Foto: Petr Topič / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Od začátku roku evidují zdravotníci na Liberecku už 13 případů lymeské boreliózy, tedy nemoci způsobené klíšťaty, a jeden opravdu velmi vážný případ klíšťové encefalitidy. Klíšťat přibývá, protože jich kvůli mírnějším zimám tolik nezahyne. Prostě přezimují.

Vývoj vakcíny proti borelióze je příznivý. Postoupila do poslední fáze testování před schválením

Číst článek

Změna klimatu ale hlavně způsobuje, že se klíšťata dostávají i do oblastí, kde dřív nebyla, a to zejména do vyšších nadmořských výšek, třeba i 1000 metrů nad mořem.

Konkrétně na Liberecku bylo před 10 lety hodně klíšťat na Českolipsku, kde je oproti zbytku kraje tepleji, ale teď se nákaza objevuje i na Semilsku, na Jablonecku, v oblasti Jizerských hor a Krkonoš.

Objevují se i případy, kdy se lidé nakazili pitím nepasterizovaného mléka nebo podomácku vyrobenými sýry. Je to kvůli tomu, že klíště nakazilo skot a viry se dostaly do mléka. Když není pasterizované, hrozí nákaza. To se nedávno stalo v třeba v okolí Doks, kde takto onemocněli tři lidé.

Jak se chránit?

Kromě výše položených lokalit se klíšťata, jako po každé zimě, začínají vracet i do nižších nadmořských výšek. Například v celé Praze a v polovině Středočeského kraje v neděli platí pátý, tedy nejvyšší stupeň indexu aktivity klíšťat, který uvádí Český hydrometeorologický ústav.

Klíšťata dokážou žít i z vody, zjistili brněnští vědci. Regulace jejich výskytu by tak mohla být snazší

Číst článek

Lidé by měli použít repelenty při procházkách do přírody a vůbec by neměli volně vstupovat do listnatých a smíšených lesů. Pohybovat by se v nich měli pouze po zpevněných cestách a po návratu by se vždy měli prohlédnout.

Za poslední čtyři měsíce hygienici v Praze a Středočeském kraji zachytili 88 případů lymeské boreliózy, tedy o 23 víc než za stejné období loni. Klíšťovou encefalitidou se ale ve stejném období v hlavním městě a středních Čechách nakazili tři lidé. To je méně než v prvním kvartálu loni.

Hygienici také doporučují očkování proti encefalitidě, a to především starším lidem.

Jana Pavlíčková, Pavel Lochař Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme