JIŽNÍ ČECHY: Obyvatelé Litoradlic společně oslavili Den matek

JIŽNÍ ČECHY: Obyvatelé Litoradlic společně oslavili Den matek

 

Den matek společně oslavili v neděli 14. května obyvatelé Litoradlic, místní části obce Temelín na Českobudějovicku. Ke gratulantům se připojila také Skupina ČEZ, která veřejnou akci podpořila příspěvkem v rámci programu letošního Oranžového roku v okolí temelínské jaderné elektrárny.

„Láska a oběť matky je něco, co nelze nikdy splatit, ale vždy můžeme projevit svou vděčnost. Proto vám všem ženám, matkám, babičkám i prababičkám, přeji příjemně strávené odpoledne v kruhu přátel a jménem všech zdejších mužů vám všem děkuji,“ řekl místostarosta Temelína a jeden ze stálých obyvatel Litoradlic Petr Macháček přítomným ženám, které se na pozvání sdružení Ludmila zúčastnily společné oslavy Dne žen ve zrekonstruovaných společenských prostorách místního obecního domu.

„Veškeré květiny a občerstvení jsme z valné části pořídili z příspěvku Skupiny ČEZ, která dlouhodobě podporuje sportovní, kulturní a společenský život obcí ve svém sousedství, čímž jsou různé volnočasové aktivity u nás na velmi vysoké úrovni. Poděkovat ovšem musím vedle elektrárny také sdružení Ludmila, které toto společenské setkání s rodinnou kapelou Sýkorky uspořádalo,“ poznamenal Macháček.

Litoradlické sdružení Ludmila se ovšem nevěnuje pouze organizace podobných akcí. Stálo mimo jiné za znovuobnovením kaple Panny Marie na místě bývalé návsi nedalekých Jaroslavicích. Ty musely, včetně kaple, ustoupit výstavbě Hněvkovické přehrady. Repliku kaple, na jejíž výstavbu uspořádalo sdružení veřejnou sbírku a celý projekt v záplavovém území dotáhlo do zdárného konce, slavnostně vysvětil před deseti lety tehdejší diecézní biskup Jiří Paďour.

S městy a obcemi v blízkém okolí temelínské elektrárny Skupina ČEZ spolupracuje dlouhodobě. Ročně na podporu rozvojových projektů či kulturních a společenských akcí vynakládá desítky milionů korun.


 

  • Obec Temelín, v jejímž katastrálním území je umístěna stejnojmenná jaderná elektrárna, se nachází přibližně šest kilometrů jihozápadně od Týna nad Vltavou a žije zde bezmála 860 obyvatel. Temelín se skládá formálně z jedenácti částí na deseti katastrálních územích, z nichž některé jsou pouze zaniklými sídly. K obci patří Březí u Týna nad Vltavou (zaniklá ves), Knín, Kočín, Křtěnov (zaniklá ves), Lhota pod Horami, Litoradlice, Podhájí, Sedlec, Temelín, Temelínec (zaniklá ves) a Zvěrkovice (zaniklá ves). Díky těsnému sousedství s elektrárnou a výhod z toho plynoucích je Temelín považován za jednu z nejbohatších obcí v České republice.

 

Text a foto: Petr POKORNÝ

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře