Krnovská radnice láká nové zubaře na dotace. Nabízí jim peníze na vybavení

14. květen 2023 12:47

Krnovská radnice shání nové zubaře. Město jim ze svého rozpočtu dá peníze třeba na vybavení ordinací. Zájemci se mohou hlásit do poloviny října.

„Zubaře mám, i když je fakt, že je už taky v důchodovém věku. Ale je tady spousta lidí, kteří mají problém sehnat zubaře. Jedna kolegyně jezdí do Olomouce, druhá jako Slovenka jezdí domů na Slovensko,“ říká paní Jana, obyvatelka Krnova.

Radnice se rozhodla nalákat nové zubaře na dotace až půl milionu korun. „Reagujeme na nedostatečnou stomatologickou péči. Víme o mnoha lidech, kteří svého zubaře nemají. A teď už se to dotýká i skupin dětského věku,“ upozorňuje místostarostka Krnova Monika Dudová (ANO).

Zastupitelstvo na pomoc zubním ordinacím vyčlenilo jeden milion korun. Podle Moniky Dudové jeden stomatolog může získat od sta tisíc do půl milionu korun. „Jednou z hlavních podmínek dotačního programu je, aby zubaři do tří měsíců po uzavření smlouvy o přidělené dotaci zahájili provoz ordinace, měli uzavřené smlouvy s aspoň čtyřmi pojišťovnami, do jednoho roku vzali do péče 1500 klientů a do dvou let 2000 klientů. A aby zdravotní péči lidem poskytovali minimálně 5 let,“ popisuje Dudová.

Od začátku týdne můžou zájemci podávat žádosti na město. „Případní žadatelé mohou v období do 20. října žádat o dotaci. Věříme, že se někdo najde,“ říká Lubomír Rapušák z krnovské radnice.

V Moravskoslezském kraji nemá svého zubaře zhruba 100 tisíc lidí. Proto letos hejtmanství rozdělí 21 milionů korun na vybavení stomatologických ordinací v krajských nemocnicích.

autor: Josefína Sýkorová
Spustit audio

Související