Češi v OHL a USHL: Ceněný Šapovaliv, top nováček Hrabal. Dojde Machů na vrchol?

Matyáš Šapovaliv | Foto: Facebook Saginaw Spirit

V přehledu talentovaných českých krajánků za mořem zbývá zmínit zástupce v kanadské OHL a americké USHL. Jak si během právě končící sezony počínali?

U hráčů z OHL zmiňujeme pouze základní část. Vývoj play off kanadských soutěží, které brzy vyvrcholí Memorial Cupem, shrneme v samostatném článku.

Nejproduktivnějším z Čechů v Ontario Hockey League byl podle očekávání Matyáš Šapovaliv, jenž těsně zaostal za průměrem bodu na utkání: V 61 zápasech základní části vstřelil za Saginaw 27 branek a přidal 29 asistencí. Ceněný byl ale i za práci, která se na bodování tolik neprojevuje.

Prospekt Vegas dokonce ocenili trenéři týmů OHL. V hlasování o nejužitečnějšího hráče Západní konference v oslabení skončil Šapovaliv třetí a anketu o nejlepšího hráče na vhazování vyhrál! Úspěšnost měl přitom jen lehce nadprůměrnou (52 %). Absolvoval nicméně šestý nejvyšší počet buly ze všech hráčů v soutěži.

V Saginaw navrch dostal i Heart & Soul Award pro klubového srdcaře. Pokud Šapovaliv zůstane, může se těšit na Memorial Cup – v příštím roce ho totiž budou hostit právě Spirits.

Další útočník ročníku 2004 Šimon Slavíček skončil na průměru necelého půl bodu na zápas, ve své druhé zámořské sezoně zaznamenal bilanci 12+21.

Šimon Slavíček

Šimon Slavíček | Foto: Facebook Flint Firebirds

Účastník uplynulého MS osmnáctek Adam Židlický byl začátkem ledna vyměněn z Kitcheneru do srovnatelně silné Mississaugy. V novém působišti začal dvoubrankovým večerem, dál už se mu ale tolik nedařilo a ve zbytku základní části dorovnal dvanáctibodový počin ze svého předešlého klubu.

Zadák Tomáš Hamara tak zůstal v Kitcheneru sám; pořád si nicméně popovídal alespoň se Slovákem Filipem Mešárem. Hamara svou první sezonu po přesunu z Finska zakončil na bilanci 2+15 v 56 utkáních. V březnu dostal i lehce kuriózní stopku na dva zápasy za úmyslné vyhození puku mimo hřiště.

Další obránce Tomáš Hebek působil ve Windsoru jen do začátku ledna, zaznamenat stihl tři body (1+2). Vzápětí se připojil ke svým dřívějším spoluhráčům z pardubické juniorky a ročník zakončil v dresu reprezentační dvacítky.

V americké USHL zanechal nejvýraznější českou stopu gólman Michael Hrabal. Prostor v brance Omahy si téměř rovnoměrně podělil se starším Švýcarem Kevinem Paschem, čísla měl nicméně lepší: Po 31 odchytaných zápasech skončil s úspěšností 90,8 procenta a průměrem 2,86 inkasované branky.

Stal se tak jasně nejvytěžovanějším brankářem věkové kategorie U18 a statisticky druhým nejlepším po americké hvězdičce Treyi Augustinovi. Lancers ho vyhlásili nejužitečnějším hráčem mužstva a vedení soutěže udělilo Hrabalovi místo v prvním all-star týmu nováčků.

Omaha skončila jako druhý nejslabší tým soutěže bez play off, úplně jiným případem ale byl Youngstown i s obráncem Tomášem Machů. Respektive – je. Phantoms jsou totiž ve finále a mají skvěle nakročeno k zisku Clark Cupu, když nad Fargem vedou 2:0 na zápasy!

Machů v základní části nasbíral 14 bodů (4+10), v play off zatím dvě asistence.

Kompletně novou zkušenost po přestupu ze Švédska má za sebou útočník Jakub Altrichter. V dresu Green Bay Gamblers, jenž vypadli v úvodním kole vyřazovacích bojů, zaznamenal ve 23 utkáních dvanáct bodů (1+12).

Statistiky Čechů v Ontario Hockey League

Matyáš Šapovaliv (Ú, 2004, Saginaw Spirit) – 61 z, 56 b (27+29), 24 TM, +8
Šimon Slavíček (Ú, 2004, Flint Firebirds) – 68 z, 33 b (12+21), 19 TM, -6
Adam Židlický (Ú, 2005, Kitchener Rangers / Mississauga Steelheads) – 62 z, 24 b (9+15), 45 TM, -3
Tomáš Hamara (O, 2004, Kitchener Rangers) – 56 z, 17 b (2+15), 33 TM, -21
Tomáš Hebek (O, 2004, Windsor Spitfires) – 28 z, 3 b (1+2), 0 TM, +2

Statistiky Čechů v United States Hockey League

Tomáš Machů (O, 2003, Youngstown Phantoms) – 57 z, 14 b (4+10), 39 TM, +11
Jakub Altrichter (Ú, 2003, Green Bay Gamblers) – 23 z, 12 b (1+11), 18 TM, -2

Michael Hrabal (B, 2005, Omaha Lancers) – 31 z; prům. 2,86; úsp. 90,8 %, 3 ČK

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz