Po hrůzné bouračce se Karel dokázal znovu postavit na nohy, vrátit se do práce i ke svým koníčkům. V roce 2018 ale přišla další rána. „Karel po zkoušce z angličtiny zašel s bratrem a jeho přítelkyní do restaurace na večeři. Měl spoustu plánů a nadějí, večer uběhl rychle, a když už se chystali k odchodu, u vedlejšího stolu se pošťuchovalo pár hostů,“ vzpomíná na osudný večer pro Blesk Karlova maminka Zuzana Sankotová.

Za napomenutí nakládačka

 Při cestě okolo jejich stolu je Karel slovně napomenul a chystal se odejít, když v tom ho zezadu napadl další člen skupinky, který stál opodál. „Dvěma ranami do zátylku ho srazil k zemi a okamžitě na něj zasedl a pokračoval v bití do hlavy,“ vypráví paní Sankotová s tím, že synovo bezvládné tělo bylo vydáno násilníkovi napospas. 

Mladému muži nepomohl ani bratr, násilníci ho také zbili a zkopali. „Ostatní ze skupinky, včetně dívek, v klidu přihlíželi a poté společně odešli bez jakékoli snahy zasáhnout či pomoci. Pak teprve se podařilo zavolat policii a záchrannou službu,“ upřesňuje Karlova máma.

Na živu díky přístrojům

Karel Sankot skončil s proraženou lebkou a otokem mozku v nemocnici, kde podstoupil několikahodinovou operaci. „První zpráva z nemocnice zněla: pacient je fyziologicky mrtev a udržován pouze přístroji. Tenkrát jsme se při odchodu od bezvládného těla pokaždé loučili,“ líčí těžké chvíle Zuzana Sankotová.

Po týdnech umělého spánku a několika operacích se mladý muž probudil. Ochrnutý, na plenách, odkázaný na krmení. „Trávili jsme celé dny v nemocnici, četli jsme, vyprávěli, masírovali. Po čtyřech měsících v nemocnici a prvotní tříměsíční rehabilitaci se vrátil domů, přestože ortel paní primářky zněl 24hodinová péče,“ popisuje Zuzana Sankotová.

Z milující mámy se rázem stala pečovatelka a opatrovnice, která za dospělého syna musela vše rozhodovat. Díky její péči a samotné Karlově snaze už mladý muž dnes s dopomocí chodí a nají se, ale stále nečte, nepíše, nemluví a jeho porozumění není stoprocentní. Zůstal ochrnutý na pravou stranu, ale cvičením se podařilo alespoň trochu rozhýbat jednu nohu. Bohužel se projevila i poúrazová epilepsie, která občas těžce vydřené úspěchy hatí.

Útočník je na svobodě, Karel na vozíčku

Další Karlova cesta k »obyčejnému životu« bude ještě dlouhá „Neurorehabilitační pohybové a logopedické pobyty pro dospělé jsou mimo tabulky pojišťovny. Proto jsme nuceni je řešit sbírkami a za pomoci nadací. Měsíční pobyt stojí 190 tisíc korun s nutným doprovodem. Dále chodí dvakrát týdně na neurorehabilitační cvičení, která mu pomáhají udržovat prozatím získanou pohyblivost. Pro naši rodinu je to finančně velmi náročné, proto bychom rádi na pobyt a část cvičení vybrali finance,“ popisuje paní Zuzana, která se za svého syna bije doslova jako lvice a na pomoc založila sbírku na dobročinné platformě Donio.

Odsouzený útočník sice dostal trest a měl by Karla finančně odškodnit, ale zatím co on je již po polovině trestu na svobodě a po exekuci uhradil za pět let celkem 1180 korun, je to Karel, kdo musí doživotně pravidelně rehabilitovat, aby byl schopen ujít pár metrů. Učit se znovu psát, číst, nebo jen si říct o to, co potřebuje,“ uzavírá Zuzana Sankotová.

 

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
17 fotografií