Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Za pražským brutalismem i s Kinterou na Holubičku. Začíná festival Open House Praha

Gröbeho vila, exteriér. Foto: Archiv budovy
Gröbeho vila, exteriér. Foto: Archiv budovy

V Praze začíná devátý ročník festivalu Open House, proběhne v termínu 15. až 21. května 2023 a zpřístupní více než 100 jindy nepřístupných budov. Jeho součástí jsou komentované procházky, přednášky a diskuze. V rámci víkendového programu nabídne i speciální prohlídky pro děti, cizince a návštěvníky se smyslovým či tělesným postižením.

„V loňském roce jsme v rámci Open House Praha zaznamenali 64 tisíc návštěv budov. Letos doufáme, že se nám podaří nalákat ještě více lidí, abychom se mohli dostat na počty odpovídající před nástupem pandemie.“ říká Klára Veselá, ředitelka festivalu.

V roce 2020 a 2021 zasáhla do návštěvnosti pandemie koronaviru a ovlivnila jak počty zapojených budov, tak dobrovolníků ochotných spolupracovat ve složitějších podmínkách. Celý tým však usiluje o návrat k situaci před pandemií.

Pražský festival patří do mezinárodní sítě Open House Worldwide, v rámci kterého se města od sebe navzájem inspirují. V zahraničí je festival považován za skutečný svátek architektury. O něco podobného se snaží i tuzemský tým.

„Přípravy festivalu začínají vždy koncem srpna. Organizátoři jsou v kontaktu s dvojnásobným počtem budov, než které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Praha

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější