Dnes Sobota - skorojasno 22°C
Zítra Neděle - prehanky-dest 22°C
Sobota 4. 5. 2024
Svátek má Květoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražský student vyvinul aplikaci, která analyzuje transparentní účty politiků i měst
Lidé mohou sledovat pohyby na účtech politických kampaních a vidět jejich výdaje na volební klání. Foto: Jan Puci

Pražský student vyvinul aplikaci, která analyzuje transparentní účty politiků i měst

První aplikaci v České republice, díky které lze detailně analyzovat transparentní účty politických stran, měst či veřejně činných osob, vytvořil student Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT ČVUT). Aplikace poskytuje přehledné a detailní informace o pohybech na účtech, jménech přispěvatelů, sumách příjmů a výdajů a také o zůstatcích. Aplikace vznikla ve fakultní laboratoři OpenDataLab, kterou fakulta provozuje společně s firmou Profinit. Informovala o tom Ivana Macnarová z FIT ČVUT.  

Aplikace Transparentní účty byla vytvořena jako řešení bakalářské práce studenta Jakuba Janečka v laboratoři OpenDataLab FIT ČVUT. Aplikace vznikla v období loňských prezidentských volebních kampaní, kdy byly transparentní účty kandidátů ostře sledovány. Jakub měl k dispozici pouze mnoho dat v tabulkách, které převedl do první české aplikace na zpracování transparentních účtů, kde jsou všechny údaje přehledně na jednom místě. 

„Při analýze existujících řešení zadání bakalářské práce jsem zjistil, že v českém prostředí neexistuje žádný veřejně dostupný nástroj, který by se zpracováním nebo analýzou dat z transparentních účtů zabýval. Sledováním dění na transparentních účtech se přitom zejména v období volebních kampaní věnuje velké množství subjektů,“ popsal Jakub Janeček svou práci. 

„Nejtěžší, ale zároveň nejzábavnější částí byla implementace získávání dat z webových stránek bank, protože u každé z bank to probíhá úplně jiným způsobem,“ pokračoval. 

Transparentní bankovní účty jsou veřejně vystaveny na webových stránkách bank a dění na nich může kdokoli sledovat. Tyto účty standardně obsahují velké množství transakcí a může tak být velmi obtížné informace zpracovat. 

Vytvořená aplikace nabízí přehledné informace o transparentních účtech ze všech podporovaných bank. Aktuálně podporované banky jsou tři – Česká spořitelna, Fio banka a Komerční banka. Informace o transparentních účtech jsou automaticky aktualizovány každý den. Aplikaci může používat kdokoliv, je volně dostupná. 

„Mám v plánu přidat podporu pro další banky a také bych byl rád, kdyby vznikaly náměty od reálných uživatelů. Aplikace je open-source, takže se do vývoje může zapojit každý, kdo bude mít zájem,“ řekl k dalším plánům Janeček. 

Data vzniklá při vývoji aplikace podle něj byla již v reálném životě využita některými médii a podařilo se díky tomu upozornit na chybějící popis transakcí u transparentních účtů jedné z bank.


Autor: Karel Netolický

Veteráni vyrazili z Prahy do Atén

Dnes ve 13:14

V druhém ročníku akce Oldtimer Express vyrazilo v sobotu ráno z Prahy 43 posádek veteránů, historických aut v zachovalém stavu na cestu po Evropě. Bude mít pět zastávek a skončí v Aténách. Organizátor Josef Zajíček, který je i jedním z účastníků, řekl ČTK, že nejde o závod a cílem je dojet...

Praha obdržela od státu finance na provoz služeb dětských skupin

Dnes ve 12:04

Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytlo hlavnímu městu Praze 30,3 milionu korun na fungování služeb péče o děti v dětských skupinách. Jedná se o první třetinu přiznané částky pro rok 2024 a prostředky přiznané v rámci zúčtování příspěvku na provoz za 3. třetinu...

Porsche srazilo na chodníku ženu s kočárkem

2. května 2024 v 08:47

Ve středu kolem devatenácté hodiny řidič porsche vyjel ze zatím neznámých příčin ze silnice a na chodníku srazil procházející ženu s kočárkem, ve kterém se nacházelo zhruba roční dítě. Kočárek byl zdemolován, auto skončilo ve svahu.

Na Střeleckém ostrově se střídali anarchisté i politické strany

1. května 2024 v 19:15

Anarchisté se ve středu odpoledne vydali na prvomájový průvod centrem hlavního města. Účastníci nejprve oslavili tradičním piknikem na Střeleckém ostrově Svátek práce. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde na ně čekala hudební...

Další články
Nahoru