InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Další krok k využívání odpadu pro výrobu tepla. Plánská C-Energy podala žádost o EIA

O dalších krocích informoval jednatel společnosti C-Energy Ivo Nejdl.  , Autor: L. Kolářová

O dalších krocích informoval jednatel společnosti C-Energy Ivo Nejdl.     Autor: L. Kolářová

PLANÁ NAD LUŽNICÍ - Společnost C-Energy v Plané nad Lužnicí dnes oznámila, že podala žádost o posouzení vlivu na životní prostředí pro nový fluidní kotel, který umožní energeticky využívat odpad. Jeho výkon bude představovat až 80 000 tun ročně a při mísení napůl s odpadovou dřevní hmotou se předpokládá spalování kolem 40 000 tun směsného komunálního odpadu z blízkého regionu jižních a středních Čech i Vysočiny, s dojezdovou vzdáleností do 50 kilometrů. Pro využití této technologie se Plánští inspirovali ve Skandinávii.

 

Zákaz skládkování směsného komunálního odpadu je ohlášen na rok 2030. V C-Energy jdou tomuto ekologickému kroku naproti. Nový kotel nahradí dva stávající kotle v areálu bývalé Teplárny Tábor, které stále spalují hnědé uhlí, topný olej a hnědouhelný dehet. V plánské teplárně už se uhlí nepoužívá. Nejmodernější technologie umožnily společnosti C-Energy v srpnu 2022 v Plané nad Lužnicí zcela opustit spalování uhlí a nahradit jej ekologičtějším využitím dřevní biomasy – štěpky z odpadů lesní těžby a průmyslového zpracování dřeva v okolí.

Na nový fluidní kotel pro energetické využití odpadu podala společnost C-Energy v únoru žádost o dotaci z evropského modernizačního fondu HEAT. Žádá o poskytnutí 65 procent z celkových nákladů investice, které představují 2,1 miliardy korun. Zbytek bude firma hradit ze svých prostředků a úvěru. V prvním čtvrtletí roku 2024 očekává stanovisko k podané žádosti EIA.

S dokončením povolovacích procesů zahájí výběr dodavatele kotle a ještě v roce 2024 by chtěla požádat o vydání územního rozhodnutí a stavebního povolení. Koncem příštího roku nebo začátkem roku 2025 chtějí v C-Energy výstavbu fluidního kotle zahájit a v polovině roku 2026 jej uvést do zkušebního provozu. Cílem je standardní provoz v roce 2027. 

"Jsme přesvědčeni, že potřebu ekologické likvidace odpadu nejlépe uspokojíme regionálním projektem, soustřeďujeme se na odpad dostupný lokálně, bez vytváření další uhlíkové stopy dopravou a převážením odpadu. Podle údajů z roku 2021 se v této aglomeraci, která zahrnuje Táborsko, Jindřichohradecko, Pelhřimovsko, část Humpolecka, Vlašimsko, Voticko, Sedlčansko, Soběslavsko a Vltavotýnsko, vyprodukovalo 85 000 tun směsného odpadu. My potřebujeme polovinu z tohoto množství, protože druhou polovinu výkonu kotle představuje dřevní odpad," uvedl jednatel společnosti C-Energy Planá Ivo Nejdl. Dodal, že s obcemi a firmami má C-Energy podepsané memorandum na roční objem 44 000 tun odpadu. 

„Pečlivá příprava projektu a detailní diskuse s obcemi a svozovými společnostmi v regionu vyústila v podpis desítek memorand, na jejichž základě by měla C-Energy vytvořit dotčeným obcím koncovku pro využití odpadu po ukončení dnešního modelu skládkování. Občanům tak záměr zajistí udržitelný poplatek za nakládání s komunálním odpadem. Pro odběratele tepla v táborské aglomeraci půjde o další krok ke stabilizaci jeho ceny v dlouhodobém horizontu," uvedl Ivo Nejdl.

Součástí technologie bude nejmodernější vícestupňové čištění spalin, které s rezervou zajistí spolehlivé splnění všech přísných emisních limitů daných nejnovější českou i evropskou legislativou.

Investiční záměr ctí principy tzv. cirkulárního hospodářství: počítá pouze s využitím odpadů, které nelze opětovně využít nebo recyklovat. Nový kotel umožňuje dlouhodobý a efektivní provoz na nižší výkon, poskytuje i flexibilitu v poměru spalovaných odpadů. Bude efektivně schopný spalovat 16-50 tisíc tun komunálního odpadu. Díky tomu je připraven i na situaci, kdy by například v důsledku zlepšení třídění odpadů produkovaly obce v okolí menší objem směsného komunálního odpadu než dnes. 

„Pro minimalizaci dopravní zátěže v táborské aglomeraci poslouží nově vybudované komunikace spojující průmyslovou zónu v Plané s přivaděčem od dálnice D3. Významně tak snížíme dopravní zatížení zejména v Plané nad Lužnicí, přes kterou dnes projíždějí svozová vozidla na skládku v Želči," uzavřel Ivo Nejdl.

 

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Anonym 

    Reagovat

     

    Těšíme se na vaše zisky, ze spalování rakouského odpadu... Tak to v koloniích chodívá.

    Vloženo 18.5.2023 08:21:44

    • Re anonym 

      Reagovat

       

      Na to jde říct snad jen: "Kdyby blbost nadnášela ...."

      Vloženo 18.5.2023 16:17:39

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace