Bundesliga - preview 33. kola: Dortmund má velkou šanci

19.05.2023, 09:12, aktualizováno 21.05.2023, 10:05
Previews
Sebastien Haller (© AFP)

Bayern prohrál doma s Lipskem a nabídl obrovskou šanci Dortmundu, který potřebuje vyhrát v Augsburgu. Leverkusen se střetne s Gladbachem, Mainz hostí Stuttgart.

1. FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart

neděle 15:30

Dvoubodovou ztrátu vykazuje Stuttgart na barážové místo po sobotním programu Bundesligy v rámci třiatřicátého kola. Na přímou záchranu mu pak chybí ještě o bod více. Má ale šanci se vyhoupnout ze sestupového pásma na zcela bezpečné pozice, tedy za předpokladu, že vyhraje v Mohuči. Ta ještě živí malou naději na to, že by si zahrála v další sezóně evropské poháry.

Svěřenci trenéra Sebastiana Hoenesse pravděpodobně budou až do konce ročníku bojovat o záchranu s Bochumí a Schalke, a ačkoli matematicky ještě nemá vyhráno ani Augsburg, bavorský celek je od hostů přece trochu více odskočený. Každopádně velkou výhodu mají Die Schwaben oproti prvním dvěma zmiňovaným soupeřům v daleko lepším skóre. V případě bodové shody by rozhodoval rozdíl mezi inkasovanými a obdrženými góly a právě na tenhle fakt by mohl Stuttgart sázet.

Jestli ještě míní Mohuč usilovat o účast v pohárové Evropě pro následující ročník, bezpodmínečně musí v nynějším mači urvat tři body pro uchování reálných základů na takový sukces. I tak vůbec nemá situaci ve vlastních rukou, prostě musí věřit i v zaváhání ostatních konkurentů. "Chceme se hlavně dobře prezentovat,” sliboval domácí kouč Bo Svensson fanouškům, že poslední zápas této sezóny ve vlastním prostředí jeho družina rozhodně nechce pokazit.

1. FSV Mainz 05 - pravděpodobná sestava:
Zentner - Fernandes, Bell, Caci - da Costa, Kohr, Barreiro, Aaron - J.-S. Lee, Onisiwo - Ajorque

VfB Stuttgart - pravděpodobná sestava:
Bredlow - Anton, Zagadou, Ito - Vagnoman, Karazor, W. Endo, Sosa - Tiago Tomás, Katompa Mvumpa - Guirassy

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.84 - 3.61 - 2.52

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Borussia Dortmund

neděle 17:30

Bayern v sobotu zapsal možná klíčovou ztrátu, kterou by Dortmund při nedělním odpoledne chtěl využít ve svůj prospěch. Pokud by uměl zvítězit na půdě Augsburgu, dostal by se před závěrečným kolem do samotného čela tabulky. Je to šance jako hrom. Domácí každopádně stále musejí myslet na to, že nejsou stoprocentně zachránění, a úspěch by také potřebovali.

Po porážce mnichovského celku s Lipskem dostala Borussia situaci pod vlastní kontrolu. Pokud vyhraje v obou duelech, a to jak nyní v Bavorsku, tak na závěr doma s Mohučí, dlouholetá nadvláda hráčů Stern des Südens bude u konce. "Augsburg je týmem, který bojuje o každý bod až do konce,” připomínal houževnatost svého protivníka dortmundský stratég Edin Terzic. "Už třikrát jsme proti němu doma vedli a vždycky jsme se museli strachovat až do konce, abychom bodovali,” varoval kabinu před jakýmkoli podceněním.

Na druhou stranu BVB má aktuálně takovou formu, která by minimálně měla stavět dobré základy pro případný nynější sukces. V posledních dvou vystoupeních v pohodě vyhrálo, dohromady přitom proti Wolfsburgu a Mönchengladbachu nastřádalo jedenáct branek. Na druhou stranu výsledky Augsburgu proti těm nejlepším mužstvům z Bundesligy minimálně musejí dostávat hosty do velkého pozoru.

Domácí letos uměli skolit berlínský Union, Leverkusen či Bayern. A třeba blízko byli rovněž skalpu Lipska, nebýt pokaženého závěru, během něhož ztratili třígólové vedení. Tři ze čtyř z těchto celků jsou aktuálně v top čtyřce, Bayer přitom na šesté příčce. "To jsou přesně ty zápasy, ve kterých se jim v této sezóně velmi daří,” komentoval bilanci Augsburgu proti favoritům. "Vždy se snaží soupeře zapojit do soubojů. Na stadionu i na lavičce se tvoří taková atmosféra, která může mančaft vybudit. Musíme na to být připraveni," podotýkal.

A ještě jedno nenápadné nebezpečí Fuggerstädter představují právě pro mužstvo ze Severního Porýní-Vestfálska. Kouč Enrico Maassen totiž svého rivala moc dobře zná, před angažmá v Augsburgu koučoval rezervu Dortmundu, takže má spoustu vlastních informací o klubovém dění u Die Schwarzgelben. "Pravidelně jsme si vyměňovali názory. Často jsem sledoval jeho tréninky. Opravdu hodně jsme se bavili o fotbale. Enna si velmi vážím," vzkazoval Terzic.

FC Augsburg - pravděpodobná sestava:
Koubek - M. Bauer, Gouweleeuw, Uduokhai - Engels, Dorsch, Rexhbecaj, Pedersen - M. Berisha, Demirovič - Beljo

Borussia Dortmund - pravděpodobná sestava:
Kobel - M. Wolf, Süle, Hummels, Ryerson - Can - Özcan, Brandt - Malen, Adeyemi - Haller

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.25 - 5.59 - 1.40

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach

neděle 19:30

Bylo by možná nespravedlivé, kdyby si Leverkusen nakonec v příštím ročníku nezahrál zase evropské poháry. Letos totiž právě on reprezentoval německý fotbal možná nejlépe ze všech, jeho pouť se zastavila teprve před pár dny, kdy v semifinále neuměl vyřadit AS Řím. Poslední domácí mač absolvuje proti Mönchengladbachu, který obecně prožívá dost neúspěšný ročník.

Cílem pro Bayer bude v závěrečných dvou kolech udržet šestou pozici v tabulce, která by mu zajistila účast v pohárové Evropě pro následující sezónu. Do karet mu bezpochyby nahrál ten fakt, že sedmý Wolfsburg a největší konkurent v boji o tuhle metu v pátek neuspěl na půdě Freiburgu. Pokud by tak výběr Die Werkself uzmul v nynějším případě vítězství, vzdálil by se svému soupeři na rozdíl tří bodů.

V tu chvíli by se mohlo konat o klíčový výsledek v bitvě o tuhle metu. Na závěr by pak stačilo svěřencům trenéra Xabiho Alonsa pouze nepokazit duel v Bochumi, aby nakonec zůstal na svém. "Byli jsme po čtvrteční noci smutní,” vracel se k utkání Evropské ligy proti římskému rivalovi leverkusenský lodivod. "Ale na druhou stranu jsme si vzali spoustu pozitivního do budoucna. Rozvíjet můžeme naši mentalitu, chuť bojovat, soustředění se a ještě více se propojit s našimi fanoušky. Mimochodem, proti AS Řím byl náš svazek s nimi senzační,” vzkazoval pochvalu vlastním příznivcům.

Domácí nevyhráli na bundesligovém poli třikrát za sebou. Rozhodně by před závěrečnými představeními potřebovali zahnat menší krizi, aby se podařilo naplnit ten cíl, který je aktuálně dostupný, tedy být jako ten šestý nejlepší. "Možná jsme mohli být po čtvrtku zklamaní. Už se však postupně zotavujeme a připravujeme na neděli,” povídal španělský stratég.

Jak by řekl klasik, Borussia dohrává nynější sezónu jaksi z povinnosti. Prakticky po celou dobu nebyla vůbec blízko svým ambicím usilovat o evropskou scénu, střed průběžného pořadí byl tou zónou, u které se držela nejčastěji. A zůstane v něm i na samotném konci bez ohledu na to, jak si povede v Leverkusenu a na samý závěr doma proti Augsburgu. Hodně se mimochodem v minulých dnech spekulovalo rovněž o budoucnosti kouče Daniela Farkeho. Některé zdroje uvádí, že zůstane u týmu i v létě, jiné zase mluví o jeho odchodu.

Bayer Leverkusen - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Tapsoba, Tah, Hincapié - Frimpong, Palacios, Amiri, Bakker - Diaby, Azmoun, Wirtz

Mönchengladbach - pravděpodobná sestava:
Olschowsky - Lainer, Itakura, Elvedi, Netz - Weigl, Koné - Hofmann, Neuhaus, Stindl - Thuram

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.30 - 6.05 - 9.90

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Union Berlín

sobota 15:30

Už jen krůček chybí Unionu k historickému postupu do Ligy mistrů. Berlíňanům stačí v posledních dvou kolech uhájit tříbodový náskok před pátým Freiburgem. Udělají "Eisernen" důležitý krok na hřišti Hoffenheimu, který nadále bojuje o udržení v Bundeslize?

Union před týdnem zvládl klíčové střetnutí s Freiburgem, který po vítězství 4:2 nechal za svými zády. Mužstvo kouče Urse Fischera tak drží čtvrtou příčku, která jako poslední zajišťuje kvalifikaci do Ligu mistrů. Pokud ji Berlíňané uhájí, zahrají si slovutnou Champions League poprvé v klubové historii.

Ve východní části hlavního města Německa nicméně zůstávají ostražití. A to i vzhledem k nejbližšímu ligovému utkání. "Bude to zajímavý zápas, ve kterém půjde oběma týmům o hodně. Hoffenheim se v posledních týdnech stabilizoval a vyhrál tři z posledních čtyř domácích zápasů. Navíc má dobrou přechodovou fázi a několik hráčů, kteří mohou rozhodnout. Bude to pro nás výzva," varoval Fischer před sobotním výletem do Bádenska-Württemberska.

Hoffenheim si Ligu mistrů v nedávné historii již zahrál, momentálně je ale od evropských pohárů dost daleko. "Kraichgauer" prožívají dost nepovedenou sezonu a stále jim hrozí pád do druhé nejvyšší soutěže. Pohybují se sice mimo sestupové pozice, avšak na šestnácté Schalke mají k dobru jen dva body.

Po sobotním klání by tak hráči TSG už konečně chtěli mít klid. "Touha dostat se přes cílovou pásku je velká. V sobotu máme šanci to dokázat. Nezáleží to jen na nás, můžeme ovšem udělat velký krok," řekl kouč Hoffenheimu Pellegrino Matarazzo.

Na marodce Kraichgauer zůstávají obránci Pavel Kadeřábek s Kevinem Vogtem. Hrát nebude ani další zadák Stanley Nsoki, jemuž dál trvá trest za nedávné vyloučení proti Frankfurtu. Nejisté jsou starty stopera Ozana Kabaka a záložníků Roberta Skova s Dennisem Geigerem. Unionu nadále schází středopolař András Schäfer, o nasazení obránce Robina Knocheho se teprve rozhodne.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Kabak, Brooks, Akpoguma - Skov, Rudy, Prömel, Angeliño - Kramarić, Baumgartner - Bebou

Union Berlín - pravděpodobná sestava:
Rönnow - Doekhi, Knoche, Jaeckel - Trimmel, Laïdouni, Khedira, Haberer, Roussillon - Becker, Behrens

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.39 - 3.29

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Hertha BSC - VfL Bochum

sobota 15:30

Po porážce v Kolíně má Hertha už jen pramalou šanci na záchranu v Bundeslize. Mizivá zůstane i v případě sobotní výhry nad Bochumí, která navíc tříbodový zisk "Staré dámy" nebude chtít dopustit. Porúrští totiž rovněž bojují o udržení a v případě vlastního vítězství mohou mít definitivně pokoj.

Pokud chce Hertha setrvat mezi elitou, musí v posledních dvou kolech posbírat všech šest bodů. Zároveň ale musí doufat v klopýtnutí konkurence. "Šance je malá, i tak ji chceme využít. Nikdo ještě nic nevzdal, něco takového ani nepřipadá v úvahu. Nicméně musíme být samozřejmě realisté. Chceme vyhrát a pak uvidíme, jestli dostaneme šanci také (v posledním kole) ve Wolfsburgu," prohlásil sportovní ředitel berlínského klubu Benjamin Weber.

Bochum je na tom o něco lépe. Před posledními dvěma utkáními okupuje v bundesligové tabulce 15. příčku, na kterou vystoupala po týden starém vítězství nad Augsburgem. V sobotu se hráči VfL mohou teoreticky zachránit, k tomu by ovšem vedle vítězství nad Herthou potřebovali také prohry Schalke a Stuttgartu. V Berlíně bude celek z Porúří postrádat záložníka Patricka Osterhageho, nejistý je pak start krajního beka Konstantinose Stafylidise.

Na jednoho hráče ale bude Bochum velmi spoléhat: na toho dvanáctého, tedy vlastní fandy. "Naši fanoušci jsou senzační. Město, tým, fanoušci - všichni drží při sobě. Naši příznivci nás zatím v každém venkovním zápase velmi hlasitě podporovali. Tak tomu bude určitě i v Berlíně. Všichni z toho máme velkou radost. Všichni touží fantastickým fanouškům něco vrátit a podat co nejlepší výkon," uvedl trenér VfL Thomas Letsch.

Hosté se nebudou muset obávat čtyř zraněných hráčů Herthy. Z různých důvodů se na straně domácích nepředstaví obránce Filip Uremović, středopolař Tolga Ciğerci a útočníci Jessic Ngankam s Kélianem Nsonou.

Hertha BSC - pravděpodobná sestava:
Christensen - Kenny, Kempf, Rogel, Plattenhardt - Tousart, Serdar - Lukébakio, Richter - Niederlechner, Jovetić

VfL Bochum - pravděpodobná sestava:
Riemann - Janko, Mašović, Ordec, Heintz - Losilla, Stöger - Asano, Förster, Antwi-Adjei - P. Hofmann

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.43 - 3.92 - 2.78

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Schalke 04 - Eintracht Frankfurt

sobota 15:30
Jednou výš, podruhé zase níž. Fotbalisté Schalke pořád pendlují mezi nesetstupovými a sestupovými pozicemi. Momentálně se nachází na 16. místě, které na konci sezony znamená účast v nevyzpytatelné baráží. Té se "Knappen" jistě chtějí vyhnout, proto v sobotu hodlají udělat vše pro to, aby porazili Frankfurt.

V divokém závěru ročníku může každé klopýtnutí vyjít draho. Ono se to lehce říká, horší už je to ale v realitě. Zvlášť v případě Schalke, které má v posledních týdnech obzvlášť náročný los. Knappen ale pořád bojují. V průběhu jara smazali velkou ztrátu a opustili poslední místo v tabulce. Jejich závod za záchranou nicméně ještě neskončil.

Po 32. kole se Schalke propadlo za konkurenční Bochum o příčku níž, neboť dostalo výprask v Mnichově od tamního Bayernu. Tento výsledek už ale celek z Gelsenkirchenu hodil za hlavu. "Důležité je vyjít z takového zápasu silnější. Dostali jsme ránu. Teď jde o to, abychom ji úspěšně zahojili," prohlásil kouč Knappen Thomas Reis.

Frankfurt naopak před týdnem konečně ukončil dlouhé čekání na bundesligovou výhru. Bez přítomnosti trenéra Olivera Glasnera na lavičce, který kvůli disciplinárnímu trestu sledoval zápas z ochozů, porazili "Orli" Mainz a udrželi se v boji o pohárovou Evropu. Na klíčové šesté místo ale dál ztrácí tři body.

Do karet navíc Eintrachtu nehraje ani skóre, které má ve srovnání s šestým Wolfsburgem a sedmým Leverkusenem horší. "Samozřejmě se vždy snažíme dát co nejvíc gólů, ale způsob hry zatím měnit nebudeme. Musíme také dobře bránit a nesoustředit se jen na ofenzivu. Může se toho ještě hodně stát a možná bude nakonec rozhodovat brankový rozdíl. Na ostatní se ale nedíváme. Chceme vyhrát oba zápasy, získat možných 52 bodů a na konci uvidíme, na co to nakonec bude stačit," uvedl Glasner.

V Gelsenkirchenu bude Frankfurtu dál chybět levý bek Philipp Max i chorvatští obránci Kristijan Jakić s Hrvojem Smolčićem. Po vypršení trestu za žluté karty se na trávník těší útočník Rafael Borré, to záložník Jesper Lindström i obránce Aurélio Buta řešili během týdne zdravotní problémy a jejich start je nejistý. Do obrany Schalke se po uzdravení bolístek může vrátit stoper Moritz Jenz. Jiný zadák Jere Uronen však stejně jako brankář Ralf Fährmann zůstává na marodce. Hrát nebude ani forvard Marius Bülter, který si odpyká trest za žluté karty.

Schalke 04 - pravděpodobná sestava:
Schwolow - Brunner, van den Berg, Jenz, Matriciani - Krauß, Král - Drexler, Zalazar, Skarke - Terodde

Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Touré, Tuta, Ndicka - Buta, Rode, Sow, Lenz - Kamada, Götze - Kolo Muani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.78 - 3.83 - 2.46

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Werder Brémy - 1. FC Köln

sobota 15:30

Nováček letošního ligového ročníku Werder rozhodně neprožívá lehkou sezónu a ani dvě kola před koncem ještě nemá jistou záchranu, ovšem v tuto chvíli je k ní hodně blízko. V dosavadním průběhu vybojoval pětatřicet bodů a patří mu dvanáctá příčka, přičemž před šestnáctou pozicí Schalke drží slušný pětibodový náskok. Jistotu udržení prvoligové licence mu dá výhra, za určitých okolností by ale mohla stačit i remíza či dokonce prohra.

Pokud celek z Brém uhraje alespoň nerozhodný výsledek, tak ho bude nejhůře čekat baráž, protože definitivně odrazí nápor sedmnáctého Stuttgartu. Vzhledem k situaci však bude chtít za každou cenu zvítězit. V předposledním kole ho totiž čeká Kolín nad Rýnem, který se díky skvělé aktuální formě dostal z nejhoršího, na druhou stranu mu patří desátá příčka s jednačtyřiceti body a v současnosti prakticky nemá o co hrát.

Svěřenci trenéra Steffena Baumgarta mohou skončit v konečném účtování nejhůře dvanáctí a nejlépe osmí, sestup ani pohárová Evropa se jich tedy netýká. V předchozích šesti duelech Bundesligy prohráli jen jednou a to doma s Freiburgem (0:1), jinak zaznamenali jednu remízu a hned čtyři výhry. Po překvapivém úspěchu v Leverkusenu (2:1) minule přivítali poslední Herthu a porazili ji po divokém výsledku 5:2.

Domácí výběr naopak nebodoval třikrát po sobě a svou situaci si stále komplikuje, po porážce 1:2 v Gelsenkirchenu se Schalke nestačil stejným poměrem na mistrovský Bayern ani vysoce favorizované Lipsko. Svému sobotnímu soupeři má rozhodně co vracet, protože ho neporazil třikrát po sobě, a v lednu tohoto roku navíc utrpěl na jeho půdě obrovský debakl 1:7.

Domácí trenér Ole Werner by měl znovu zařadit mezi tři tyče českého reprezentačního brankáře Jiřího Pavlenku, naopak na marodce zůstávají Agu, Pieper i Salifou a jistou startu k tomu nemají Gross, Dinkçi či nejlepší kanonýr Füllkrug. Jeho protějšek Baumgart postrádá Dietze s Uthem a na trávník se zřejmě nepodívá ani Selke.

Werder Brémy - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Veljkovič, Stark, Friedl - Weiser, Gruev, A. Jung - Bittencourt, Stage - Schmid, Ducksch

1. FC Köln - pravděpodobná sestava:
Schwäbe - Schmitz, Hübers, Chabot, Hector - Martel, Škiri - Ljubičič, Kainz, Maina - S. Tigges

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.47 - 3.84 - 2.77

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - RB Lipsko

sobota 18:30

Vydržet. V asi nic jiného fanoušci Bayernu v závěrečných týdnech Bundesligy nedoufají. A možná že právě nynější zápas může rozhodnout o obhajobě titulu. Pokud mnichovský celek zvládne doma porazit Lipsko, bude mu v cestě zbývat už jen jediná překážka, a to venkovní střetnutí v Kolíně nad Rýnem. A ten tuhle sezónu dohrává v klidu a bezpečí středu tabulky.

Rozhodně tak na posledního soka neleží takový tlak na výsledky jako právě Bayern. Ale v Bavorsku by bezpochyby neradi předbíhali, nejprve se chtějí soustředit na svůj hlavní úkol. "Víme o silných stránkách Lipska. Obvykle se až čtyři hráči zapojují do útočení, a to včetně obou forvardů. Jestli chceme mít hru pod kontrolou, bude nesmírně důležité zachycovat jeho brejky už v samém zárodku,” stanovil jasný taktický plán domácí stratég Thomas Tuchel. "Musíme se soustředit na to, jak vlastní akce zakládat. Jestli se budeme dopředu hnát agresivně a s velkou volností, pak je třeba zajišťovat též prostory vzadu. Chceme každopádně útočit s co nejvíce hráči. Jedině tak v tomto ohledu získáme správné impulsy.”

Hosté představují pro výběr Stern des Südens papírově jistě složitějšího protivníka, než který je na programu za týden v Severním Porýní-Vestfálsku. Die Roten Bullen patří mezi to nejlepší, co německá nejvyšší soutěž může nabídnout, po dvaatřiceti odehraných kolech se nacházeli na třetí příčce. V minulých šesti ligových případech se radovali z výhry hned pětkrát, navíc se mohou těšit na finále DFB-Pokalu, které mimochodem sehrají zkraje června.

Domácí si nemohou dovolit zaváhat. Jinak nahrají druhému Dortmundu, který se představí na hřišti Augsburgu v neděli, na smeč. Naopak případná výhra nad Lipskem dostane Borussii pod tlak, v tu chvíli by totiž nesměla s Fuggerstädter prohrát, aby si uchovala matematickou naději na zisk titulu. "Nám bude stačit prostě vyhrát,” vzkazoval Tuchel, že hrát na krásu, jako v jiných duelech, bude nyní v některých momentech možná upozaděno. "Čeká nás těžký soupeř. Musíme si dávat pozor na jeho ofenzívu. To bude klíč k úspěchu,” opakoval.

Saský soubor je pasovaný v tomto mači do role outsidera. Body ovšem potřebuje vlastně stejně nutně jako Bayern, boj o top čtyřku, která zajišťuje účast v Lize mistrů, je totiž prakticky podobně neúprosný jako ten o prvenství. "Domácí mají špičkový tým, který je prošpikovaný hráči s velkou individuální kvalitou,” povídal hostující trenér Marco Rose. "Pokaždé mají u lavičky kouče, který se z nich snaží dostat maximum, a to také po taktické stránce. Nemůžeme však Bayern nechat, aby nás ovládal. Za každou cenu musíme chtít získat míč pro sebe.”

Bayern Mnichov - pravděpodobná sestava:
Sommer - Mazraoui, Pavard, de Ligt, Joao Cancelo - Kimmich - T. Müller, Musiala - L. Sané, Coman - Gnabry

RB Lipsko - pravděpodobná sestava:
Blaswich - Simakan, Orbán, Gvardiol, Henrichs - Laimer, A. Haidara - Szoboszlai, Dani Olmo - Werner, Nkunku

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.53 - 4.92 - 5.75

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfL Wolfsburg

pátek 20:30

Souboj nejméně průstřelných gólmanů zahájí program 33. kola. Mark Flekken z Freiburgu i Koen Casteels z Wolfsburgu udrželi v probíhající bundesligové sezoně už dvanáct čistých kont. Rozšíří tuto bilanci některý z nich po vzájemném střetu, jenž je pro oba celky důležitý z hlediska vyhlídek na pohárovou Evropu?

Freiburg by si v příštím ročníku rád zahrál milionářskou Ligu mistrů. Jenže v tabulce se usadil na pátém místě, což by mu k postupu do Champions League prostě nestačilo. Na čtvrtý Union ztrácí tři body, které by během zbývajících dvou duelů rád stáhnul. "Sezona pro nás ještě neskončila. Za všech okolností musíme odehrát opravdu dobrý zápas," řekl před pátečním kláním kouč SCF Christian Streich.

Wolfsburg si po víkendovém skalpu Hoffenheimu vylepšil sezonní maximum. Vyšplhal se na šestou příčku, která jako poslední zajišťuje účast v evropských pohárech. "Chceme udržet šesté místo, které nyní v této sezoně poprvé okupujeme. Nebude to ale nic jednoduchého. Nyní nás čeká těžký venkovní zápas, vždyť Freiburg není nahoře jen tak pro nic za nic," uvedl trenér "Vlků" Niko Kovać.

Duel pátého celku soutěže se šestým by neměl minout stopera Philippa Lienharta, jenž vyřešil menší zdravotní problémy. Freiburg tak na marodce eviduje jen dlouhodobě zraněného útočníka Daniela-Kofiho Kyereha. Do zápasu dost možná nakouknou záložník Jonathan Schmid a forvard Nils Petersen, kteří se po sezoně s SCF rozloučí, a v pátek tak mají poslední možnost ukázat se domácím příznivcům. Wolfsburg nehlásí žádné nové absence, dál mu tak scházejí obránci Maxence Lacroix s Paulem Otáviem a útočník Lukas Nmecha.

SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Flekken - Sildillia, Ginter, Lienhart, Günter - Höfler, Eggestein - Sallai, Höler, Grifo - Gregoritsch

VfL Wolfsburg - pravděpodobná sestava:
Casteels - Bornauw, Guilavogui, Van De Ven - Baku, Arnold, Svanberg, F. Nmecha, Kamiński - Wimmer, Wind

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.22 - 3.83 - 3.18

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Bayern Mnichov
32
20
8
4
89 : 34
68
2
Borussia Dortmund
32
21
4
7
78 : 42
67
3
RB Lipsko
32
18
6
8
57 : 38
60
4
Union Berlín
32
17
8
7
48 : 34
59
5
SC Freiburg
32
16
8
8
48 : 42
56
6
VfL Wolfsburg
32
13
10
9
56 : 44
49
7
Bayer Leverkusen
32
14
7
11
55 : 44
49
8
Eintracht Frankfurt
32
12
10
10
54 : 49
46
9
1. FSV Mainz 05
32
12
9
11
51 : 49
45
10
1. FC Köln
32
10
11
11
47 : 51
41
11
Borussia Mönchengladbach
32
10
9
13
48 : 53
39
12
Werder Brémy
32
10
5
17
50 : 62
35
13
FC Augsburg
32
9
7
16
42 : 58
34
14
TSG Hoffenheim
32
9
5
18
43 : 54
32
15
VfL Bochum
32
9
4
19
36 : 71
31
16
Schalke 04
32
7
9
16
31 : 65
30
17
VfB Stuttgart
32
6
11
15
40 : 55
29
18
Hertha BSC
32
6
7
19
39 : 67
25

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
Rudnevs

Nils Petersen - legenda Bundesligy.

Kto sa nechce lúčiť gólom, ktorý rozplače jeho vlastnú manželku, na zaplnenom štadióne jeho klubu?

Toto sú emócie, toto je Bundesliga.

Danke Nils.

Reagovat
andrew96

Reagovat
Keboto

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
MarcoBanco

Schalke 1’ a 1:0 aspoň takto udržať a snad to uz bude stacit na zachranu

Reagovat
Rudnevs

Ach Schwolow Schwolow... toto nás bude stáť ligu

Reagovat
monty25

To předtím nebyl faul?

Reagovat
Rudnevs

Tak pol na pol. Ale gól kvôli tomu asi rušiť nechcel.

Reagovat
monty25

Tak faul buď je, nebo není. Za mě byl.

Reagovat
Rudnevs

Tak teda zbohom Hertha, auf wiedersehen, nič v zlom ale nikto ten zostup nepotrebuje tak moc ako vy. Ale nebojte sa, my vás hneď o týždeň na ceste do druhej ligy doplníme. S Lipskom hrať vôbec nevieme, tí nás väčšinou rozmelú ako v mlynčeku, podobne ako Bayern, čiže výhru neočakávam.

Snáď postúpi aspoň HSV, lebo jednak to buduci rok s tou konkurenciou terajších zostupujúcich budú mať ťažké a druhak by to bolo aspoň niečo pozitívne, ináč z druhej polovice bundesligy bude budúci rok opäť paskvil so samými Heidenheimami, Bochumami, Augsburgmi a Darmstadtmi,…

Reagovat
Arne

Spis "ten sestup si nikdo nezaslouzi vic nez vy..." Za tech 4-5 let totalniho amaterismu.

Neni moc pripadu, kdy sestup pomohl, a tady to opravdu neplati... Doufam ze nejak dostanou licenci na druhou ligu a ze Dynamo dotahne ten postup. Do toho dva z trojice S04/VfB/HSV a bude to zajimava sezona. Akorat ze tentokrat se rychly navrat tezko povede.

Reagovat
Rudnevs

Ja by som nebol taký pesimistický. Hertha bude budúci rok v druhej lige silným hráčom, tým som si istý. A zrejme najväčším favoritom na postup späť. Nechcem povedať blbosť, ale stále za vami stojí tá skupina investorov, však? Tí vás nenechajú len tak padnúť.

Nám ten prvý zostup urobil pomerne dobre. Nie síce po finančnej stránke, to nepomôže nikomu, ale je to do určitej miery koniec trápenia, premena toho kádru, vyhádzanie všetkých tých žoldákov,…

Reagovat
Arne

Investor je novy, Windhorst je pryc... Nejaky typek kolem toho licencniho procesu rikal, ze takhle vazny pripad tam jeste nemeli.

Reagovat
Rudnevs

Práve som o tom čítal, je to horšie než som si myslel. Vraj je tam stále 40 miliónová diera, ktorú treba zalepiť a k tomu sa im pri licenčnom konaní nepozdáva práve ten nový investor, ktorý do toho vraj chce zasahovať... Nevieš ako to presne je s 777 Partners? Chcú do Herthy nejak inestovať (na prestupy, zacelenie dlhov) alebo proste len kúpili podiel od Windhorsta a dúfajú, že to predajú, až bude mať Hertha vyššiu hodnotu?

Reagovat
andrew96

Vorwãrts Rasenball, Leipzig überall!

Reagovat
Rudnevs

Stolz des Ostens, nur der RB!

Reagovat
vladino10

Red Bull mit Coooola...red bull mit Wodka

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
eder

Somr šlápnul na Kemra. Mané pochcal Sané...

Reagovat
Bayern +

Laimer nevedel či sa ma radovať alebo nie každopádne ak nás pripraví o titul tak dopadne horšie jak Sabitzer...

Inak čo robi Mario Gomez medzi funkcionármi Lipska?

Reagovat
Breze

Je technickym riaditelom v Red Bull Soccer International.

Reagovat
Rudnevs
Reagovat
Breze

Velmi chcem verit, ze ked Bayern neda titul, tak Salihamidzic a Kahn skoncia vo vedeni. Hrozny amaterizmus z ich strany, iba tahaju Bayern dole.

Reagovat
Bayern +

A samozrejme aj Tuchel. Veď to je kolosálna hanba takto prejebať všetky tri trofeje.

Reagovat
10

škoda, že to Dortmund tradičně posere

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Kily

neprohra Augsburgu je asi jediná věc, kterou si dneska jsem doopravdy jistý

Reagovat
10

já si pamatuju několik zápasů, kdy mi Augsburg v takových zápasech dojebal tiket, určitě to bylo minimálně jednou i v zápasech s BvB...i ta bilance H2H naznačuje, že to asi není úplně oblíbenej soupeř

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Bayernista18

Bojim se, že to Dortmund stejně podělá...

Reagovat
bayern987

Konečná, Kahn s tím idiotem by měli okamžitě rezignovat za vyhazov Nagelsmanna. Musíme koupit hroťáka, ale proboha ne Kola Muaniho. Mané, Gnabry/Sané, Cancelo... poděkovat jim a rozloučit se. Všemi opěvovaný Musiala od začátku roku 23z 3 góly, v LM žádný, musí zlepšit efektivitu jinak jsou všechny ty kličky k hovnu. Pavard hrál celkem slušně tuhle sezónu, ale to snad není ani možný kolik on u nás už zavinil penalt, neskutečná neohrabanost.

Nezbývá než doufat, že nám Augsburg nebo Mohuč pomůžou.

Reagovat
Martin9719

#karmaforjulian

Reagovat
Breze

Reagovat
Breze

Pokial sa chceme zbavit Kahna a toho druheho, tak Dortmund musi vyhrat titul. V opacnom pripade sa bojim, ze by to ustali.

Reagovat
Martin9719

Já osobně takovej bordel a lhaní si sami sobě v Bayernu nepamatuju. Zkrátka být tam Hoeness a Rummenigge tak se tohle nestane.

Reagovat
Bastaron

Reagovat
godwood

Reagovat
Rudnevs

Nie, Hoeneß a Rummenigge s Bayernom nikdy titul neprehrali.

Reagovat
Slavia10

To jako vážně ten titul opravdu letos chceš? Víš o tom, že jestli vyhrajete titul, tak v létě přijde Laimer, prodlouží se Cancelo a to bude všechno. Protože Brazzo a Kahn to označí za úspěšnou sezónu a že je potřeba pokračovat v nastavené cestě. Fandové Bayernu by si měli nejvíc přát titul BVB, jinak brzy uvidíš nejslabší Bayern za 30 let..

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
smazaný uživatel

To vyzerá, ako by ho naháňali štyri rozzúrené býky.

Reagovat
Kily

Reagovat
Heresy

Reagovat
Eichel

Ja by som sa len chcel spýtať.. ak Bayern skončí druhý, tak bude v druhom koši pri losovaní LM a Barca ako víťaz la ligy v prvom ? Oni to snáď robia naschvál.

Reagovat
Mönchengladbach

Ano, dělají to jen kvůli tomu, aby v LM dostali Barcelonu a měli tak jistých šest bodů.

Reagovat
JarousFCB

Koubek slušně čaruje, hajzl

Reagovat
JarousFCB

Tak jestli to nezvládnou ani teď, tak už ten titul asi fakt nechtějí.

Reagovat
FCSL

Koubek vychytá Bayernu titul

Reagovat
Coutinho10

to vypadá, že Dortmund je německá verze Slavie

Reagovat
Spikous

Bayern tragická sezóna a Dortmund im ten titul aj tak nezoberie lebo ho azda ani nechcú

Reagovat
Coutinho10

nakonec teda BVB už vede, ale pokud nedají druhej, tak nic jistýho, Augsburg nebezpečnej i v 10 + ještě 1 kolo

Reagovat
herbage

Tuchelovi se konečně po letech snahy podaří přinést titul pro BVB

Reagovat
JarousFCB

Kuš kurva už vidím ty dva slepené góly Augsburgu v nastavení

Reagovat
Agent z Melmacu

piču drž

Reagovat
JarousFCB

Však jsem jen nechtěl, aby to zakřikl. já to přeji Dortmundu

Reagovat
Hyrax

Stindl <3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele