Evropské trucky v italském Misanu povodně nezastavily.

FIA ETRC 2023 začíná v Misanu

FIA ETRC se po zimní pauze poprvé letos objeví na autodromu v italském Misanu.

Misano leží v provincii Emilia Romangna, kterou také zužovaly deště, ale nebyly tak intenzivní, jako na jiných místech a po posledních bezpečnostních prohlídkách se závody Goodyear FIA ETRC nakonec uskuteční a závodní sezóna rychlých kamionů může směle začít.

 

Loňský rok přinesl bohužel smutnou zprávu českým fanouškům, když Buggyra skončila s programem FIA ETRC. Adam Lacko se však podle posledních zpráv z českého týmu objeví při závodech v Mostě s truckem Buggyra Academy. Alespoň malá náplast na tak smutnou zprávu z konce loňské sezóny.

Loňský ročník celkem s přehledem vyhrál Maďar Norbert Kiss, Jochen Hahn a Sascha Lenz už to tak jasné neměli, ale pro Hahna rozhodl poslední závod a Adam Lacko s Buggyrou nakonec získal čtvrté místo v evropském truckovém kolbišti, což není vůbec špatný výsledek. Celkem loni bodovalo 19 jezdců, někteří startovali v tzv. Race by Race, znamená, že se přihlašovali jen k jednotlivým závodům FIA ETRC.

 

Kalendář závodů trucků letos začíná v Misanu, navštíví dále autodromy Slovakia Ring, Poznaň, Nürburgring, Most, Zolder, Le Mans a Jaramu. Kromě již zaběhlých autodromů, které kamiony každý rok jednou navštíví letos přibyla polská Poznaň. České diváky jistě potěší závod na autodromu v Mostě, který každoročně přitahuje velké množství diváků a má zde velkou tradici.

Autodrom v Mostě letos slaví 40let od otevření a tak se možná můžeme těšit i na nějaký atraktivní doprovodný program. Němci se těší na svůj velký svátek na Nürburgringu, a závěr sezóny patří autodromu Bugatti v Le Mans a v tu dobu ještě s dobrým počasím španělskou Jaramu, která patří k tradičním uzavíračům sezóny FIA ETRC.

 

Český jezdec tedy ve startovní listině po dlouhých letech nebude, vzpomínat můžeme nejen na Adama Lacka, ale i na Davida Vršeckého, Frankie Vojtíška, Standu a Michala Matějovských, nebo na průkopníky se značkou Liaz, mezi které patří nejen Frankie, ale také Jiří Moskal nebo Karel Patočka a zapomenout nesmíme ani na Martina Koloce. Jednu sezónu se v kamionech ukázali také Jaromír Malý se Sisu, nebo mostecký Michal Dolák s MANem.

Letos zůstává velkým favoritem opět Maďar Norbert Kiss s MANem. Uzmout mu co nejvíce bodů a zabojovat o titul s ním budou opět chtít staré známé firmy, tedy Jochen Hahn z Německa, jeho krajané Sasha Lenz s MANem v nových barvách Apollo Tyres, André Kursim na Ivecu, se kterým pojede také Steffi Halm a navrátilec Španěl Luis Recuenco.

Ke stálicím patří již roky Rodriguezové z Portugalska, José nebude chybět ani letos. Další zájemce o titul FIA ETRC Španěl Albacete pojede opět v týmu Lutze Bernaua s vozem MAN. Dvě Scanie představí Stefen Faas a Heinrich Hecker.

Rozrůstá se pole Angličanů. Kromě Jamie Andersona s MANem uvidíme ještě Marka Taylora a Johna Newella. Doufejme, že se při některých závodech objeví i Race by Race jezdci a uvidíme třeba francouzské, nebo i další závodníky, třeba Polák Ostaszewski.

Těšíme se na první souboje v Misanu, kde se již počasí umoudřilo a spolu s vámi budeme sledovat první letošní Goodyear FIA Truck Racing Championship.

 

 

Vláďa Rožánek, FIA ETRC 2023