Satoranský s Veselým si finále Euroligy nezahrají, jejich Barcelona opět vypadla s Realem Madrid

Basketbalisté Tomáš Satoranský a Jan Veselý si o titul v Evropské lize nezahrají. Barcelona podlehla v semifinále Final Four tradičnímu rivalovi Realu Madrid 66:78 a v neděli ji v Kaunasu čeká boj o třetí místo. Real se utká o rekordní jedenáctý triumf v soutěži s Olympiakosem Pireus, který zdolal díky obratu ve třetí čtvrtině Monako 76:62.

Kaunas (Litva) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Satoranský

Tomáš Satoranský | Zdroj: Profimedia

Jednatřicetiletý Satoranský, jenž se po šesti sezonách v NBA dostal do prvního Final Four v kariéře, zaznamenal v utkání sedm bodů, 11 doskoků a tři asistence.

Murray v závěrečné čtvrtině zazářil a dotáhl Denver k obratu. Nuggets vedou v play-off nad Lakers 2:0

Číst článek

Porážku neodvrátil ani sedminásobný účastník závěrečného turnaje Veselý, který přidal čtyři body, šest doskoků a jednu asistenci. Nejlepším střelcem Barcelony byl s 16 body Álex Abrines. Real táhl Walter Tavares, který nasbíral 20 bodů a 15 doskoků.

Barcelona prohrála s Realem třetí ze šesti vzájemných zápasů v sezoně. Proti „Bílému baletu“ neuspěla v semifinále Euroligy už loni, kdy mu podlehla 83:86. Katalánský tým přišel o šanci získat v soutěži třetí titul po letech 2003 a 2010.

Barcelona zahájila duel povedenou tříbodovou palbou. V první čtvrtině sice netrefila ani jeden pokus za dva body, ale díky šesti trojkám držela s Realem skóre 18:18.

Trenér Šarunas Jasikevičius přišel na chvíli ve druhé části o litevského rozehrávače Rokase Jokubaitise, který si po jednom ze soubojů ulomil dva zuby. Barcelona pokračovala v úspěšné střelbě z dálky a do přestávky si vypracovala vedení 42:36.

Zvýraznit náskok mohl ještě Satoranský trefou přes půl hřiště, ta ale přišla po zaznění klaksonu. Reprezentační rozehrávač měl tou dobou sedm bodů.

Satoranského trefa z půlky nebyla uznána

Real po následných dvou nevyužitých trestných hodech Veselého ožil a díky patnácti bodům v řadě otočil na 54:47. Barcelona ještě na začátku závěrečné části vyrovnala, v důležité pasáži ale pomohl Realu devíti body za sebou Sergio Rodríguez. „Bílý balet“ v závěru už náskok udržel a může dál navázat na dosud poslední triumf z roku 2018.

Řecký finalista

Druhým finalistou je Olympiakos Pireus. Vítěz základní části oplatil Monaku dvě porážky z dlouhodobé fáze soutěže.

K triumfu mu pomohl 19 body nejlepší střelec Saša Vezenkov. Blízko k double double byl jeho spoluhráč Kostas Papanikolau, jenž k 15 bodům přidal osm doskoků. Za Monako dali 17 bodů Mike James a Elie Okobo. Olympiakos dál živí naději čtvrtý euroligový titul. Naposledy uspěl v soutěži před deseti lety.

Řecký tým postoupil do svého prvního finále Evropské ligy od roku 2017. Už má jistotu, že vylepší loňské čtvrté místo.

Final Four Evropské ligy basketbalistů v Kaunasu - semifinále:

Olympiakos Pireus - Monako 76:62 (14:20, 29:41, 56:43)
Nejvíce bodů: Vezenkov 19, Papanikolau 15, Fall 12 - Okobo a James po 17, Loyd 11.

Barcelona - Real Madrid 66:78 (18:18, 42:36, 55:58)
Nejvíce bodů: Abrines 16, Laprovittola 12, Kuric 11 (Satoranský 7 bodů, 11 doskoků, 3 asistence, Veselý 4 body, 6 doskoků, 1 asistence) - Tavares 20, Hezonja 14, Rodríguez 12.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme