Bundesliga - souhrn 33. kola: BVB vystřídalo Bayern na čele

19.05.2023, 22:23, aktualizováno 21.05.2023, 21:26
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Dortmundu (© AFP)

Marco Rose v čele Lipska svému bývalému klubu výrazně vypomohl, když porazil Bayern Mnichov 3:1. Dortmund zareagoval výhrou v Augsburgu a kolo před koncem má na prvním místě dvoubodový náskok. Freiburg po dvou porážkách zabral a doma porazil Wolfsburg, díky tříbodovému zisku zůstává ve hře o Ligu mistrů. Nejvyšší soutěž naopak opouští Hertha, Stuttgart si polepšil...

Bayer Leverkusen - Borussia Mönchengladbach 2:2

21.05.2023 19:30

Góly: 15. Amine Adli, 20. Kerem Demirbay - 58. Jonas Hofmann, 90. Lars Stindl

Bayer ve čtvrtek vypadl v semifinále Evropské ligy a v předposledním 33. kole proti Mönchengladbachu začal velmi dobře, když přesně po dvaceti odehraných minutách vedl o dvě branky, ovšem nadějné rozehraný duel do úspěšného konce nedotáhl a po remíze 2:2 si opět zkomplikoval boj o konečné šesté místo zaručující předkolo EL. V tuto chvíli má na kontě padesát bodů a před sedmým Wolfsburgem je o jediný bod.

Svěřenci španělského trenéra Xabiho Alonsa na závěr zavítají na půdu zachraňující se Bochumi a nutně potřebují zvítězit, jelikož Vlci se utkají s jistě sestupující Herthou. Hosté vsítili vyrovnávací branku v poslední minutě základní hrací doby a patří jim jedenáctá příčka se čtyřiceti body, v závěrečném kolem budou na dálku bojovat s Kolínem nad Rýnem o konečnou desátou pozici. V domácím dresu opět nenastoupil zraněný český útočník Patrik Schick, jeho krajan Adam Hložek naskočil do hry jako střídající hráč v 84. minutě.

Bayer vstoupil do tohoto nedělního duelu naprosto skvěle a hned svou první vážnější akci po čtvrthodině hry přetavil ve vedoucí gól. Po kombinaci ve středu hrací plochy vymyslel Piero Hincapié famózní kolmici na pravou stranu pro Amineho Adliho, který svůj únik zakončil s grácií a z mírného úhlu propálil bezmocného brankáře Olschowskyho. Vzápětí neuběhlo ani dalších pět minut a rozdíl ve skóre byl dokonce dvoubrankový.

Domácí znovu předvedli vynikající přízemní kombinaci a po výborném pasu Frimponga z pravého křídla si seběhl do brankového území protivníka důrazný Kerem Demirbay, jenž prudkou hlavičkou chladnokrevně rozvlnil síť. Hosté ve zbývajícím průběhu první půle přidali a chtěli alespoň snížit, jenomže Weiglovi byl odmáván ofsajd a a nebezpečnou střelu Lainera dokázal zkrotit ve svých rukavicích pozorný gólman Hrádecký.

Mönchengladbach pokračoval v tlaku i po změně stran a kýženého snížení se dočkal v 58. minutě. Zpětnou nahrávku Bakkera totiž špatně zpracoval Hrádecký a jeho obrovské hrubky využil Jonas Hofmann, neboť střelou z dvanácti metrů i přes snahu vracejícího se Taha přeci jen dostal míč o kousek za brankovou čáru.

Poté se nic zásadního nedělo a teprve v závěrečné desetiminutovce se hra opět rozhýbala. Lars Stindl nejprve svým volejem ze šesti metrů těsně minul prostor tří tyčí, ale v 90. minutě už vsítil vyrovnávací gól, jelikož po chybné rozehrávce Amiriho obdržel zpětnou nahrávku od Thurama a z deseti metrů se trefil k protější konstrukci. Leverkusen v nastaveném čase potkala ještě jedna pohroma, když byl přímo vyloučen Hincapié za ostrý zákrok na Weigla.

Více informací k zápasu

FC Augsburg - Borussia Dortmund 0:3

21.05.2023 17:30

Góly: 59. Sébastien Haller, 84. Sébastien Haller, 90+3. Julian Brandt

Fotbalisté Dortmundu využili ve 33. kole Bundesligy dlouhou početní výhodu a na hřišti Augsburgu zvítězili 3:0. Borussii pomohlo vyloučení Felixe Uduokhaie ze 38. minuty, které po změně stran hned dvakrát využil Sébastien Haller a v nastavení také Julian Brandt. Na jejich zakončení byl krátký Tomáš Koubek, jenž si však kromě inkasovaných gólů připsal hned několik skvělých zákroků. Včely se díky zisku tří bodů dostaly do čela tabulky nad Bayern a k mistrovským oslavám jim stačí v posledním kole porazit před vlastním publikem Mohuč.

Soupeřem Dortmundu byl Augsburg, na jehož hřišti BVB nevyhrálo už více než tři roky. Nyní však měla Borussia skvostnou formu. V posledních dvou zápasech vyslala na soupeře 53 střel, z nichž vytěžila 11 gólů. Velkou měrou k této statistice přispěl Donyell Malen, jenž se prosadil v sedmi z předchozích osmi bundesligových duelů.

Využít zaváhání Bayernu a dostat Dortmund do čela chtěl už v páté minutě Brandt. Ten ovšem z dálky těsně přestřelil. Velkou parádu následně mohl předvést Haller, který se ve vápně prokličkoval až před Koubka, ale ten ukázal skvělé reflexy. Český brankář dokázal zlikvidovat i tvrdý pokus Brandta z hranice šestnáctky. Ve 38. minutě nastala pro Bavory velká komplikace, protože Uduokhai obdržel červenou kartu za zmaření jasné gólové akce. Po nařízené standardce se k hlavičce procpal Niklas Süle, trefil ovšem pouze pravou tyč.

Ve druhé půli se jako první předvedl Emre Can a chyběl mu kousek štěstí, aby se radoval. Jeho rána zpoza vápna totiž orazítkovala jen levou tyč. Lépe se v 59. minutě vedlo Hallerovi, který se skvěle uvolnil a z úhlu propálil českého brankáře. Bavoři se ale po inkasovaném zásahu nevzdali. Srovnání ovšem odmítl Irvin Cardona, když po samostatném úniku mířil pouze do gólmana. Vedení Včel mohl navýšit Brandt, jenž se odhodlal k ráně zpoza vápna. Ta letěla přesně, ale Koubek vytasil další skvělý zákrok. Poradil si i s následující dělovkou, nicméně na dorážku Hallera byl český brankář krátký. Aktivní Brandt se nakonec také dočkal gólu, když po průnikové přihrávce v nastaveném čase zamířil přesně na vzdálenější tyč.

Borussia zvítězila a díky prohře Bayernu je velmi blízko bundesligovému titulu. Poslední kolo čeká Dortmund 27. května doma proti Mohuči, Augsburg zakončí sezonu ve stejný den na hřišti Gladbachu.

Více informací k zápasu

1. FSV Mainz 05 - VfB Stuttgart 1:4

21.05.2023 15:30

Góly: 23. Marcus Ingvartsen - 41. Wataru Endo, 64. Serhou Guirassy, 78. Chris Führich, 90+1. Tanguy Coulibaly

Velmi důležitý krok na cestě za záchranou udělal Stuttgart. VfB trochu překvapivě zvítězilo v Mohuči vysoko 4:1 a kolo před koncem Bundesligy je na patnácté příčce. Hosté strhli vyrovnané utkání na svojí stranu zhruba po hodině hry. Mezi střelce se zapsali na domácí straně Ingvartsen, za hosty se prosadili Endo, Guirassy, Führich a Coulibaly.

Je to výhra, která může mít pro Stuttgart cenu zlata. Tradiční bundesligový celek má vše ve svých rukou, navíc v posledním kole bude mít výhodu domácího prostředí.

VfB nebylo v Mohuči favoritem a tím spíš, že ve 23. minutě poprvé inkasovalo. Barreiro zahrál rohový kop a zmatky před brankou ukončil pohotově Marcus Ingvartsen. Po hříchu to byl jeden z mála světlých okamžiků jinak nezáživné hry. Góly ale padaly a před koncem poločasu se dočkal i Stuttgart. Zmatky tentokrát dopustila domácí strana a Wataru Endo vyrovnal na 1:1.

Stuttgart cítil šanci, že by utkání mohlo strhnout na svojí stranu a přesně to se také stalo. Závar po rohovém kopu ukončil Serhou Guirassy. Domácí odpověď nepřišla. Mohuč působila nemasným a neslaným dojmem a VfB toho v závěru ještě několikrát využilo.

V 78. minutě předvedl Chris Führich pěknou individuální akci, při které si obhodil Bella a překvapil brankáře Dahmena - 3:1. Třetí branka přiblížila hosty k důležitým třem bodům. Hned vzápětí mohla Mohuč korigovat, ale Bredlow se vytasil s parádními kousky a svůj tým podržel.

Střelecký koncert týmu z Bádensko-Württemberska ukončil v nastaveném čase čtvrtou brankou Tanguy Coulibaly. VfB Stuttgart zvítězil jasně 4:1 a tři body ho kolo před koncem Bundesligy katapultují na nesestupovou patnáctou příčku.

Více informací k zápasu

Bayern Mnichov - RB Lipsko 1:3

20.05.2023 18:30

Góly: 25. Serge Gnabry - 65. Konrad Laimer, 76. Christopher Nkunku (pen.), 86. Dominik Szoboszlai (pen.)

Domácí se sice ujali vedení, jenže druhá půle se nesla v režii saského týmu. Ten nejenže si zajistil v tabulce třetí příčku, zároveň nabídnul Dortmundu šanci se poprvé od sezony 2011/2012 radovat ze zisku Meisterschale.

Tuchelova skvadra na soupeře vlétla, ale nejblíže ke vstřelení branky by měla tehdy, kdyby rozhodčí Deniz Aytekin posoudil Goretzkův pád v pokutovém území po čtvrt hodině hry jako penaltový. Nestalo se, a tak přišla akce, při které Jamal Musiala pobídnul Thomase Müllera, jenže ten sbírku dosavadních sedmi branek nerozšířil.

Zato zaznamenal osmou asistenci, jelikož po přihrávce od Joãa Cancelo pošťouchnul Serge Gnabryho, jehož střela pravačkou se otřela o tyčku a přinesla domácímu mančaftu vedení - 1:0. Navýšit jej mohl krátce po rozehrávce Musiala, kdyby necílil jen do boční sítě. Nadále se jinak hrálo ve výborném tempu a z něj pramenily další příležitosti.

Tu první si na konto připsal Dominik Szoboszlai a Yann Sommer musel poprvé předvést svoje umění. Při střele Christophera Nkunkua měl i trochu štěstí, že francouzský forvard mířil právě do míst, kde se v ten moment švýcarská jednička bavorského velkoklubu vyskytovala. Dobrou pasáž v podání RB chtěl korunovat Dani Olmo, leč ani jemu nebylo přáno.

Na opačném pólu si vylámali zuby na Janisovi Blaswichovi Jamal Musiala i Kingsley Coman. Leon Goretzka občas chodí na trávník s ofenzivními úkoly, nicméně těsně před ochodem do šaten především potěšil nástupce kouče Nagelsmanna čistým odebráním balonu Danimu Olmovi, který už stál ve velmi zajímavé pozici.

Po změně stran na trávník vyběhlo ještě odhodlanější Lipsko. Za svou aktivitu byli die Roten Bullen odměněni v 65. minutě, kdy se po rychlém protiútoku míč se štěstím dostal ke Konradu Laimerovi, a jeho rána pod břevno znamenala vyrovnání - 1:1. V 73. minutě Szoboszlai domácí jedničku nepřekonal, takže k obratu ve skóre došlo až 180 sekund poté.

Benjamin Pavard ve vlastní šestnáctce fauloval Christophera Nkunkua, přičemž sám domácí bek mohl děkovat sudímu, že mu v rychlém sledu neudělil druhou žlutou kartu. Sám faulovaný při penaltové exekuci volil jistotu, tedy zakončení do středu brány - 1:2. Ani po jednom ze svou pokusů střídajícího Mathyse Tela se vyrovnání nekonalo, tudíž znovu přišla řada na soupeře.

Laimerova dalekonosná navštívenka nebyla přesná. Nkunku se musel sklonit před Sommerem, který držel akcie obhájce titulu nad vodou. Avšak v minutě pětaosmdesáté zahrál Noussair Mazraoui ve vápně rukou, takže přišla na pořad podvečera další "pětka". Sommer sice tentokrát vystihnul směr, přesto měl Dominik Szoboszlai mnoho důvodů k radosti - 1:3. A s ním i všichni Rudí býci, kterým pranic nemuselo vadit, že Emil Forsberg v nastavení minul zařízení.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Union Berlín 4:2

20.05.2023 15:30

Góly: 22. Ihlas Bebou, 36. Andrej Kramarić (pen.), 90. Andrej Kramarić, 90+9. Munas Dabbur - 45+4. Danilho Doekhi, 90+5. Aïssa Laïdouni

Hned tři ze šesti branek padly v poslední minutě řádné hrací doby a později. Více radosti měli nakonec domácí, za které se střelecky opět probudil Andrej Kramarić. Berlínský celek má navzdory osmé prohře v sezoně post zaručující účast v Lize mistrů stále ve svých rukou.

Otevírací dvacetiminutovka i kvůli neklidu na tribunách nepřinesla mnoho zajímavého. Až v jejím závěru se osmělil Kevin Behrens, ale nemířil přesně. Na rozdíl od Ihlase Beboua, který na opačné straně hřiště využil obrovského zaváhání Dioga Leiteho, přičemž ve finále nepomohla ani horlivá snaha Doekhiho, jenž balon před čárou nezastavil - 1:0.

V době, kdy končila úvodní půlhodina, to zkusil Rani Khedira. Neproměnil, což byla veliká škoda pro výběr Urse Fischera, neboť ve 33. minutě fauloval Diogo Leite aktivního Christopha Baumgartnera a sudí Dingert po prohlédnutí záznamu nakonec ukázal na penaltový puntík, ze kterého se s obrovskou porcí štěstí prosadil Andrej Kramarić - 2:0.

V závěru poločasu nejprve minul Behrens, avšak hosté se přeci jenom dočkali snížení. Christopher Trimmel nacentroval od rohového praporku přesně na Danilha Doekhiho, jehož hlavička se od břevna odrazila na místo určení - 2:1. Asistent u této trefy střílel zkraje druhého poločasu sám, jenže prostor mezi třemi tyčemi minul.

Podobně si zanedlouho počínal i jeho kolega Sheraldo Becker, kterého v 64. minutě ukázkově vychytal Oliver Baumann. I dál se hrálo v dobrém nasazení. Další zakončení patřilo Bebouovi, avšak na Frederika Rønnowa si nepřišel. Dvoubrankový náskok své družině vrátil Kramarić, když z bezprostřední blízkosti skóroval a vytěžil tak maximum ze skvělé práce Munase Dabbura, jenž na levé straně vápna výtečně obešel obránce - 3:1.

Pakliže se v PreZero Areně našel v ten moment někdo (a že takových zřejmě vůbec nebylo málo), kdo si myslel, že je dočista hotovo, ten se docela spletl. Protože právě tehdy, když bylo z nastaveného času ukrojeno pět minut, vykřesal jiskřičku naděje Aïssa Laïdouni, jelikož se k němu po zblokovaném pokusu odrazil míč, a ten skrytou skákavou střelou uklidil k levé tyči - 3:2.

Poslední slovo této divácky atraktivní partie však měla opět skvadra Pellegrina Matarazza. V úplně poslední minutě přiťuknul Kramarić rozběhnutému Dabburovi, který využil zaváhání Josipa Juranoviće a díky zakončení na bližší (pravou) tyč dal výsledku jeho konečnou podobu - 4:2.

Více informací k zápasu

Hertha BSC - VfL Bochum 1:1

20.05.2023 15:30

Góly: 63. Lucas Tousart - 90+4. Keven Schlotterbeck

Jedno kolo před koncem aktuální sezony je jasné, že berlínské derby se na bundesligové úrovni v příštím ročníku neuskuteční. Rozhodla o tom trefa Kevena Schlotterbecka ze samotného závěru zápasu. Kouzlo Pála Dárdaie tentokrát nezafungovalo i proto, že přebíral tým v mimořádné složité situaci. Oproti tomu v táboře die Unabsteigbaren se bude muset o setrvání bojovat až do poslední chvíle.

První dobrou šanci této partie si na konto připsal Philipp Hofmann. Prostor mezi třemi tyčemi ale netrefil. Lucas Tousart po čtvrt hodině hry sice ano, nicméně jeho střela nemohla Manuela Riemanna vystrašit. Čtyřiatřicetiletý brankář si pak výborně pohlídal akci Richtera s Lukébakiem. Za 180 sekund sice poslední jmenovaný dopravil míč do brány, jenže sudímu Felixovi Brychovi bylo kolegou u videa doporučeno tenhle zásah kvůli předchozímu faulu neuznat.

Následně si dělal prostor Christopher Antwi-Adjej, jehož rána nebyla špatná, přesto vedení hostům nezajistila. Po půl hodině hry neuspěl ani Takuma Asano a po něm jeho spoluhráč Philipp Föster, který pro změnu mířil o kousek vedle. Do konce úvodního dějství se ještě jednou osmělil Lukébakio. Riemann zůstal stát, což se ukázalo býti nejideálnějším řešením.

o změně stran o sobě dal vědět Stevan Jovetić, když o pár decimetrů překopnul bochumskou svatyni. Hofmann a pětadvacetiletý Belgičan Lukébakio zahodili i svoje další možnosti, a tak musel skóre zápasu "rozseknout" až Lucas Tousart, který si v 63. minutě naskočil na Richterův centr od rohového praporku. A protože míč zapadnul k pravé tyči, mohl se francouzský záložník radovat - 1:0.

Krátce po rozehrávce ztroskotal Takuma Asano na velice pozorném Christensenovi, zatímco po Schlotterbeckově první snaze zvonila za zády dánského gólmana branková konstrukce. Sedmdesát tisíc diváků na Olympijském stadionu vidělo vyrovnávací trefu v poslední minutě. Od rohového praporku centroval Kevin Stöger a jeho jmenovec Schlotterbeck se hlavou postaral o to, že Stará dáma letos nedosáhne ani na baráž. Po deseti letech sestupuje.

Více informací k zápasu

Schalke 04 - Eintracht Frankfurt 2:2

20.05.2023 15:30

Góly: 1. Simon Terodde, 85. Sebastian Polter - 21. Daichi Kamada, 59. Tuta

O záchranu bojující celek sice šel do vedení už v úvodní minutě, jenže soupeř dokázal otočit skóre, takže die Königsblauen byli nakonec rádi, že se jim v poslední desetiminutovce podařilo zásluhou Sebastiana Poltera alespoň vyrovnat. A zatímco Orli jistojistě zakončí sezonu 2022/2023 v horní polovině tabulky, Alex Král a spol. mají tu nevýhodu, že se ve finálním kole střetnou s Lipskem.

Simon Terodde ve 2. Bundeslize nastřádal 172 gólů a je jejím historicky nejlepším střelcem. To ovšem neznamená, že by se nedokázal prosadit mezi elitou. V tomto duelu s Eintrachtem k zaznamenání páté branky potřeboval 47 sekund. Rodrigo Zalazar rozehrál standardní situaci přímo na jeho hlavu, od které míč směřoval do sítě - 1:0.

Po čtvrthodině hry chtěl vedení navýšit Alex Král, jenže do dráhy jeho střely si stoupnul jeho vlastní spoluhráč. Moritz Jenz měl tudíž ke gólu určitě blíž, avšak místo navýšení náskoku se konalo vyrovnání. Ve 21. minutě se o něj postaral Daichi Kamada, který dostal ve vzdálenosti osmnácti metrů od domácí svatyně dost prostoru na to, aby pravačkou zaskočil Alexandera Schwolowa - 1:1.

Rozhodčí Daniel Schlager si ještě musel ověřit, že se vstřelením gólu nedošlo k porušení pravidel. Nerozhodný stav ale platil, a změnit se mohl až v závěru poločasu, kdyby Kenan Karaman dotáhnul svoji akci do zdárného konce. Nestalo se, takže do druhé pětačtyřicetiminutovky zůstávaly šance otevřené na obou stranách barikády.

Ve druhém dějství se hrálo de facto v poklidu. To se změnilo až v době, kdy se hodina hry stávala minulostí. Almamy Touré z pravého křídla přihrál před bránu, kde si Tuta pohlídal ofsajdovou hranu a svým volejem ze čtyř metrů nedal muži v rukavicích příležitost zasáhnout - 1:2. Glasnerův výběr, který na začátku června čeká ještě finále DFB-Pokalu, tedy otočil průběh tohoto klání ve svůj prospěch.

Jenže v Gelsenkirchenu dobře vědí, o co hrají. Dál zlobil především Rodrigo Zalazar, nicméně ještě k jednomu pokusu se dostal i Alex Král. V 80. minutě znovu hlavičkoval jeho spoluhráč Moritz Jenz a Kevin Trapp předvedl parádní zákrok. Bývalý gólman PSG však v rámci této partie nakonec přeci jen inkasoval dvakrát.

V 85. minutě obral Henning Matriciani na levém křídle Tourého, načež Tobias Mohr nacentroval na přední tyč, kde pravačkou okamžitě uklízel Sebastian Polter. Domácí příznivce mohl v nastaveném čase pořádně zchladit střídající Éric Dina-Ebimbe, jenže k nelibosti příznivců a příznivkyň klubu z města nad řekou Mohan selhal.

Více informací k zápasu

Werder Brémy - 1. FC Köln 1:1

20.05.2023 15:30

Góly: 73. Romano Schmid - 36. Steffen Tigges

Zatímco lednové vzájemné klání přineslo hned osm zásahů, z toho sedm padlo do sítě Jiřího Pavlenky, tentokrát byl průběh utkání o poznání vyrovnanější. Oba mančafty od sebe dál dělí šest bodů, avšak Zelenobílí mají definitivní jistotu, že se mezi německou elitou představí i v příštím ročníku.

Svěřenci Oleho Wernera mohli jít do vedení už v 8.minutě, ale Marvin Ducksch svou třináctou branku díky výbornému Schwäbemu nezaznamenal. Minisouboj obou borců se záhy opakoval s totožným výsledkem znovu. Poté musel český brankář zasahovat při pokusu Floriana Kainze. A s dorážkou si pak poradila defenzivní řada.

První branka tohoto střetnutí padla až ve 36. minutě, tedy v době, kdy při vzpomínaném minulém vzájemném mači vstřelili Kozli akorát pátou. Steffen Tigges při Kainzově centru z pravé strany předskočil svého strážce a zblízka hlavou uklidil míč za záda Jiřího Pavlenky, který s touto situací opravdu nemohl nic dělat - 0:1.

Stejnou částí těla se v závěru otevíracího poločasu snažil zakončit Timo Hübers a autor gólu při další šanci rovněž nebyl úspěšný. Ve druhém dějství se o odpověď pokusil okamžitě po svém příchodu na hřiště Niklas Schmidt, jenže napálil pouze před sebou stojícího Hüberse. Po hodině hry si v dobré pozici podle představ neporadil Linton Maina, takže naděje pro Werder pořád existovala.

V 65. minutě se český reprezentant mezi třemi tyčemi vyznamenal, což se ovšem dalo za 200 sekund tvrdit i o jeho protějškovi, který se roztáhnul a skvěle lapil tutovku Jense Stageho. Niklas Füllkrug, jenž stále vévodí tabulce kanonýrů, měl dobrou příležitost v 72. minutě, avšak Schwäbe si poradil.

Nicméně další ohrožení jeho brány už přineslo přesný zásah. Ducksch prodloužil hlavou na zadní (pravou) tyč, kde střídající Romano Schmid zakončoval prakticky už z nulového úhlu - 1:1. A protože ani Davie Selke při své možnosti dobrou formu nepotvrdil, rozešli se oba protivníci smírně.

Více informací k zápasu

SC Freiburg - VfL Wolfsburg 2:0

19.05.2023 20:30

Góly: 71. Christian Günter, 75. Nils Petersen

Zatímco Vlci stále bojují o účast v pohárové Evropě, SC nevzdává možnost obsadit v konečném zúčtování třetí příčku. Svěřenci Christiana Streicha klubu z Volkswagen-Areny alespoň částečně oplatili lednový šestigólový výprask, na čemž nic nezměnilo ani pozdní vyloučení Nicolase Höflera.

Domácí byli úvodu zápasu lepším týmem, jenže se jim dlouho nedařilo dostat se na dostřel Casteelsovy svatyně. A když už, tak svému brankáři vypomohl někdo z obránců, jako třeba Sebastiaan Bornauw v pětadvacáté minutě při úniku aktivního Vincenza Grifa. Střílet se pokoušeli i obránci, jako například Philipp Lienhart, jehož pokus nepatřil k těm, které by měly obecenstvo přinutit k potlesku.

První půle tedy branku nepřinesla, nicméně příznivce a příznivkyně celku z Bádensko-Württemberska i tak navnadila na poločas druhý, neboť jejich oblíbený tým si prakticky po celou dobu udržoval převahu a diktoval tempo hry. V 57. minutě se hostující jednička opět zapotila, ovšem inkasovala až necelou čtvrt hodinu poté.

Christian Günter střílel zpoza vápna a díky teči zapadnul balon pod břevno - 1:0. Ke zdvojnásobení náskoku stačilo Freiburgu něco přes 200 sekund. Bornauw na Sallaiovu přihrávku nedosáhnul, takže Nils Petersen mohl z hranice malého čtverce z první po zemi zakončovat - 2:0. V ten moment se borci oblékající dres vedoucího mančaftu evidentně uklidnili.

V závěru téže desetiminutovky dokonce mohli jít do tříbrankového trháku, který by zároveň znamenal třetí asistenci v utkání pro Rollanda Sallaie, avšak Petersenovu druhému zásahu předcházel faul při zakládání útočné akce. V nastavení byl ještě Höfler vyloučen, jelikož brutálně zajel pod nohy Lucovi Waldschmidtovi, zatímco Omar Marmoush nepřekonal Marka Flekkena.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Borussia Dortmund
33
22
4
7
81 : 42
70
2
Bayern Mnichov
33
20
8
5
90 : 37
68
3
RB Lipsko
33
19
6
8
60 : 39
63
4
Union Berlín
33
17
8
8
50 : 38
59
5
SC Freiburg
33
17
8
8
50 : 42
59
6
Bayer Leverkusen
33
14
8
11
57 : 46
50
7
VfL Wolfsburg
33
13
10
10
56 : 46
49
8
Eintracht Frankfurt
33
12
11
10
56 : 51
47
9
1. FSV Mainz 05
33
12
9
12
52 : 53
45
10
1. FC Köln
33
10
12
11
48 : 52
42
11
Borussia Mönchengladbach
33
10
10
13
50 : 55
40
12
Werder Brémy
33
10
6
17
51 : 63
36
13
TSG Hoffenheim
33
10
5
18
47 : 56
35
14
FC Augsburg
33
9
7
17
42 : 61
34
15
VfB Stuttgart
33
7
11
15
44 : 56
32
16
VfL Bochum
33
9
5
19
37 : 72
32
17
Schalke 04
33
7
10
16
33 : 67
31
18
Hertha BSC
33
6
8
19
40 : 68
26

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (109)

Přidat komentář
Rudnevs

Darmstadt späť v prvej lige. Tak teda vitajte. Žiaľ už to nebude taký retro klub plný bizáru ako pred rokmi s tým starým štadiónom, kde šla iba studená voda, ale aj tak máme aspoň najkrajšiu torhymne späť v lige a jedného zostupujúceho jasného.

Reagovat
Agent z Melmacu

teplú vodu by chcel uplakánek

Reagovat
O.Giroud

aky je kurz na ich zostup?

Reagovat
DrQQ

Hej a na záchodoch mali miesto toaletného šmirgľový papier. :-)

Reagovat
Salfovic

Není Darida, není Bundesliga.

Reagovat
Basty

Sommer snad tu penaltu letos nechytne , první se mi moc nepáčila , druhá byla jasná

Reagovat
andrew96

Auswärtssieg! Auswärtssieg!

Reagovat
smazaný uživatel

Ďalšia ponúknutá šanca pre Dortmund na zisk titulu. Ďalšia už nepríde.

Reagovat
Müllered

Bayern může prohrát klidně i proti Kölnu.

Reagovat
smazaný uživatel

Skôr sa obávam zakopnutia BVB. Na to sú Schwarzgelben špecialisti.

Reagovat
MarcoBanco

Uz tolko sanci co im Bayern dal.. fakt dufam ze to Bvb ukope

Reagovat
Müllered

Nags Příští týden snad poslední Tuchelův zápas.

Reagovat
Heresy

a jeste cele vedeni s nim snad vypadne

Reagovat
db18

Reagovat
Benzema

Snáď to už Dortmund neposere a získa titul

Reagovat
eder

Kéž by. Protekčního Baywurstu už bylo až až...

Reagovat
Coutinho10

Reagovat
Elmas

Reagovat
Kovi81

Reagovat
oli9

Reagovat
AjaxFans

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Nizzie

Reagovat
Mass

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Ani som nedúfal v to, že Lipsko fakt vyhrá.

Neskutočný matchball pre Dortmund. Majú teraz zajtra Augsburg a doma Mainz. Dva tímy zo stredu tabuľky, hoc nevyspytateľné, o nič im ale nejde, nemajú motiváciu hrať na 110%. Dortmund teraz musí. Takáto šanca sa opakovať už nebude.

Býci odviedli svoju prácu, snáď sa teraz poriadne nažrali, LM už majú istú, budúci týždeň by mohli trochu povoliť. Už im tiež o nič nejde a potrebujú šetriť hráčov na finále poháru.

Reagovat
Bayern +

Mainz ešte môže postúpiť do EKL, ak Lipsko výhra Pokal, nie?

Reagovat
Rudnevs

Asi hej, s tým som moc nerátal, ale nemyslím si, že to je niečo, o čo sa bude Mainz biť ako o život. Kebyže to je tím hrajúci o záchranu alebo o LM, bolo by to horšiel.

Reagovat
Bayern +

Ale vlastne ani nie, pretože v poslednom kole Wolfsburg doma zomelie Herthu a Mainzu už nepomôže ani výhra na Dortmunde.

Reagovat
Ladas321

Pome BVB, poslední dvě výhry a bude to tam.

Reagovat
Jordi Alba

Tohle bude hrozný, jestli to Dortmund zase failne.

Reagovat
Arnar Resmusonn

Luxus Lipsko. Doufám že se BVB už nezhroutí psychicky a prostě vyhraje

Reagovat
Godwinson

Bayern je v prdeli, je mi jich líto. Nejlepší byl ten střih kamery na Kahna s tím šulínem a pak na Hoenesse s Rummeniggem. Chtělo by ten tým trochu pročistit a jsem zvědavý, kdo je bude trénovat pro příští sezónu.

A zaráží mě, že pro komentátory a všechny ostatní byla ta první penalta jasná a já tam z žádného záběru neviděl jakýkoliv kontakt.

Reagovat
Kovi81

Tuchel

Reagovat
vladino10

Mám pocit, že ciele Bayernu pre túto sezónu sú ohrozené. Mali by odvolať trénera.

Reagovat
Heresy

Reagovat
$dolar$

Tak dneska uvidím první zenskej zapas v životě. Turbine Potsdam - Frankfurt. 1.Bundesliga, tak to jsem zvedavej na tu kvalitu.

Reagovat
$dolar$

Tak první postřeh - všechny maj prdele jak kůň, nechápu jak se tohle může montymu líbit

Reagovat
monty25

Jak jsi k tomu přišel? Potsdam je v téhle sezoně úplně marná, už jistý sestupující. Frankfurt je třetí a dneska si může zajistit kvalifikaci Ligy mistryň, takže očekávám jejich jasnou výhru. Minule porazily Wolfsburg 4:0.

Reagovat
$dolar$

V rámci brigády. Dobrovolně by mě sem nikdo nedostal. A jako rozumím tomu, že nějaká roztomilost na tom tě asi pritahuje, ale sleduju teď rozcvičku Frankfurtu a co druhá třetí přihrávka, tak pokazena, snaží se o centr vzduchem, jde do pp zemi, chce to dat do nohy, ukopne se o zpracování škoda mluvit, to je tak 5 metrů do prdele.. a to je 3.tym Bundesligy, kde bych čekal teda top kvalitu..

O Potsdami ani psát nebudu, to je jak kdyby viděly balón poprvé v životě. Pohyb naprosto nefotbalovej, neatletickej, lámou se u všeho.. chjo, to bude utrpení

Reagovat
$dolar$

A nejvíc směšný je, jak si po každý povedený přihrávce, nebo centru zatkeskaji

Reagovat
monty25

Já se teda přiznám, že Bundesligu žen sleduju jenom tehdy, když Bayern s Wolfsburgem hrajou proti sobě. Jinak mě ta soutěž moc nebaví, momentálně tam není žádná Češka a nemám tam ani moc oblíbených hráček. Tenhle zápas asi taky moc zábava nebude, protože je Frankfurt strašně roznese.

Reagovat
$dolar$

Ještě mi řekni - je tu VAR?

Reagovat
monty25

Ten je jenom v Lize mistryň, v Bundeslize určitě ne.

Reagovat
$dolar$

Super zpráva, díky

Reagovat
monty25
Reagovat
$dolar$

A trenujou ty holky, nebo se schází jenom na zápasy?

Reagovat
monty25

Tak Frankfurt určitě trénuje a Potsdam snad taky. Ale co koukám na statistiky 1. půle, tak zatím teda bída hlavně od Frankfurtu...

Reagovat
$dolar$

Tak 30% ze všech hráček má nadváhu, nebo spíš jsou vyloženě tlustý

Reagovat
$dolar$

A v ženským fotbale se nepiskaji ruce?

Reagovat
monty25

V ženským fotbale jsou stejná pravidla jako v mužským.

Reagovat
$dolar$

5 ruk jsem viděl, z toho 3 ve vápně a ani jednu nepiskla

Reagovat
Agent z Melmacu

jebe ti

Reagovat
Zark

Dobře ti tak

Reagovat
$dolar$

To se nedá popsat jaká hrůza to je. Tohle co jsem tam dneska viděl, tak jsem čekal, že takhle nějak vypadá třeba 4.-5. Liga ženských..

Reagovat
Agent z Melmacu

Haaland ten klub ťahal dole, Dortmund GELBE

Reagovat
DieFohlenBMG

City jsou bez něj taky lepší

Reagovat
Arnar Resmusonn

Mazaně BVB odhodlaný výkon a snad to vyjde

Reagovat
andrew96

Fuj, po prvním gólu to bylo strašně nervózní a opatrné, předvést to ve Stuttgartu, tak to dopadne jak... ve Stuttgartu. Ale je to tam.

Wer wird deutscher Meister?!

Reagovat
Agent z Melmacu

ja

Reagovat
Rudnevs

Este by som radsej o Meisterschale nic nehovoril, ja si stale viem predstavit, ze to v Mainzi poserete. Z Dahmena sa zrazu stane prime Neuer, z Bella prime Maldini a z Onisiwa prime Lewandowski.

Reagovat
vladino10

Pritom čo hral dnes Dortmund od vylúčenia FCA s tebou musím úplne súhlasiť, aj ta hra po góle BVB bola absolútna tragédia pytajuca si vyrovnanie. Hráči dortmundu majú obrovský problém v hlavách a ani mňa by neprekvapilo keby to pustia. Aj keď by to bola obrovská športová tragédia...

Reagovat
Rudnevs

Taktiež som to videl. Dortmund akoby mal problém hrať do zatvorenej obrany. Vždy to je presne takýto provinčný tím, pre ktorý je príchod Dortmundu sviatok, typu Augsburg alebo Bochum. Totálne to zavrú a následne Dortmund nevie čo s tým. Prihrávky bez nápadu, samé nepresnosti a nervozita v hlave zdobia hru Dortmundu zvlášť v momentoch, keď proste musia. Niekedy je treba trochu nechať hrať aj súpera (viem, že trebárs Pepov Bayern to tak robil často), pretože vo futbale je veľmi dôležitý práve ten moment prekvapenia. A samozrejme ten problém v hlavách je logický, tam sa už tie roky čakania na titul prejavujú, určite to neni príjemná pozícia a ľudovo povedané už im všetkým z toho tak trochu musí jebať, takže verím, že ak ten titul raz nejak urvú, hoci i nejak so šťastím, tak budú hrať kľudnejšie.

Reagovat
Martin9719

Ono je to trošku jinak řekl bych. To co píšeš možná Dortmund víc prožívá tehdy když vede nebo vstřelí první gól. Za celou první půli dnes absolutní dominance a ztrát tam zase tolik nebylo. Do prvního gólu to bylo opravdu jen o proměňování šancí. Potom nastal problém v hlavě. Šílená připosranost, hlavně moc nehrát dopředu a doťukat to mezi stopery až do konce. Ale Augsburg párkrát zapresoval a byli rádi že to šlo na tribunu. Ve chvíli kdy dali druhý gól, to už bylo zase zkušený dohrání zápasu, větší zápal do hry a přihrávky dopředu a pak i 3. gól.

Reagovat
vladino10

presne toto som mal na mysli. Po vylúčení ich Dortmund úplne zavrel a prišpendlíkoval pred vápno, gól bol iba otázka času. A v momente keď ten gól dali nechali FCA hrať - pritom v presilovke to mohli v pohode takticky uhrať tak, aby FCA už ani len nedostalo loptu. Keď bolo 0:0 tak to šlo.

Reagovat
andrew96

Kšic!

https://twitter.com/berger_pj/status/1660334303920762881?t=Cjrd7Wsw15gIa1dlMjRWvQ&s=19

Nicméně ano, je možné, že se Mainz zblázní. Naštěstí pomohou Effzeh.

Reagovat
fenixLFC

ked to dortmund nakoniec dotiahne tak tuchel bude najtragickejsie menovanie kouca v historii futbalu

Reagovat
vladino10

Bafunari z Bayernu ti vysvetlia, že by to urobili znova, lebo to bolo nutné.

Reagovat
Benzema

Reagovat
Neon

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Nizzie

Reagovat
JFT97

Reagovat
vladino10

Reagovat
r.mrazik

to vyhozeni Nagelsmanna se fakt vyplatilo

Reagovat
Likan7

To bude časem považovaný za legendární krok. Něco takovýho se fakt jen tak nevidí

Reagovat
r.mrazik

to teda! aneb jak totalne posrat sezonu

Reagovat
janinho

mam pocit ze ani ked tuchel trenoval dortmund tak nerobil fans BVB vacsiu radost jak teraz to vedenie Bayernu sa tymto zapise do kronik kokotizmu. ale tesim sa ako ten krok budu zase obhajovat

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
db18

Reagovat
Werkrider

To co předvedl Leverkusen ve druhém polčasu jsem ještě nežral...

Reagovat
Gazdo

Skoda ale je ze sa to BVB ci vyhra alebo nevyhra titul opat rozpadne a budu zacinat od zaciatku. Bellingham je uz v podstate istota, Adeyemi s Malenom cakam ze tiez pojdu do dvoch sezon prec, Gittens sa ohreje tiez tak sezonu dve a mozno aj Kobel. Pritom keby vsetkych tycho hracov BVB udrzalo plus adekvatne posilnilo tak by zase mohlo urobit ten dalsi krok, ja fakt nechcem verit tomu ze su na tom uz s financiami tak zle ze su nuteni nonstop predavat. Par rokov dozadu sa to este dalo pochopit ale tym ako ich ostatne timy nakrmili peniazkami uz jednoducho musia byt aj za vodou

Reagovat
Rudnevs

Nie su za vodou. Okrem predajov majú aj nákupy a aj vdaka príjmom za Haalanda, Aubu, Dembeleho etc. boli schopní vyhadzovať za týpkov ako je Philipp, Yarmolenko či Schulz okolo 20-30 miliónov. Nevravím, že sú na tom mimoriadne zle; majú z čoho žiť, ale na to, aby do toho teraz fakt praskli, to nebude. Corona tomu tiez nepomohla mimochodom, to sposobilo asi najväcsi skrt cez rozpocet mnohym klubom.

Ale nemyslim si, ze bude az taky vypredaj. Ak titul získajú, neklamme si, bude to najmä vďaka neschopnosti Bayernu, čiže sa o ich hráčov zas taká bitka nestrhne. Mnoho hráčov sú navyše už skúsenejší borci alebo hráči, pre ktorých je už BVB strop, tentokrát to majú usporiadané vyvážene a nie je to o tom, že by to stálo a padalo na pár hviezdach, ktoré si potrebujú vybojovať miestenku do PL. Až na Bellinghama, ten je jasný a Gittens ako Angličan bude tiež skôr či neskôr mať zajačie úmysly, ale inak podľa mňa tú os kádra sa podarí udržať pokope.

Reagovat
Gazdo

Ano ale dajme tomu aj ten Bellingham mozu soravit ten rozdiel par bodov a to je uz pre tim ako BVB opat zase krok dole

Reagovat
smazaný uživatel

Ale je dobry ve FIFA Mobile, pouzivam ho jako CM (UTOTY verze) a nemuzu si ho vynachvalit

Reagovat
Arnar Resmusonn

Určitě bude Adeyemi velmi žádaný, jestli v létě nevím ale kdyby své zlepšené výkony podal i další sezónu, tak posléze. A Moukoko , otázkou bude jeho herní vytížení. Je tam pár otazníků, ale za mě spíš už pod Kehlem se to pokusí dělat jinak.

Reagovat
Gazdo

Adeyemi je nevybruseny diamant

Reagovat
smazaný uživatel

Neni lepsi pocit, nez vydet tu rudou bavorskou chatru po 11 letech na druhem miste. Konecne BL nabere na prestizi, a nebude to jenom o jednom trapnem tymu, ktery max umi vykupovat od konkurence

Reagovat
dextroza_m

Když to vidíš tak tvrdě...

Reagovat
vladino10

tym trapnym timom co vykupuje myslis BVB?

zo vcerajsek zakladnej 11 je priamo z BL kupenych: Kobel, Ryerson, Hummels, Sule, Wolf a Brandt.

Reagovat
smazaný uživatel

Gnabry, Pavard, Goretzka, Upemecano, Sommer. Bum bác.

Reagovat
vladino10

To je stále 6:5 pre BVB

Reagovat
ratusek

Reagovat
Rudnevs

preto vyhrajú titul

Reagovat
vladino10

Reagovat
andrew96

Vždyť na to nemá ani cenu reagovat.

Reagovat
Rich

Chápu tvou averzi, když fandis týmům, který furt s Bayernem jenom prohrávají.

Reagovat
Rich

Tak co, Bayern po dlouhé době nebude mít trofej… Vlastně Dortmund pomůže Bayernu, hráči potřebuji větší motivaci a Kahn s Brazzem snad skončí… Nagelsmanna jsem nikdy neměl rád, ale měli ho nechat do konce sezóny… Pod Tuchelem to není jiný, ale za mě největší chyba vystvat Flicka z Bayernu… Nic jiného si klub nezaslouží, aby dostali přes držku a právě od Dortmundu je to ideální…

Reagovat
janinho

nech by nagelsmann robil neviem co, tak vyhodit ho v case ked sa na chvilku dostali z 1.miesta pred klucovym zapasom v LM je proste bohapusta kokotina. ta liga a pokal, to uz bude len ceresnicka na torte. nikto nevravi ze s nagelsmannom by vyradili city, ale tuto vymenu proste nedokaze normalne obhajit nikto.

Reagovat
Rudnevs

Udajne poculi o záujme o Tuchela z Juve, spanikárili a hned ho priviedli. Uplna blbost.

Reagovat
db18

Reagovat
janinho

tak tuchela mal na zozname vysoko aj Levy a si myslim ze keby ho nezobral bayern tak isto minimalne dostane ponuku od Thamu. tak ci tak proste v tej situacii v akej vtedy bayern bol trenera vyhodit nemozes. to sa proste obhajit neda, isli do velkeho rizika a "projeli" to na celej ciare. snad to teda ten dortmund v lige udrzi.

Reagovat
vladino10

Lothar Matthäus: "Tuchel was about to move to Juventus. Bayern was nervous, Tuchel was free and Bayern did not believe 100% in Nagelsmann. You can't fire him if he won three titles so they decided to fire him now. I thought at first that it was a joke, but it wasn't the 1st of April."

Reagovat
Rudnevs

Absolutne nechápem tú posadnutosť Bayernu Tuchelom. Nagelsmann bol tréner, ktorý roky rástol pre Bayern. Tuchel bol tréner, ktorý vždy mal svoje chyby a po ľudskej stránke sa o ňom tiež dalo pochybovať, akurát raz uhaluzil LM s Chelsea.

Reagovat
andrew96

Reagovat
vladino10

Tak... Aj s psg urobil finále kde boli za mňa parizania lepší ako Bayern, nepremenili však šance. Podľa mňa ten tuchel kvalitu ma, ale tak to je jedno no, toto sa stať nemalo - ak za Julom stali hráči, tak táto sezóna nemohla dopadnúť inak ako takto po jeho vyhadzove bez ohľadu na náhradu.

K chalanom vo vedení Bayernu - tam podľa mňa majú nejakú matovičovakú poruchu, v zmysle, "urobíme atómofku, zachránime svet a budeme hrdinovia"

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Rich

Proto je potřeba, aby se vyčistilo vedení.. Já to prostě nechápu, v této sezóně jsme viděli hrát Bayern lehkovážně, vedli proti Lipsku a to doma a po poločase nehrál Bayern... Fakt by mě zajímalo, co se za tu krátkou dobu stalo... Zdali to byla sabotáž Tuchela, protože hráči Bayernu nechtěli ho nějak zvlášť... Nebo nevím, zdali na truc vedení...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele