Tamestit se rozloučil s Pražským jarem koncertem s houslistkou Faustovou

foto Koncert německé houslistky Isabelle Faustové a francouzského violisty Antoina Tamestita na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, 21. května 2023, Praha.

Praha - Rezidenční umělec Pražského jara Antoine Tamestit při svém závěrečném čtvrtém koncertu na festivalu vystoupil v zaplněném Rudolfinu s německou houslistkou Isabelle Faustovou. Francouzský violista letos předsedal porotě Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro v oboru viola. Poprvé vystoupil s kolegy porotci, podruhé s Českou filharmonií a potřetí s klavíristou Cédricem Tiberghienem.

Fotogalerie

Tamestit a Faustová zvolili intimně laděný program. Pražský recitál obou umělců nabídl tři kompozice Monsieur de Sainte?Colombea, francouzského autora ze 17. století a zároveň hráče na smyčcový nástroj violu da gamba, čtyři díla šestadevadesátiletého současného maďarského komponisty Györgyho Kurtága i stylově odlišnou hudbu Wolfganga Amadea Mozarta. Tamestit s Faustovou uvedli také Tři madrigaly pro housle a violu od Bohuslava Martinů. Nadšené publikum si vytleskalo přídavek.

Posluchači měli možnost poznat dva špičkové umělce svého oboru a současně slyšet hned dva nástroje z dílny legendárního italského houslaře Antonia Stradivariho. Faustová hraje na housle postavené kolem roku 1704, které mají pro svou složitou historii název Sleeping Beauty (Šípková Růženka). Nástroj koupila v 18. století německá šlechtická rodina, na jejímž sídle "spaly" zapomenuty do konce 19. století, aby pak dalších 80 let ležely v bankovním trezoru. Znovuobjeveny a zakoupeny pro Faustovou byly v roce 1995.

"Hrála jsem na ně půl hodiny a bylo to zcela mimořádné. Některé tóny na všech čtyřech strunách – mimořádné tóny – pro mě zněly naprosto nebesky. Hluboce mě zasáhly, nic takového jsem do té doby neslyšela," prohlásila Faustová.

Houslistka Faustová na Pražském jaru již zaujala koncertem, na kterém v roce 2019 provedla komplet sonát a partit pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha. Umělkyně, která spolupracuje s nejlepšími světovými orchestry a dirigenty, je v současné sezoně rezidenční umělkyní vídeňského Musikvereinu. "Isabelle má vytříbený, citlivý způsob hry, jedinečný zvuk, ona sama je inspirativní osobností," uvedl Tamestit.

Pro Tamestita nebyl koncert jeho první zkušeností s Dvořákovou síni Rudolfina. "Je to jeden z mých nejoblíbenějších koncertních sálů. Když jste na jevišti, dělá střídavě dojem, že je nesmírně velký a pak zase úplně komorní," řekl.

Program Pražského jara dnes také nabídl začátek festivalu ZUŠ Open, v němž se v kostele sv. Šimona a Judy představila nejmladší umělecká generace. V Anežském klášteru nabídlo Nevermind Trio historicky poučenou interpretaci staré hudby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 14:00 15°C

Celá předpověď