Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rakušané si proti Maďarům vybojovali místo mezi elitou, Švédové porazili Dánsko

Rakouští hokejisté slaví udržení v elitní divizi mistrovství světa. foto: AP

Hokejisté Švédska si připsali šesté vítězství na mistrovství světa, Dánsko přehráli 4:1 a v úterý svedou souboj o první místo skupiny A s USA. V přímé bitvě o udržení vydřeli Rakušané výhru 4:3 po samostatných nájezdech nad Maďarskem. V zápase ani jednou nevedli, ale ztrátu úspěšně dotáhli a lépe si poradili i v závěrečné dovednostní disciplíně.
  22:41

Dánsko - Švédsko 1:4

Hokejisté Švédska porazili na mistrovství světa v Tampere Dánsko 4:1, vyhráli i šestý zápas na turnaji a v úterý se utkají s rovněž dosud neporaženým týmem USA o první místo ve skupině A. Dánové jsou po třetí porážce za sebou pátí bod za Německem, kterému k postupu do čtvrtfinále stačí v úterý porazit Francii. Dány čeká souboj s Finskem.

MS v hokeji 2023

servis iDNES.cz

Vstup do utkání se vydařil Dánům, kteří ve 4. minutě zásluhou Nicklase Jensena otevřeli skóre. Švédové tak inkasovali teprve třetí gól na šampionátu.

Ideální možnost vyrovnat měli v následné 90 sekund dlouhé přesilové hře pět na tři, brankář George Sörensen ale největší šanci Raymonda efektivně zlikvidoval. Další příležitost měl Carlsson. Vyrovnat se podařilo až ve 14. minutě Everbergovi, jenž stihl rychle posunout u tyčky puk zpoza branky a překonal dánského gólmana.

Švéd Andre Petersson pálí v utkání proti Dánsku.

Dánové v první třetině vyslali na brankáře Wallstedta jen dvě střely, druhou část ale začali aktivněji. Své příležitosti však nevyužili a poté stejně jako soupeř promarnili i 93 sekund dlouhou přesilovku pět na tři. A Švédové je za to potrestali. Ve 33. minutě jim při vyloučení Lauridsena zajistil vedení Petersson.

Švédové byli i nadále aktivnější a zvýšit náskok mohli Raymond nebo Marcus Sörensen. Dánové se svými střeleckými pokusy šetřili. v závěru druhé třetiny ale Boedker trefil horní tyč. Podobně dopadl na druhé straně ve 41. minutě Sandin.

I s ohledem na fakt, že Dánové za celý zápas prověřili Wallstedta jen jedenácti střelami, se žádné drama nekonalo. Švédové naopak přidali dvě branky a jistě si došli pro další tři body.

MS 2023
Skupina A 22. 5. 2023 15:20
Dánsko Dánsko : Švédsko Švédsko 1:4 (1:1, 0:1, 0:2)
Góly:
03:39 N. Jensen (Ehlers)
Góly:
13:24 Everberg (Lindberg, Nylander)
32:20 Petersson (Lindberg, Raymond)
52:40 Raymond (Berggren)
54:22 Grundström (P. Lindholm, Petersson)
Sestavy:
Sorensen (Seldrup) – Lassen, M. Lauridsen, Jensen Aabo (C), Larsen, Krogsgaard, A. Koch, Gammelgaard – N. Jensen, Ehlers, Russell (A) – Storm, Poulsen, Boedker (A) – Mølgaard, Aagaard, Bau Hansen – Scheel, Wejse, Andersen – Olesen.
Sestavy:
Wallstedt (La. Johansson) – Liljegren, Sandin, Tömmernes, A. Lindholm, Nemeth, Bengtsson, Pudas – Carlsson, Raymond (A), Berggren – P. Lindholm, Petersson, Grundström – Everberg, Lindberg, Nylander – Sörensen, Silfverberg (C), de La Rose (A).

Rozhodčí: Sean Fernandez, Jan Hribik – Andreas Hofer, Tommi Niittyla.

Přejít na on-line reportáž

Rakousko - Maďarsko 4:3 po nájezdech

Hokejisté Rakouska porazili ve svém posledním zápase na mistrovství světa v Tampere Maďarsko 4:3 po samostatných nájezdech a udrželi se mezi elitou. Maďarsko po roce sestupuje. Závěrečný duel skupiny A pro oba týmy rozhodl útočník Manuel Ganahl.

Maďarsko vedlo na začátku druhé třetiny 3:1, poté co se podruhé trefil István Sofron. Rakušané ale dokázali ještě ve druhé části vyrovnat a poté byli úspěšnější v nájezdech. Stejně jako loni tak zvládli zápas o udržení. I loni proti Velké Británii prohrávali 1:3, ale nakonec vyhráli 5:3. Společně s Maďarskem sestupuje Slovinsko.

Maďarský útočník Istvan Sofron střílí bekhendem na rakouského gólmana Bernharda Starkbauma.

Úvod klíčového duelu pro oba týmy patřil i s ohledem na vyloučení Pozsgaiho Rakousku, ke vstřelení vedoucího gólu toho ale nevyužilo. Nejblíže otevření skóre byl Schneider.

V 9. minutě se tak do vedení dostali Maďaři, když Erdély našel zpoza branky volného Sofroně, který překonal Starkbauma. Rakušané dokázali vyrovnat v druhé přesilovce, když se po samostatné akci prosadil Rossi. Jednadvacetiletý útočník převzal puk za vlastní brankou, projel celé hřiště a prostřelil Bálizse.

Maďaři ale dokázali ještě v první části získat vedení zpět na svou stranu. Pomohla jim k tomu první využitá přesilová hra na šampionátu a úspěšná teč Sofroně. Na začátku druhé třetiny mohl opět srovnat Schneider, Bálizs byl však pozorný.

Ve 25. minutě přiblížil nováčka MS záchraně vydařenou střelou od modré čáry Horváth, jenže Rakušané se po chvilce z trochu nečekaného průběhu oklepali a podařilo se jim vyrovnat. Nejprve dokázal usměrnit za čáru puk vedle ležícího Bálizse Strong a v závěru druhé třetiny gólově oslavil jubilejní stý zápas v rakouské reprezentaci Haudum. Prosadil se v další přesilovce.

Rakouský útočník Lukas Haudum během zápasu s Maďarskem.

V závěrečné dvacetiminutovce byli střelecky aktivnější Rakušané, vytvořili si několik situací, čtvrtý gól ale nepřidali. Stejně na tom byli Maďaři. Na obou týmech bylo vidět, že hlavně nechtějí udělat hrubou chybu. Došlo tak na prodloužení. V nastavené pětiminutovce měli více ze hry Maďaři, rozhodnout mohl Sofron, třetí gól v zápase ale nepřidal.

Vítěze, respektive sestupující tým z MS, tak určily samostatné nájezdy. Zatímco Bálizse dokázali překonat Ganahl a Heinrich, Starkbaum si poradil se všemi čtyřmi pokusy Maďarů, kteří tak stejně jako v letech 2009 a 2016 okamžitě po svém postupu sestoupili.

MS 2023
Skupina A 22. 5. 2023 19:20
Rakousko Rakousko : Maďarsko Maďarsko 4:3N (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0)s.n.2:0
Góly:
12:45 Rossi
26:43 Strong (P. Huber, Maier)
37:09 Haudum (Zwerger, Reinbacher)
Ganahl
Góly:
08:25 Sofron (Erdély, Bartalis)
19:21 Sofron (Sebők, Stipsicz)
24:11 M. Horváth (Papp, G. Nagy)
Sestavy:
Starkbaum (Kickert) – Wolf, Nickl, Heinrich (A), Zündel, Brunner, Reinbacher, Strong, Maier – M. Huber, Haudum, Wukovits – Thaler, Nissner, Raffl (C) – Schneider, Rossi, Zwerger – P. Huber, Achermann, Ganahl (A).
Sestavy:
Bálizs (D. Horváth) – Stipsicz, Fejes, Szabó, Hadobás, Kiss, M. Horváth, Garát, Pozsgai (A) – Galló, Hári (A), Sebők – Sofron, Bartalis, Erdély – Terbócs, Papp, G. Nagy (C) – Vincze, Németh, Csányi.

Rozhodčí: Langin, Sewell – Briganti, Yletyinen

Počet diváků: 3068

Přejít na on-line reportáž

Skupina A

Tým Z V VP PP P S B
1. USA 6 6 0 0 0 30:5 18
2. Švédsko 6 5 1 0 0 23:3 17
3. Finsko 6 4 0 1 1 21:14 13
4. Německo 6 3 0 0 3 22:16 9
5. Dánsko 6 2 1 0 3 18:19 8
6. Francie 6 0 1 2 3 10:26 4
7. Rakousko 7 0 1 1 5 11:27 3
8. Maďarsko 7 0 1 1 5 12:37 3
Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...