Řidič dodávky narazil do zábran u Bílého domu, zřejmě záměrně

foto Pohled na Bílý dům ve Washingtonu na snímku z 5. listopadu 2020.

Washington - Řidič nákladní dodávky v noci na dnešek narazil do bezpečnostních zábran na washingtonském náměstí Lafayette Square v blízkosti Bílého domu. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž policie muže zadržela a případ vyšetřuje. Prvotní poznatky naznačují, že dodávka mohla do zábran najet úmyslně. Další nebezpečí ale nehrozí. Podle televize CNN se jednalo o stěhovací vůz a jeho řidič skončil ve vazbě. Je podezřelý ze snahy o ohrožení amerického prezidenta Joea Bidena.

"Nikdo ze zaměstnanců tajné služby ani Bílého domu nebyl zraněn a příčina nehody je nadále předmětem vyšetřování," uvedl v prvním vyjádření na twitteru Anthony Guglielmi, mluvčí tajné služby, která je zodpovědná za ostrahu sídla amerického prezidenta.

Incident se podle něj odehrál v pondělí kolem 22:00 místního času (úterý 4:00 SELČ). Doprava i chodníky na místě jsou uzavřeny, evakuován byl hotel Hay Adams, který se nachází poblíž.

Na sociálních sítích se objevilo video, na němž je vidět vůz, který se snaží přejet jednu ze zábran. Podle místní televize WUSA se o to pokusil dvakrát. Bezpečnostní složky po incidentu vůz prohledaly i za pomoci dálkově ovládaného robota, a posléze konstatovaly, že další nebezpečí nehrozí.

Řidič zadržený u Bílého domu je podezřelý ze snahy ohrozit Bidena či jeho okolí

Muž, který najel do bariéry u Bílého domu, čelí mimo jiné obvinění, že vyhrožoval smrtí nebo ublížením na zdraví americkému prezidentovi Bidenovi či někomu z jeho okolí. S odvoláním na policii o tom informovala televize CNN. Útvar pověřený ochranou prezidenta uvedl, že podle prvotních poznatků mohl muž do zábran najet záměrně.

Podrobnosti o řidiči nebo příčině nárazu nebyly ihned k dispozici, policejní složka zodpovědná za ochranu federálních pozemků nicméně uvedla, že muž čelí několika obviněním. Mezi nimi je i "vyhrožování zabitím, únosem nebo způsobením újmy prezidentovi, viceprezidentovi nebo členovi rodiny", uvádí CNN. Mezi dalšími obviněními je také "napadení s nebezpečnou zbraní".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď