Hlavní obsah

Křivoklátsko nabídne sto kilometrů cyklistických tras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkým rozvojem cyklotras se počítá v plánovaném národním parku Křivoklátsko. Teď jich prostorem, který má dostat nejvyšší stupeň ochrany krajiny, prochází zhruba 70 kilometrů. Na základě memoranda podepsaného zástupci ministerstva životního prostředí a České mountainbikové asociace by jich tudy mělo vést výrazně víc.

Foto: Profimedia.cz

Křivoklátskem zřejmě povede množství cyklotras (ilustrační foto).

Článek

„V budoucím národním parku se samozřejmě počítá i s jízdou na kole, cyklisté navíc budou moci využít více tras než doposud. Po podrobnějším zkoumání se ukázalo, že bez dopadů na přírodu je využitelných až 245 kilometrů cest,“ uvedl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař (TOP 09).

Podkladem tohoto záměru je mapa s vymezením cyklotras, které zároveň neohrozí přírodu srdce Křivoklátska. „Tento plán bude základem pro vymezení tras pro cyklisty, které vzniknou ale až po vyhlášení národního parku,“ doplnil Tesař.

Dohoda mezi ministerstvem a propagátory cykloturistiky se stane výchozím podkladem pro další diskusi s klíčovými partnery, jako jsou samosprávy obcí a kraj. Konečné vymezení tras zrealizuje až správa národního parku po dohodě v radě národního parku. Její součástí jsou stejně jako v jiných národních parcích také obce.

Málo známá zřícenina hradu Roupov ukrývá architektonický unikát

Tipy na výlety

Vše, co se v národních parcích děje, probíhá v součinnosti s dotčenými obcemi, které jsou přímo vtaženy do schvalování všech klíčových řídicích dokumentů. „Samosprávy přímo zasedají v radě parku. Mohou tak třeba ovlivnit, jak se území bude využívat pro občany či návštěvníky,“ doplnil ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR František Pelc.

Právě mnohé obce, které mají s národním parkem sousedit, však s jeho vyhlášením nesouhlasí. Dlouhodobě vyjadřují odpor kvůli obavám z omezení pohybu místních lidí po zdejší krajině.

„Nechceme přijít o stávající cesty, všichni tady po nich chodíme, jezdíme a chceme, aby území zůstalo prostupné. Když se na některých cestách vytyčí cyklotrasa, tak proč ne, ale měla by o tom rozhodnout až rada národního parku. Ta ještě žádná není,“ upozornil starosta obce Běleč Lukáš Kocman (Běleč, náš domov).

Tipy kam na výlet v ČR:

Česko nabízí nesčetně možností, kam se vydat na výlet. Ať už se chystáte vydat do přírody nebo za památkami českých měst, na serveru Novinky.cz najdete řadu tipů kam vyrazit.

Výlety v českých městech a okolí:

Některé obce nejsou proti

„I to proklamované vytyčení asi 250 kilometrů cyklotras se mi zdá hrozně málo. Je spočítáno, že na území dnešní chráněné krajinné oblasti jsou asi čtyři tisíce kilometrů různých cest, kam se teď normálně může. Pokud by bylo jen 250 kilometrů cest, kam by cyklisté mohli, bylo by to omezení,“ dodal Kocman.

Jsou ale i obce, které s plánovanou změnou a vyhlášením parku souhlasí. „Národní park a s ním spojený rozvoj turistiky a cykloturistiky nevnímáme jako problém. Zažili jsme i nájezdy lidí v covidové pandemii, takže pokud bude turistika organizovaná a obce do toho budou moci zasahovat, tak by to mělo být v pořádku. Tady mezi místními obyvateli žádný větší odpor není,“ řekla Právu starostka Bratronic Miloslava Knížetová (SNK Bratronice).

Připravovaný národní park Křivoklátsko má zabírat 116 kilometrů čtverečních Křivoklátska, což představuje 16 procent současné chráněné krajinné oblasti. Tvořit má centrální část současné CHKO. Náklady na provoz správy plánovaného parku by měly činit zhruba padesát milionů korun ročně.

Jižní Čechy se chlubí cyklostezkami

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Firmy.cz: Státní hrad Křivoklát

Výběr článků

Načítám