Kaut si přál Ameriku: Můj gól? Radši bych pohodu před čtvrtfinále

Martin Kaut střílí svůj první gól na MS. | Foto: Markéta Křížová

23. května 2023, 19:05

Dominik Dubovči

(RIGA, od našeho zpravodaje) Je to pro něj velký moment kariéry. Martin Kaut si každý den na mistrovství světa užívá, dnešek pro něj ale bude na dlouhé roky ještě víc speciální. Proti Kanadě vstřelil svůj první gól, a přestože si kvůli prohře 1:3 nemohl užít vítězné oslavy s týmem, už vyhlíží čtvrtfinále. A věří, že vítězství se Češi dočkají právě tam.

„Tým USA má celé vedení ze San Jose Sharks. Možná hrají i stejným stylem. Ale mně osobně se proti zámořským týmům hraje lépe, předvádějí rychlý hokej. Spíš bych si přál Ameriku,“ přemýšlel Martin Kaut v mixzóně.

Mluvil spontánně, věděl, že USA se Švédskem ještě v Tampere hrají prodloužení. Jen pár vteřin poté, co ale skončil rozhovor, Američané zápas vyhráli. A pokud tedy Lotyši neporazí Švýcary za tři body, Česko vyzve seveřany.

„Pro mě by to s USA byla ještě větší motivace. Ale jak říkám, je to úplně jedno. Když chceme vyhrát, musíme porazit každého,“ nezáleží Kautovi na tom, jestli nakonec vyzve známé soupeře ze své organizace.

„Těším se hrozně moc na čtvrtfinále. Musíme ze sebe vydat to nejlepší, hrát jako tým, a věřím, že uspějeme.“

Poslední utkání ve skupině, další porážka se silným soupeřem. Vaše hodnocení?
V první třetině jsme měli jen čtyři střely na bránu, takhle se nedá hrát. Ve druhé třetině jsme zase viděli, že to jde, že umíme hrát hokej i proti Kanadě. Pak ale zase přišla třetí třetina a já nevím, co to mělo být. Zase čtyři střely na bránu. Jenom díky Karlosovi (Vejmelkovi) to skončilo 1:3. Jestli chceme zvládnout čtvrtfinále, tak nemůžeme hrát jen jednu třetinu.

Co chybí českému týmu k tomu, aby dokázal předvádět vyrovnané výkony v průběhu celého zápasu?
Je to pořád dokola, malé detaily. Kratší střídání, jít trochu víc do brány. Ještě jsme nedali žádný gól z teče nebo z předbrankového prostoru. Chybí nám nějaký škaredý gól, který by nás nakopnul. A hrozně taháme puk dozadu, pak z toho máme vyloučení. Kanada přesilovky využívá a tohle nás stojí zápasy.

Ovlivní porážka týmovou náladu před čtvrtfinále?
Pořád věřím, že můžeme uspět. Máme vnitřní sílu, hrajeme jako jeden tým. Ale musíme trochu víc chtít. A je úplně jedno, na koho půjdeme, my víme, že hokej hrát umíme. Ale musíme ho předvádět 60 minut.

Martin Kaut

Martin Kaut | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Povedenou druhou třetinu jste odstartoval svým prvním gólem na MS. Měl jste tak hezkou kličku už připravenou dopředu?
Řekli jsme si, že budeme hrát trochu víc nahoře a beci nám to budou házet. Tomáš Dvořák hezky našel Flíčka (Jakuba Fleka), já jsem si zařval, takže o mně věděl, hezky mi to prostrčil. Jak už jsem dostal puk, tak jsem věděl, že tuhle kličku udělám. Naštěstí to tam padlo. Hned v dalším střídání jsem pak měl ještě jednu šanci, kterou jsem ale neproměnil.

Může vás těšit alespoň tahle situace? Povedená akce do sestřihů?
Určitě, ale radši bych byl za výhru, abychom měli větší pohodu před čtvrtfinále. Dá se říct, že mistrovství světa je o tom jednom zápase. Čtvrtfinále rozhoduje o úspěchu, je to velký zápas. Musíme se na něj připravit jako jeden tým. Sice ještě nevím, na koho jdeme, ale je to úplně jedno, jestli zůstáváme tady, nebo letíme do Tampere… Musíme na zápas s Kanadou zapomenout a vzít si z něj pozitivní věci. Těším se na čtvrtfinále, každý hokejista o tomhle sní.

Už od dětství?
Je to moje první mistrovství světa, sice už mi je 23, ale pořád jsem tady nejmladší v týmu. Pamatuju si, když jsem byl malý a žďárský kluci Petr Vampola, Tomáš Rolinek a Petr Koukal dovezli pohár do Žďáru nad Sázavou. Byl jsem se tam s nimi v roce 2010 fotit a od té doby jsem snil o tom, že se mi to podaří taky. Ale vím, že za tím je dlouhá cesta. Prožívám svůj sen už jenom tím, že tady jsem.

„Pamatuju si, když jsem byl malý a žďárský kluci Petr Vampola, Tomáš Rolinek a Petr Koukal dovezli pohár do Žďáru nad Sázavou.“

Právě dnes je to přesně 13 let od posledního titulu mistrů světa pro Česko. Cítíte, že týmová situace může být i třeba trochu podobná?
Možná ano, ještě když jsme ztratili Lukáše Sedláka a Filipa Chytila. Ale zase přijeli Radim Zohorna a Radan Lenc, kteří hrají parádně. Jasně, asi tady nejsou žádné superhvězdy. Ale máme tady tým, a to je naše silná stránka. Bojujeme jeden pro druhého. My víme, že nevyhrajeme zápas o tři nebo čtyři góly. O to víc musíme bojovat a tlačit se víc do brány. Dát nějaký hnusný gól, to mi u našeho týmu hrozně chybí. Snažíme se hrát na krásu, ale velké zápasy rozhodují detaily.

Své o tom ví i váš velký kamarád Martin Nečas. Máte vůbec čas sledovat, jak bojuje ve finále východní konference NHL?
S Nečim jsme v kontaktu každý den, voláme si, píšeme. Přeju mu hodně štěstí, ale asi to budou mít těžké, Florida je teď v laufu. Bylo by to moc hezké, kdyby Martin dovezl Stanley Cup domů, hodně bych mu to přál.

 

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz