Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NECHCE SE VÁM ČÍST? RECENZI NA FURIOSU SI MŮŽETE POSLECHNOUT V RÁMCI NAŠEHO PODCASTU ZDE.

Jak se dabovala Ariel a princ Erik v hraném remaku Malé mořské víly?

Další rok, další hraná předělávka milované disneyovské klasiky. V remaku Malé mořské víly muzikálového režiséra Roba Marshalla si tutulní roli Ariel střihla RnB zpěvačka Halle Bailey, jejího suchozemského idola Erika pak relativně neznámý britský herec Jonah Hauer-King. Tohle obsazení si pochopitelně žádalo adekvátní dabérské protějšky, které jeden z dvorních režisérů českého znění studia Disney Vladimíř Žďánský hledal mezi nadanými tuzemskými zpěváky.

Roli Ariel nakonec dostala dvacetiletá zpěvačka Natálie Grossová. Absolventka konzervatoře má za sebou angažmá v několika muzikálech a v patnácti letech byla nominována na Thalii, průpravu k nazpívání nových verzí klasických písní Part Of YourWorld a Under The Sea jí tedy nelze upřít. „Z muzikálů jsem zvyklá zkoušet i dva měsíce v kuse. Tady přijdu do studia a musím hned naladit emoci a jet. Jako přípravu jsem si proto nakoukávala různé úkazky z filmu a znvou jsem se podívala na originál, abych se rychleji dostala do pocitů Arielky a zvládla to tady na první dobrou,“ popisuje největší rozdíly mezi zpěvem v dabingovém studiu a na jevišti.

Princ Erik pak v nové verzi filmu oproti původní verzi dostal vlastní, původní píseň, kterou složil disneyovský hitmaker Lin-Manuel Miranda. Autor oceňovaných skladeb k Odvážné Vaianě nebo Encantu tak princovi doslova dodal hlas, a postava Arieliny vyvoleného v hraném filmu dostává celkově více prostoru než jeho kreslený předobraz. V češtině sedmadvacetiletého herce namlouvá stejně starý Marek Lambora, který se sice zpěvu nevěnuje pravidelně, hostoval ale u jiných umělců a v soutěžích, kde si hlasovky pořádně potrénoval. „Zpívat v dabingu je náročné v tom, že se snažíte trefovat do pusy a věrně kopírovat předlohu, v tomhle případě jsem navíc musel držet dlouho vysoké tóny a dostat do nich hodně emocí, takže to nebyla legrace,“ shodl se Marek se svou dabérskou kolegyní.

Remake oblíbené pohádky o podmořské princezně a její snaze poznat život lidí na souši vpluje do kin 25. května v distribuci Falconu.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm Media, Falcon, Disney © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast