Hlavní obsah

Čáp na Slovensku útočí na auta, šest jich poškodil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svůj vlastní obraz na lesklé kapotě auta považuje za vetřelce a snaží se ho zobákem odehnat. Tak se chová čáp ve slovenské obci Černina u Humenného na východním Slovensku.

Foto: Envato

Čáp si podle odborníků brání teritorium, když útočí na svůj odraz na kapotách aut.

Článek

Obyvatelé jsou zoufalí, protože čáp už tímto způsobem poškodil šest automobilů. „Škoda je pět tisíc eur, je potřeba přestříkat celý vůz. Platím si připojištění, ale zatím mi to odmítli. Podal jsem odvolání,“ řekl televizi Joj Martin Čirák, kterému čáp poškodil vůz.

„Je to čáp provokatér. Chodí po vsi a dělá si, co chce,“ uvedl další poškozený Matej Krivda. „Cokoli, co zrcadlí jeho obraz, vnímá jako soka a snaží se ho vyhnat z lokality,“ vysvětlila chování čápa Anna Macková ze správy chráněné krajinné oblasti Východní Karpaty.

„Je to reakce čápa v době, kdy sedí na vejcích a potřebuje chránit teritorium před cizími čápy, aby mu nevyžrali potravu,“ doplnil odborník na čápy Miroslav Fulín.

Ochranáři doporučili obyvatelům zaparkovat automobily v garáži, nebo je alespoň zakrýt plachtou. Když přijdou na svět mláďata, situace by se měla vyřešit. „Čáp bude shánět potravu a nebude se zaměstnávat odrazy na autech,“ dodala Macková.

„Doufejme, že se umoudří, bude se starat o rodinu a nebude poškozovat auta,“ uzavřela starostka obce Silvia Žinčáková.

Psí pisoáry z Brna dobývají svět, jsou chráněny patentem

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám