Litvínov na Mostecku buduje nový sběrný dvůr, dokončen má být v září

24. květen 2023 08:58

Litvínov na Mostecku přestěhoval sběrný dvůr z centra města na okraj, do areálu bývalého kovošrotu v tamní části Hamr. Na vznik nového sběrného dvora získala radnice dotaci 23 milionů korun, další čtyři přidá ze svého.

V novém sběrném dvoře teď dělníci budují zázemí a plochy pro kontejnery. Místním ale vadí, že dosud klidná část města trpí hlukem, prachem a množstvím aut, které do sběrného dvora zajíždějí.

„Dokud tady nebyl ten dvůr, byl tu totální klid – kovošrotem končila příjezdová silnice, a vzhledem k tomu, že tam ten jeho provoz upadal, tak tudy neprojelo auto. Teď, co se tu děje, to je hrozný,“ komentuje současnou situaci Ivana Krupičková.

U příjezdové cesty do sběrného dvora má rodinný dům. Silnice je po téměř celé délce rozbitá a z poloviny vyspravená štěrkem.

„Jezdí tu spousta techniky, je tady velká prašnost. Ta silnice je jen z části asfaltová, jinak je tu škvára, nebo co to je, takže když tudy ta technika projíždí, zvedá se oblak prachu a nedá se tu dýchat,“ popisuje Krupičková.

O víkendech zas lidé na přívěsných vozících přivážejí sypký materiál i nábytek. Vozíky na děravé silnici dělají hluk.

„Od rána od osmi do šesti do večera tu je provoz – jezdí auto za autem. Ta silnice je přitom samá díra. Navíc tady sousedovi, co to má do zatáčky, do které není vidět, jeden z těch řidičů málem srazil dítě – někteří tudy totiž jezdí rychle, doslova se z té zatáčky vyřítí,“ upozorňuje Ivana Krupičková.

V plánu je nejdřív kanalizace, pak teprve silnice

Lidé z okolí proto poslali na radnici dopis, kde žádají řešení. To přijde – z dotace, kterou město na stavbu sběrného dvora dostalo, se nejprve postaví kanalizace pro místní domy, a poté stavební firma zrekonstruuje silnici, která vede do sběrného dvora.

Podle jednatele Technických služeb Litvínov Petra Řeháčka je prozatímním řešením časté kropení příjezdové silnice.

„Řešíme s městem, jak těm lidem ulevit – budeme i pravidelně skrápět příjezdovou komunikaci do areálu. Určitě se od samého počátku snažíme tu situaci nějakým způsobem řešit. Samozřejmě se také dlouhodobě snažíme zajistit do areálu jiný přístup,“ dodává Řeháček.

Sběrný dvůr by měl být dokončený v září tohoto roku. Přípojky do kanalizace místních domů a nová silnice pak do dvou let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související